Σύμφωνα με το CNN.gr, η κυβερνητικές εξαγγελίες δεν αιφνιδίασαν τους δανειστές, όμως προκάλεσαν δυσαρέσκεια, καθώς οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη ανοικτές, την ώρα που υπάρχει διάσταση απόψεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα της περιόδου 2017-2018.
Άλλωστε, λίγες ώρες πριν το διάγγελμα Τσίπρα και στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Τ. Ράις του ΔΝΤ επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ
Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ στηρίζει τον συγκεκριμένο στόχο, ενώ επανέλαβε ότι, σε περίπτωση που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους, τότε το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των υψηλότερων στόχων.
Εξάλλου, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επανέλαβε την Πέμπτη πως το ΔΝΤ είναι αυτό που θα αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από το νέο έτος, δια στόματος του εκπρόσωπου του, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζ.
«Όχι» στα νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση
Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει δηλώσει ότι για την κυβέρνηση είναι όρος απαράβατος για την κυβέρνηση να μην ψηφιστούν νέα μέτρα με την όποια συμφωνία επιτευχθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».
Με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο συμφώνησε για ακόμα μία φορά και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επανέλαβε την άρνηση της κυβέρνησης σε πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική συμφωνία για τη διετία 2017-18 θα κλείσει.
Όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται και πάλι στην Αθήνα.
Επιθετική παρέμβαση Αχτσιόγλου στο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε
Ανέβηκαν οι τόνοι στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. την Πέμπτη, όταν η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, απευθυνόμενη προσωπικά στην Ευρωπαία επίτροπο απασχόλησης, Βελγίδα Μαριάν Τίσεν, της ζήτησε να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη «χάρτα θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης», η οποία διασφαλίζει το δίκαιο των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Η υπουργός Εργασίας καυτηρίασε τη στάση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών οι οποίοι συμμετέχουν στο κουαρτέτο των πιστωτών, τονίζοντας ότι δεν «είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την υπεράσπιση του πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών να δημιουργούν εμπόδια για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παρέμβαση της Αχτσιόγλου, η Επίτροπος Απασχόλησης ζήτησε από την υπουργό Εργασίας να συζητήσουν το «καυτό» πακέτο των εργασιακών σχέσεων σε κατ’ ιδίαν συνάντηση.