ΕΛΛΑΔΑ

Παιδόφιλοι και πώς τους αναγνωρίζετε: Τα 9 σημάδια σε καθημερινές συμπεριφορές

Μπορεί να κρύβουν ένα τέρας μέσα στην ψυχή τους αλλά εξωτερικά οι παιδόφιλοι μοιάζουν με ανθρώπους της διπλανής πόρτας. Πρόκειται για ψυχικά διεστραμμένα άτομα που συμπεριφέρονται σαν τα «αρπακτικά», στοχεύοντας συγκεκριμένα παιδιά για να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά. Η υπόθεση βιασμού και μαστροπείας της 12χρονης από τα Σεπόλια ανοίγει τη συζήτηση για την προστασία των παιδιών από τους παιδόφιλους. Θέμα συζήτησης, όμως, είναι και η περίπτωση του 28χρονου ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατηγορείται για ασέλγεια σε 4χρονο αγοράκι από το Αγρίνιο, αλλά παραμένει ελεύθερος, παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία του δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛ.ΑΣ.

Στις περιπτώσεις, μάλιστα, που οι θύτες δεν είναι η μητέρα και ο πατέρας, κομβικό ρόλο παίζουν οι γονείς που εκτός από το να ακολουθήσουν το ένστικτό τους, μπορούν να ξεχωρίσουν και τη διαφορά στη συμπεριφορά ανθρώπων που πλησιάζουν τα παιδιά τους επειδή τα αγαπούν και των ατόμων που είναι διεστραμμένα. Η υπόθεση βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης από τα Σεπόλια καταδεικνύει αυτό που φοβούνται όλοι: Πως τα παιδιά κακοποιούνται ακόμα και από ανθρώπους που έχουν δημόσια το προφίλ ενός οικογενειάρχη, με διασυνδέσεις, πετυχημένη εργασία, που ασχολούνται με τα κοινά και κάνουν εθελοντισμό. Ομως οι παιδόφιλοι έχουν πάντα στρατηγική και στοχεύουν παιδιά που έχουν ανάγκη είτε για χρήματα λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε για να επικοινωνήσουν με κάποιον επειδή νιώθουν μοναξιά.

Ενα από τα ισχυρότερα ένστικτα που έχει μία μητέρα και ένας πατέρας είναι να κρατήσει το παιδί του ασφαλές είτε αυτό αφορά τον πόνο όταν πέσει ενώ παίζει είτε την κακοποίηση, σωματική και σεξουαλική. Ο παιδόφιλος είναι κρυμμένος σε κοινή θέα: Μπορεί να είναι ο συγγενής, ο συνάδελφος, ο φίλος. Στην περίπτωση των Σεπολίων παιδόφιλος φέρεται να είναι ο επιχειρηματίας που βοηθούσε οικονομικά οικογένεια με 8 παιδιά. Στην πραγματικότητα, συντριπτικό ποσοστό των σεξουαλικών κακοποιήσεων γίνεται από ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με την οικογένεια του θύματός τους.

Οι γονείς σκέφτονται πως «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί στο δικό μου παιδί, δεν μπορεί να συμβεί στην οικογένειά μου». Δυστυχώς, βάσει πιθανοτήτων, μπορεί να συμβεί. Και γι’ αυτό οι γονείς σαν τα άτομα που έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ευζωία του παιδιού τους, καλό θα είναι, να είναι έτοιμοι και να παρατηρούν για κάθε σημάδι αφού οι παιδόφιλοι κυκλοφορούν στην κοινωνία. Οι στατιστικές τρομάζουν: Μόνο στην Ελλάδα τους πρώτους 8 μήνες του 2022 έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά 249 παιδιά. Από τα παιδιά που κακοποιούνται μόλις το 1 στα 5 θα μιλήσει στους γονείς του. Στο εξωτερικό, 1 στα 5 κορίτσια και 1 στα 8 αγόρια κακοποιούνται πριν την ηλικία των 18 και αυτοί οι αριθμοί αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά στις κατά τόπους αστυνομικές αρχές.

Ποιοι είναι οι παιδόφιλοι και ποια είναι η στρατηγική τους

Είναι πονηροί άνθρωποι που εξαπατούν αφού σκοπό έχουν να κακοποιήσουν χωρίς να οδηγηθούν στο δικαστήριο και τη φυλακή, σύμφωνα με το thepragmaticparent.com. Τα παιδιά που είναι αθώα, αφελή και εύπιστα είναι επιρρεπή στα εσκεμμένα κόλπα και στα τεχνάσματα που χρησιμοποιεί ένας παιδόφιλος για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, καθώς και την εμπιστοσύνη της οικογένειας. Τις περισσότερες φορές οι παιδόφιλοι είναι διαβόητα φιλικοί, συμπαθείς, ακόμα και ελκυστικοί. Φαινομενικά ζουν μία καλή ζωή για τους έξω.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι παιδόφιλοι ψάχνουν χρόνο με το παιδιά:

  • Εχουν στρατηγική που στοχεύει τα θύματά τους και συχνά μπαίνουν στις ζωές των παιδιών μέσα από την οικογένεια, το σχολείο, την εκκλησία, τα αθλήματα και τις δραστηριότητές τους. Πλησιάζουν τα άτομα της οικογένειας, συγγενείς, φίλους, γείτονες, δασκάλους, προπονητές και γενικά τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεται το θύμα που σαν «αρπακτικά» έχουν στοχεύσει για να το πλησιάσουν.
  • Θα κοπιάσουν πολύ για να πετύχουν να μείνουν μόνοι τους με το παιδί – δεν κάνουν κάποια χάρη στους γονείς, ούτε βοηθούν από την καλή τους την καρδιά. Χρόνος όπου είναι μόνοι τους με το παιδί είναι μια ευκαιρία για να το κακοποιήσουν.

Οι παιδόφιλοι δεν ξεχωρίζουν εμφανισιακά. Ομως ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική και αναζητούν τα εξής:

  • Ευαλωτότητα: Ένα παιδί που μπορεί να έχει ανάγκη επιπλέον προσοχής, αγάπης ή μπορεί να είναι περισσότερο μοναχικό και να έχει την ανάγκη φιλίας και καθοδήγησης. Αυτό το παιδί μπορεί να έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση ή να είναι ντροπαλό.
  • Ευκαιρίες: Για παράδειγμα σε μία μεγάλη συγκέντρωση οι περισσότεροι ενήλικες συζητούν, παίζουν με τα παιδιά για κάποιο χρόνο, τα προσέχουν σε… βάρδιες και μετά συζητούν μεταξύ τους. Ατομα που κάθονται μόνο με τα παιδιά και δεν έχουν επαφές με τους ενήλικες μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα.

Οι παιδόφιλοι είναι «ειδικοί» στο να καλοπιάνουν τα παιδιά και τους γονείς, να κερδίζουν την εμπιστοσύνη τους, να κάνουν δώρα και να τους δίνουν προσοχή. Ιδού μερικά σημάδια όπως τα παρουσιάζει το thepragmaticparent:

  • Τι θέλουν περισσότερο τα παιδιά από δώρα και παιχνίδια; Ο παιδόφιλος θα βρει το αδύναμο σημείο του παιδιού επειδή συνεχώς προσπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα του. Αν κάποιος κάνει εξεζητημένα δώρα στο παιδί που ο γονιός δεν μπορεί να πληρώσει και είναι υπερβολικά, τότε αυτός ο άνθρωπος θα μπορέσει να περάσει περισσότερο χρόνο με το ανήλικο. Πρόκειται για μία στρατηγική που ακολουθούν οι παιδόφιλοι και θεωρείται ως προειδοποιητικό σημάδι.
  • Ενας παιδόφιλος θα περάσει από «τεστ» το παιδί για να σιγουρευτεί αν κρατά μυστικά από τους γονείς του.

Παιδόφιλος: Σημάδια σε καθημερινές συμπεριφορές

Ο παιδόφιλος ξεχωρίζει από τη συμπεριφορά του αν ένας γονιός είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός. Αν ένας γονιός υποψιάζεται πως κάποιος στον περίγυρό του είναι παιδόφιλος μπορεί μεταξύ άλλων να διαπιστώσει αν τηρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  1. Περνά χρόνο με τα παιδιά και δεν ενδιαφέρεται να συναναστραφεί με ενήλικες;
  2. Αγνοεί επανειλημμένα κοινωνικά, συναισθηματικά ή και φυσικά όρια;
  3. Ξεχωρίζει ένα παιδί, του δίνει ιδιαίτερη προσοχή, στοργή, δώρα και αναπτύσσει μια ακατάλληλη για την ηλικία του σχέση;
  4. Πιέζει και επιδιώκει συχνά συναντήσεις μόνος του με ένα παιδί;
  5. Ξεπερνά τα φυσικά όρια με αγκαλιές, αγγίγματα, φιλιά, πειράγματα, πιέζει το παιδί για να το κρατήσει παρά την αντίστασή του και επιμένει να του τραβά την προσοχή;
  6. Μοιράζεται με το παιδί πληροφορίες για την προσωπική του ζωή που θεωρούνται ιδιωτικές;
  7. Δείχνει σεξουαλικές εικόνες ή λέει ερωτικές ή σεξουαλικές ιστορίες μπροστά σε παιδιά;
  8. Εμφανίζεται σαν «πολύ καλός για να είναι αληθινός» και συχνά δηλώνει πρόθυμος να κρατήσει το παιδί, να το βγάλει έξω το βράδυ, να του αγοράσει εξεζητημένα δώρα χωρίς προφανή λόγο; Ιδιαιτέρως ένας άνθρωπος που δεν έχει δικά του παιδιά.
  9. Ακολουθεί συχνά στις τουαλέτες παιδιά και εφήβους;

Τρόποι προστασίας των παιδιών από τους παιδόφιλους

Οχι μυστικά: Ο αυστηρός κανόνας στο σπίτι πρέπει να είναι πως κανείς δεν θα κρατά ποτέ μυστικά. Ούτε καν σε περίπτωση που αυτά αφορούν ένα παιχνίδι. Αν η ύπαρξη μυστικών είναι μία αποδεκτή πρακτική ακόμα και για ζητήματα όπως το άνοιγμα της παιχνιδοκονσόλας, τότε το όριο για το παιδί θα είναι θολό και μπορεί να έχει μυστικά όχι μόνο με φίλους του αλλά και με έναν ενήλικα. Ο παιδόφιλος «ελέγχει» το παιδί που στοχεύει να κακοποιήσει για να δει αν κρατά μυστικά από τη μητέρα και τον πατέρα του.

Ανοιχτή επικοινωνία: Οι γονείς πρέπει να μιλούν με τα παιδιά τους και να τους εξηγούν την μη αποδεκτή συμπεριφορά, το μη αποδεκτό άγγιγμα, τα φυσικά όρια, την μη ύπαρξη μυστικών και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να επικοινωνήσουν. Βεβαιωθείτε πως κάθε μέλος της οικογένειας ξέρει ποια είναι η υγιής σεξουαλική ανάπτυξη στα παιδιά και τί μπορεί να είναι ανησυχητικό. Διδάξτε στα παιδιά τα σωστά ονόματα για τα μέρη του σώματος και τι να κάνουν αν κάποιος προσπαθήσει να τα αγγίξει με σεξουαλικό τρόπο. Βεβαιωθείτε πως τα παιδιά ξέρουν ότι κανείς δεν έχει έχει το δικαίωμα να αγγίξει τα ιδιωτικά τους μέρη, εκτός αν πρόκειται για ιατρικούς λόγους, και δεν πρέπει να κάνουν και τα ίδια κάτι τέτοιο. Αν το παιδί σας βιώσει απόπειρα σεξουαλικής παρενόχλησης ή σεξουαλική κακοποίηση, η χρήση «safe word» (οποιασδήποτε λέξης που θα ορίσει το παιδί σε συνεργασία με τον γονιό) μπορεί να τα βοηθήσει να επικοινωνήσουν μαζί σας.

Ενεργός γονέας: Ο γονιός πρέπει να εμπλέκεται στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του παιδιού του. Είσαι παρών ή κάποιος άλλος σου κάνει «χάρες» ιδιαίτερα σε δραστηριότητες όπου το παιδί είναι μόνο μαζί του; Αυτός είναι ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας για τον παιδόφιλο επειδή όσο πιο ορατός και παρών είναι ο γονέας στη ζωή του παιδιού, τόσο πιο δύσκολος γίνεται ο στόχος του.

Ξεκάθαρα όρια στην οικογένεια: Δημιουργήστε οικογενειακές οδηγίες για τη συμπεριφορά και συζητήστε με τα μέλη της οικογένειας για την τήρηση των οδηγιών. Συζητήστε αυτές τις οδηγίες με άλλους ενήλικες που περνούν χρόνο γύρω ή επιβλέπουν τα παιδιά. (π.χ., εάν ένα παιδί δεν θέλει να αγκαλιάσει ή να φιλήσει κάποιον για να χαιρετήσει ή να αποχαιρετήσει, τότε μπορεί αντ ‘αυτού να σφίξει τα χέρια).

Αφήστε το παιδί να δημιουργήσει τα δικά του όρια: Ενημερώστε τα παιδιά ότι εάν δεν αισθάνονται άνετα να βρίσκονται κοντά σε έναν συγκεκριμένο ενήλικα ή μεγαλύτερο παιδί, τότε εσείς ή κάποιος άλλος ενήλικας θα ενημερώσετε αυτό το άτομο (π.χ. πείτε του ότι δεν θέλετε το παιδί σας να κάθεται στην αγκαλιά του). Καθώς ένα παιδί ωριμάζει, τα όρια μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν (π.χ., χτυπήστε την πόρτα πριν μπείτε στο δωμάτιο ενός εφήβου).

Εμπιστευτείτε: Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σας πρέπει να είναι αυτοί που εμπιστεύεστε. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, αλλά ως έξυπνος και παρών γονιός, θα παρατηρήσετε ύποπτα σημάδια σε κάποιον που «περιποιείται» ένα παιδί για τους δικούς του αποκρουστικούς σκοπούς. Εάν έχετε δει κάποια σημάδια – αν το ένστικτό σας σας λέει ότι κάτι συμβαίνει – μην επιτρέψετε να γίνει συνάντηση μεταξύ του παιδιού σας και του συγκεκριμένου ατόμου.

Γονείς: Θέσπιση οικογενειακού σχεδίου

  • Μάθε όσα περισσότερα μπορείς: Για τα σημάδια της κακοποίησης σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά.
  • Να είσαι δεκτικός: Να έχεις ανοιχτή την πόρτα της επικοινωνίας όταν έρχονται να σου μιλήσουν για τα πάντα. Το παιδί σου πρέπει να καταλάβει πως αν του συμβεί κάνει θα μιλήσει σε εσένα. Οι ανοιχτές οικογενειακές συζητήσεις χωρίς μυστικά κρατούν τους γονείς κοντά στα παιδιά τους.
  • Οικογενειακά όρια: Τα μέλη της οικογένειας πρέπει να σέβονται την ιδιωτικότητα ενώ κάποιος ντύνεται, κοιμάται, κάνει μπάνιο και γενικά είναι σε κάποια προσωπική δραστηριότητα. Οποιος παραβιάζει τα όρια πρέπει να έχει συνέπειες.
  • Πάρε την ευθύνη: Μίλα όταν διαπιστώνεις πως κάτι δεν είναι σωστό και σε κάνει να νιώθεις αμήχανα. Οι ενοχλητικές συμπεριφορές του ενήλικα, του εφήβου ή του παιδιού πρέπει να επικοινωνούνται μεταξύ των μελών της οικογένειας.
  • Γίνε ο συνήγορος: Να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου κάθε φορά που ένας ενήλικας είναι δίπλα στο παιδί σου.
  • Βρες ενήλικες που εμπιστεύεσαι: Σιγουρέψου ότι κανείς στην οικογένεια δεν νιώθει μόνος. Στους ενήλικες που εμπιστεύεσαι μίλα για τους κανόνες του σπιτιού, τη μηδενική ανοχή για την παραβίαση των ορίων και για ανθρώπους που δεν εμπιστεύεσαι. Κάνε γνωστό στα παιδιά σου πως οι συγκεκριμένοι ενήλικες μπορούν να τους προσφέρουν βοήθεια αν χρειάζονται.
  • Να εμπλέκεσαι: Γίνε ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται για έναν έφηβο, ένα παιδί ή έναν ενήλικα. Δεν υπάρχει πιο σημαντικό δώρο για όσους αγαπάς.
"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Γνωστός Χανιώτης υπεύθυνος για το θανατηφόρο τροχαίο: Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και σε κατάσταση μέθης Porche

Ανείπωτος είναι ο θρήνος για τον πρόωρο χαμό του 22χρονου Παναγιώτη Καρατζή, ο οποίος έχασε…

8 hours ago

Την ερχόμενη Τετάρτη στα Χανιά η δίκη για τον ακρωτηριασμό αρχιφύλακα σε τροχαίο με εγκατάλειψη

Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου δικάζεται μετά από αναβολή η υπόθεση του τροχαίου που είχε…

8 hours ago

Σύλληψη τριών ατόμων για ναρκωτικά και όπλα στα Χανιά

Τρεις ημεδαποί, ηλικίας 47, 44 και 38 ετών, συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής 10 Ιανουαρίου…

8 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση Κισσάμου: “Κίνδυνος για τα βουνά της περιοχής από την πράσινη μετάβαση”

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Κισσάμου εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας την αντίθεσή της στις ενέργειες που,…

8 hours ago

“Σκηνικό πολέμου” στο Λος Άντζελες: Στους 11 οι νεκροί – Πάνω από 150 δισ. η ζημιά

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται στο Λος Άντζελες για τέταρτη προς πέμπτη συνεχόμενη ημέρα κι έχουν αφήσει…

16 hours ago

Πλοίο της Frontex στην Κρήτη για το μεταναστευτικό

Στις μεταναστευτικές ροές της Κρήτης στρέφονται τα βλέμματα των αρμοδίων, με πλοίο της Frontex να αναλαμβάνει δράση…

16 hours ago

This website uses cookies.