ΤΟΠΙΚΑ

Παιχνίδια εξερεύνησης με μαλοτήρα, μυζήθρα και αυγά στα Χανιά!

Ο Ρωσικός Στρατώνας, χώρος που ανακατασκευάστηκε από τον Δήμο Χανίων με στόχο να φιλοξενήσει δράσεις που αναδεικνύουν την πλούσια άυλη πολιτιστική κληρονομιά, γεμίζει παιδικές φωνές κάθε Σάββατο, με δωρεάν δράσεις, που απευθύνονται στα παιδιά και έχουν στόχο να τους φέρουν κοντά με την παράδοση του τόπου μας.

Πώς μυρίζει η μαλοτήρα; Μπορώ να αγγίξω τη μυζήθρα; Πώς συμπεριφέρεται το λάδι μέσα στο νερό; Το παξιμάδι πώς μαλακώνει; Κάλεσμα απευθύνουν οι διοργανωτές:

“Ελάτε να απαντήσουμε σε αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις μέσα από τις αισθήσεις μας, μαζεύοντας αυγουλάκια από τις κότες, ταΐζοντας τα κουνελάκια και γνωρίζοντας βότανα και τα υλικά της κρητικής αγροτικής ζωής.

Το Σάββατο 02 Νοεμβρίου 2024 το πρωί, ο Ρωσικός Στρατώνας θα γίνει το αγρόκτημα της γιαγιάς και θα πραγματοποιηθεί ένα εργαστήριο για παιδιά με θέμα την κρητική διατροφή και το αλεύρι στο πλαίσιο του παραδοσιακού επαγγέλματος: παρασκευαστής χειροποίητου φύλλου.

Τα υλικά, που θα χρησιμοποιηθούν, θα είναι βρώσιμα (taste safe). Το εργαστήριο θα έχει διάρκεια μιας (1) ώρας, θα ξεκινήσει στις 10:30 και μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό έως 20 παιδιά μαζί με τους γονείς τους (μόνο ένας συνοδός).

Φέρτε μαζί σας άνετα ρούχα (και μία αλλαξιά), το χαμόγελο σας και ελάτε να παίξουμε με υλικά της κρητικής κουζίνας.

Το messy play, δηλαδή το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι μία μη δομημένη βιωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της οποίας παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις.

Με τη φυσική περιέργεια, που τα διακρίνει, εξερευνούν και πειραματίζονται ελεύθερα με υφές και υλικά σε ασφαλές περιβάλλον, με τον δικό τους τρόπο και στον χρόνο που τα ίδια επιθυμούν, καθοδηγούμενα απ’ τον εαυτό τους και μόνο.

Οι αισθήσεις των παιδιών διεγείρονται κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού και όταν οι αισθήσεις τους διεγείρονται, τα παιδιά μαθαίνουν”.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο του Τμήματος Πολιτισμού 28213 41613, εργάσιμες ημέρες και ώρες. Οι κρατήσεις θα γίνονται από την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024.

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος, που υλοποιεί ο Δήμος Χανίων για την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των Χανίων, με σχετικά βίντεο που παρουσιάζουν μία σειρά από παραδοσιακά επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στον Αργουλέ Χανίων – Επέκταση της απαγόρευσης χρήσης φωτιάς

Η πυρκαγιά που ξέσπασε βόρεια των Αργουλών τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο ο κίνδυνος πυρκαγιάς παραμένει…

13 hours ago

Δ. Αλεξάκης για ΣΥΝΚΑ: “Έχουμε δημιουργήσει αξία για πολλούς, πάνω από όλα για τους πελάτες αλλά και για τους εργαζόμενους”

Σε μια λαμπρή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, ο Συνεταιρισμός ΣΥΝΚΑ παρουσίασε τα οικονομικά του…

13 hours ago

Οι εργοδότες απολύουν μαζικά τη GEN Z – “Προσβάλλονται πολύ εύκολα”

Έξι στις δέκα εταιρείες, που συμμετείχαν σε πρόσφατη έρευνα, απέλυσαν τουλάχιστον έναν νεαρό εργαζόμενο που…

23 hours ago

Τραγωδία στο Βαμβακόπουλο: Συγκλονισμένη η τοπική κοινότητα από τον ξαφνικό θάνατο του παιδιού

Σε θλίψη έχει βυθιστεί η τοπική κοινότητα του Βαμβακόπουλου Χανίων, μετά τον τραγικό θάνατο ενός…

23 hours ago

Επένδυση στο μέλλον από το Επιμελητήριο Χανίων

Στη γνώση για το μέλλον των Χανίων επενδύει το Επιμελητήριο Χανίων, σύμφωνα με τον πρόεδρο…

23 hours ago

Τρία χρυσά και ρεκόρ Ευρώπης για την 16χρονη Χανιώτισσα Μαρία Στρατουδάκη

Σάρωσε τα χρυσά μετάλλια η καταπληκτική Μαρία Στρατουδάκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα άρσης βαρών εφήβων-νεανίδων που διεξάγεται στην…

23 hours ago

This website uses cookies.