Η βράβευση από το Einstein Foundation και τα πειράματα
Οι διεθνείς βραβεύσεις για την Παναγιώτα Ποϊράζη και το εργαστήριό της δεν σταμάτησαν το 2012, αντίθετα γίνονται σε ετήσιο ρυθμό. Το 2019 η βράβευση ήρθε από το Einstein Foundation, ένα ίδρυμα που βρίσκεται στο Βερολίνο της Γερμανίας και χρηματοδοτεί ξένους ερευνητές, άριστους στον τομέα τους. Σκοπός του βραβείου είναι οι ερευνητές αυτοί να εργαστούν σε εργαστήρια του Βερολίνου για μερικά χρόνια και να φέρουν στη Γερμανία καινούρια τεχνογνωσία, ενισχύοντας παράλληλα το επίπεδο της έρευνας.
«Η δική μου έρευνα είναι σε αυτή την περίπτωση πειραματική. Δηλαδή εκτός από τα υπολογιστικά μοντέλα που αναπτύσσουμε στο εργαστήριό μας, θα αρχίσουμε τώρα να κάνουμε έρευνα και με ζώα, με ποντίκια. Στο εργαστήριο του Μάθιου Λάρκουμ στο Βερολίνο στήσαμε ήδη ένα ερευνητικό έργο σκοπός του οποίου είναι να καταλάβουμε πώς ο εγκέφαλός μας έχει ευελιξία, πώς προσαρμόζεται σε αλλαγές στο περιβάλλον και πώς είναι εύκολο να μάθουμε συγκεκριμένους κανόνες όταν αυτοί δημιουργούνται αλλά και όταν αυτοί αλλάζουν. Τα πειράματα αυτά θα γίνουν σε ποντικάκια, και θα γίνουν από μέλη της δικιάς μου ομάδας που θα πάνε στο Βερολίνο και από μέλη της ομάδας του καθηγητή Λάρκουμ που θα βρίσκονται εκεί» μας λέει η ερευνήτρια, συμπληρώνοντας πως στόχος των πειραμάτων για είναι «να μας δείξουν καινούριους μηχανισμούς για την ευελιξία, η οποία είναι ένα χαρακτηριστικό που σε πολλές ασθένειες είναι ιδιαίτερα προβληματικό.
Για παράδειγμα σε αυτισμό, τα παιδιά που έχουν αυτισμό έχουν πολύ μεγάλη δυσκολία να προσαρμοστούν σε αλλαγές είτε αυτές είναι στο περιβάλλον τους είτε αυτές είναι σε κάτι που μαθαίνουν. Οπότε θεωρούμε ότι αν καταλάβουμε τους μηχανισμούς που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να προσαρμόζεται στο περιβάλλον, θα έχουμε και κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το τι συμβαίνει όταν αυτή η ικανότητα αλλοιώνεται».
Στα μελλοντικά σχέδια της Παναγιώτας Ποϊράζη δεν είναι σε καμία περίπτωση η φυγή από την Κρήτη προς κάποιο άλλο ερευνητικό κέντρο:
«Θεωρώ ότι βρίσκομαι σε ένα ιδανικό περιβάλλον που με στηρίζει πάρα πολύ και στις επιθυμίες μου, όσον αφορά στο με τι θέλω να ασχοληθώ, είχα πολύ μεγάλη ελευθερία να επιλέξω το αντικείμενο, αλλά και σε επίπεδο συνεργατών και φοιτητών. Το ΙΤΕ θεωρείται το “διαμάντι” της έρευνας στην Ελλάδα και νομίζω ότι αυτό είναι όντως πραγματικότητα», λέει με θέρμη και εστιάζει στα σχέδιά της ως διευθύντρια ερευνών εκεί: «Τα μελλοντικά μας σχέδια στο εργαστήριο είναι σιγά σιγά να επεκταθούμε στο κομμάτι των πειραματικών νευροεπιστημών, να μπορούμε και οι ίδιοι να κάνουμε τα δικά μας πειράματα σε ζώα και έχουμε ήδη αρχίσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ένα μέλος του εργαστηρίου που έχει βιολογικό υπόβαθρο, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και έχουμε ήδη αρχίσει να στήνουμε το πειραματικό εργαστήριο στο ΙΤΕ, στην Κρήτη. Οπότε αισιοδοξούμε στα επόμενα το πολύ ένα χρόνο, να είμαστε λειτουργικοί και σε αυτόν τον τομέα. Και, μας ενδιαφέρει να μπορούμε να συνδυάζουμε τις προβλέψεις που παράγονται από τα υπολογιστικά μας μοντέλα με πειράματα στα ζώα, όπου θα κοιτάμε κατά πόσο αυτές οι προβλέψεις όντως επιβεβαιώνονται σε συγκεκριμένες συμπεριφορές, μία από αυτές είναι η ευελιξία και η άλλη είναι η μνήμη και η μάθηση».