Του Νίκου Αγγελάκη
Τούτες τις μέρες πριν από 53 χρόνια φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε, και αποβλήθηκε, από την Πάντειο σχολή που φοιτούσε, ο Παναγιώτης Kλάδος. Με αφορμή το γεγονός αυτό επισκέφτηκα το σπίτι της οικογένειας στην οδό Χρυσοπηγής, απέναντι από το μοναστήρι.
Με υποδέχθηκαν οι αδελφές του Παναγιώτη, Πόπη και Κατίνα με πολλή ευγένεια και πάνω στην κουβέντα αποκαλύφθηκε το μέγα θέμα: Ο άνθρωπος αυτός που έδωσε τη ζωή του στις πιο δύσκολες συγκυρίες της πατρίδας, πού δεν δίστασε να βάλει το χέρι του στη φωτιά στην καρδιά της χούντας, με αποτέλεσμα να κυνηγηθεί ανηλεώς, δεν έχει στο ελάχιστο αναγνωριστεί από τις αρμόδιες αρχές.
Συγκεκριμένα ούτε ο Δήμος Χανίων, ούτε Αντιπεριφέρεια Χανίων ασχολήθηκαν έστω να δώσουν το όνομά του, σε ένα από τους τόσους δρόμους των Χανίων.
Τρεις φορές πήγε το αίτημα με ομόφωνες αποφάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων αλλά και του Δήμου Σφακίων – αφού οπως είναι γνωστό ο Παναγιώτης Κλάδος κατάγεται από τα Ασκύφου και μάλιστα από ένδοξη και ιστορική οικογένεια.
Στις 14 Ιουλίου του 2020 η Δημοτική Ενότητα Ελευθερίου Βενιζέλου κατέθεσε αίτηση προς το Δήμο Χανίων και αυτή η αίτηση ερρίφθη μάλλον στον κάλαθο των αχρήστων!
Το θέμα είναι τεράστιο γιατί ο άνθρωπος που προσέφερε στη δημοκρατία, που φυλακίστηκε και εξορίστηκε από τη χούντα δεν δικαιώνεται στον τόπο που γεννήθηκε και αγωνίστηκε σε όλη τη ζωή του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λίστα που εμπεριέχεται Παναγιώτης Κλάδος, ανάμεσά στους 88 υπό παρακολούθηση, μπορεί κανείς να εντοπίσει κορυφαίους πολιτικούς της προδικτατορικής περιόδου από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου, πρώην υπουργούς της ΕΡΕ, βουλευτές του Κέντρου, πολίτες δραστηριοποιημενους στα κοινά που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μεταπολιτευτική ζωή της χώρας, επιφανείς ακαδημαϊκός, αντιφρονούντες στρατιωτικούς, εκδότες και δημοσιογράφους.
Πρώτος από τους πολιτικούς στην αλφαβητική λίστα βρίσκεται ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ακολουθούν ο Άγγελος Αγγελούσης, Στυλιανός Αλαμάνης, Γεράσιμος Βασιλάτος, Πέτρος Γαρουφαλιάς, Αστέριος Κασαπίδης, Παναγιώτης Χασαπόπουλος, Μανώλης Κεφαλογιάννης και άλλοι πολλοί μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Κοκκεβης,ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Γιάννης Παπασπύρου.
Στους πολιτικοποιημένους που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση θα βρει κανείς τους: Ευάγγελο Γιαννόπουλο, Αποστολο Κακλαμάνη, Αντώνη Λιβάνη, Γεωργιο – Αλεξανδρο Μαγκάκη Γιάγκο Πεσμαζόγλου.
Θα βρει κανείς ακόμα στη λίστα παρακολούθησης τον Λεωνίδα Βασιλακόπουλο, το Δημήτριο Δεμέστιχα, τον Αντώνιο Δρόσογιάννη, τον ήρωα Σπύρο Μουστακλή.
Από το χώρο του τύπου στη λίστα βρίσκονται: ο εκδότης Νάσος Μπότσης, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Τούνδρας.
Από τα πλέον ενεργά στελέχη του αντάρτικου αγώνα στην Κρήτη ήταν ο Παναγιώτης Κλάδος, φοιτητής στην Πάντειο ανώτατη σχολή και άτυπος επικεφαλής της αντιδικτατορικής νεολαίας στη μεγαλόνησο.
Η δράση του την περίοδο 1969-1970 και η συμμετοχή του σε συζητήσεις για την ίδρυση ένοπλης οργάνωσης στο νησί.
Την ίδια περίοδο είχε στραφεί στο πρόσωπο του, το ενδιαφέρον των πρακτόρων του παρακράτους και των διοικήσεων της ΚΥΠ των νομών Ηρακλείου και Χανίων.
Εχει ενδιαφέρον να θυμίσουμε ότι το 1969 ετοιμαζόταν η μεταφορά όπλων στην Κρήτη και η αγορά άλλων στα Χανιά με πρωτοβουλία του Νικήτα Βενιζέλου σε συνεργασία με την οργάνωση Αποστράτων Αξιωματικών “Ελεύθεροι Έλληνες”.
Στην Κρήτη θα κατέβαιναν για να πλαισιώσουν τις Ένοπλες Ομάδες στρατιωτικοί όπως οι :Σπύρος Μουστακλής, Αντώνης Δροσογιάννης.
Ωστόσο ο φόβος για την εξέλιξη της επιχείρησης, κυρίως από τους οργανωτές που βρισκόταν εκτός Ελλάδας οδήγησε στο να ακυρώθει την τελευταία στιγμή.
Το εγχείρημα επαναλαμβάνεται τον επόμενο χρόνο όταν ο Παναγιώτης Κλάδος λαμβάνει εντολή δραστηριοποίησης της οργάνωσης εν οψει του κινήματος του Ναυτικού, όμως ο πληροφοριοδότης είχε κάνει καλή δουλειά, ο χαφιές της ιστορίας, είχε ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια τις αρχές, που προχωρούν τότε σε συλλήψεις και φυλακίσεις.
Αυτόν τον άνθρωπο τον Παναγιώτη κλάδο με τη γενναία ψυχή οι τοπικές αρχές αγνοούν και δεν καταδέχονται να αποδείξουν έμπρακτα, την ελάχιστη αναγνώριση, σε μία ζωή προσφοράς, στη δημοκρατία και στον άνθρωπο.
Ο Παναγιώτης Κλάδος είναι γνωστό ότι Θητευσε ως Νομάρχης Ρεθύμνου και υπήρξε και συνεχώς παρόν σε όλα τα δρώμενα του τόπου μας και ως δικηγόρος, διατηρώντας πάντα καλές σχέσεις με όλους τους Χανιώτες και με όλο το πολιτικό φάσμα του νομού μας.
Τον Παναγιώτη Κλάδο γνώρισα από μικρή ηλικία, στην ΕΔΗΝ, τη νεολαία της Ενωσης Κέντρου με ηγέτη τον Γεώργιο Παπανδρέου τον ” Γέρο της Δημοκρατίας”.
Αργότερα μετά τη μεταπολίτευση πάντα συναντιόμαστε και πάντα είχαμε συζητήσεις ουσίας, για την πορεία και το μέλλον του τόπου μας.
Παναγιώτη, θα σε θυμόμαστε πάντα και θα έχεις μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.
Η προσφορά σου δεν πήγε χαμένη.
Να ‘ναι καλά οι αδερφές σου, Κατίνα και Πόπη, που αγωνίζονται και αυτές στο δρόμο που χάραξες.
Κάνουμε έκκληση στις αρμόδιες αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Χανίων, στο Δήμο Χανίων και στην Αντιπεριφέρεια, να ανταποκριθούν στην υποχρέωση τους απέναντι σε μία στάση ζωής μιας γενναίας ψυχής που τιμά τον τόπο μας.
Η ονοματοθεσία ενός δρόμου της πόλης των Χανίων είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε ως τόπος στον Παναγιώτη Κλαδο και στην ένδοξη οικογένειά του
Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…
Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…
Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…
Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…
Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…
Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…
This website uses cookies.