Στο προσφυγικό, τα ελληνο-τουρκικά, αλλά και τα αμυντικά και τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Τις ανησυχίες του σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Η μεταχείριση αλλάζει. Είμαι φιλόξενος, μπορώ να φιλοξενήσω πέντε – δέκα, όταν όμως γίνονται 150, ανησυχώ για το σπίτι μου», είπε ο ίδιος μιλώντας στον ANT1, στον απόηχο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ το περασμένο Σάββατο, παρατηρώντας μάλιστα ότι «πρώτη φορά μπαίνει στο τραπέζι το θέμα της εθνικής ασφάλειας».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε ειδική μνεία στην Ιντλίμπ της Συρίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τον «τελευταίο θύλακα αντίστασης του ISIS». «Αν καταρρεύσει», τόνισε, «είναι πιθανό να εισρεύσουν στην Ελλάδα και φανατικοί τζιχαντιστές».
Όσον αφορά στις τελευταίες συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα, ο ίδιος επεσήμανε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων – των θαλάσσιων και των χερσαίων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορα, ο ίδιος μίλησε για ενίσχυση των πλωτών μέσων. Ακόμη, όπως είπε, «και στον Έβρο δόθηκε εντολή για ενίσχυση της επιτήρησης».
Ο κ. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο, πάντως, για «ευρωπαϊκό πρόβλημα», στο οποίο, επεσήμανε, οι εταίροι μας δεν μπορούν να «γυρίσουν την πλάτη».
«Ζητήσαμε και ζητάμε περισσότερη και ενισχυμένη παρουσία από την Frontex και το ΝΑΤΟ», τόνισε σύμφωνα με το ant1news.gr, προσθέτοντας ότι «δεν ”πολυϊδρώνει” το ΝΑΤΟ».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της δράσης των ΜΚΟ στους προσφυγικούς καταυλισμούς, λέγοντας ότι «ο τρόπος που λειτουργούν οι ΜΚΟ δεν είναι εντελώς ξεκάθαρος». «Το ζητούμενο είναι να υπάρχει περισσότερος έλεγχος και θα υπάρχει», είπε σχετικά με το θέμα.
Για αμυντική βιομηχανία, Τουρκία, ΗΠΑ
Αναφερόμενος στο θέμα της αμυντικής βιομηχανίας, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι «έχουμε αναπτύξει την αμυντική μας βιομηχανία, όμως υπολειπόμαστε από την Τουρκία».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι «πρέπει να χτίσουμε μαζί και να παράγουμε αμυντική βιομηχανία».
«Αυτό που παίρνεις δεν είναι η αγορά ενός οπλικού συστήματος, είναι χτίσιμο από τη βάση μαζί. Όποιος σκεφτεί να θίξει μέρος όπου έχουν συμφέροντα οι Αμερικανοί, θίγονται συμφέροντα και των Αμερικανών», είπε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σε κάποια σημεία θα εμβαθύνουμε τη σχέση μας, δε θα κάνουμε όλη τη χώρα αμερικανική βάση».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «οι Αμερικανοί αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής, ό,τι ήταν πριν η Τουρκία».
Χαρακτήρισε «βασικό» το αίσθημα ασφάλειας και συμπλήρωσε: «Πολιτική μας είναι να μη φτάσουμε μέχρι εκεί. Να δείξουμε ότι δε συμφέρει κανέναν να κινηθεί εναντίον μας».
«Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Δεν είναι να πας στον πόλεμο, αλλά να δημιουργήσεις τις συνθήκες να μην πας σε πόλεμο», είπε κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη.Σε ερώτηση για το εάν υπήρξε κάποιο ακραίο σκηνικό με την Τουρκία, όσο ο ίδιος είναι υπουργός Άμυνας, απάντησε όχι.
«Άλλωστε, η Τουρκία γνωρίζει άνθιση στον τουρισμό της. Κι όταν κι οι δύο χώρες πάνε καλά, δε συμφέρει κανέναν να πάμε σε σύγκρουση», σχολίασε, ξεκαθαρίζοντας εντούτοις ότι «αν πήγαινε η Τουρκία στο Καστελόριζο, θα επεξεργαζόμασταν όλα τα σενάρια».
Για τα F-16 και τα F-35
Για το εάν η Ελλάδα πρόκειται να αγοράσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαπραγμάτευση, μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ. Η διαπραγμάτευση, όπως είπε μάλιστα, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις «με το Ισραήλ για να αποκτήσουμε τρία ανάλογα», συμπληρώνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση «υπάρχει και η εναλλακτική του λίζινγκ».
«Όλα γίνονται σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας. Είμαστε πάντα σε συζήτηση και εξετάζουμε έξυπνες λύσεις. Όπως να αναπτύξουμε εμείς τα δικά μας μη επανδρωμένα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σε ερώτημα για το εάν θα αγοραστούν F-35, ο υπουργός Άμυνας επεσήμανε πως «προτεραιότητα έχει το πρόγραμμα για τα F-16, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη γέφυρα για το αεροσκάφος της επόμενης γενιάς, το F-35».
Του Γιώργου Βύρων Δαβού * H εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ αναγκάζει…
Στα μόλις 5 ευρώ το κιλό βρίσκεται η τιμή του ελαιόλαδου για τον παραγωγό αυτή τη στιγμή,…
Ένα βίντεο που δείχνει μια «λευκή σφαίρα» UFO να βγαίνει από τον ωκεανό στα ανοιχτά του Κουβέιτ και βρέθηκε…
Πραγματοποιείται συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις 19:00 στο ιστορικό καφέ "ΚΗΠΟΣ" για την…
Η Ελλάδα με το ογκώδες έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο έχει πλεον απωλέσει και τα τελευταία…
Οι δημοσιογράφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι…
This website uses cookies.