ΕΛΛΑΔΑ

Παναγιώτοπουλος: Στις ΗΠΑ για F-35, βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο, και νέα μεγάλη επέκταση των βάσεων της Σούδας

Με την συμφωνία ανά χείρας για την αγορά των αμερικάνικων μαχητικών αεροσκαφών F – 35 και τη δεδηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αμερικανόδουλης πολιτικής της για εμβάθυνση της επικίνδυνης για τον λαό, στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ τη Δευτέρα 18 Ιούλη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον υπουργό ‘Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν . Στην ατζέντα τους, αναμένεται να περιλαμβάνονται θέματα της ευρείας συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και στους ευρύτερους σχεδιασμούς για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο που σηματοδοτούν την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Συμβόλαιο «μαμούθ» για τα F-35

Στις 20 Ιουλίου ο υπουργός θα μεταβεί στο Fort Worth, Τέξας, όπου κατασκευάζονται τα μαχητικά F-35 για ενημέρωση και συνάντηση με την ηγεσία της Lockheed Martin και στελέχη του προγράμματος F-35, με τα στελέχη του αμερικάνικου μονοπωλίου να «τρίβουν» ήδη τα χέρια τους για την παραγγελία «μαμούθ» της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η διαδικασία για την αγορά των μαχητικών έχει ήδη ξεκινήσει πρόσφατα με την αποστολή της LOR στις ΗΠΑ από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, σύμφωνα με την οδηγία του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας.

Στις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί οριστικοποιήθηκε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να αγοράσει 20 αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 με δικαίωμα άσκησης προαίρεσης για απόκτηση ακόμη 20. Ενα συμβόλαιο 20+20, δηλαδή, στην περίπτωση που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας επιλέξει να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς και να παραγγείλει μία δεύτερη μοίρα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Οι Αμερικανοί της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin έχουν εξηγήσει ότι το κόστος «fly away», δηλαδή χωρίς όπλα, για καθένα F-35Α ανέρχεται περίπου στα 80 εκατ. δολάρια. Μόνο για την αγορά των 20 πρώτων μαχητικών αεροσκαφών, χωρίς όπλα, δίχως να συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για την εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας θα απαιτηθεί 1,6 δισ. δολάρια. Αν προστεθεί το κόστος για τις υποδομές των F-35, τις εργασίες που θα γίνουν από ελληνικές εταιρείες, την εκπαίδευση των χειριστών της Πολεμικής Αεροπορίας, τη βιβλιογραφία και τα απαιτούμενα ανταλλακτικά για την περίοδο από την παράδοση του 1ου μέχρι την παραλαβή του 20ού μαχητικού αεροσκάφους, ο προϋπολογισμός του προγράμματος εκτινάσσεται στα 3,5-3,7 δισ. δολάρια. Αλλά τόσα θα χρειαστούν αν η Ελλάδα παραγγείλει και επιπλέον 20 μαχητικά. Δηλαδή μιλάμε για συνολικό κόστος που θα ξεπεράσει τα 7 δισ. δολάρια!

Παράλληλα ο Παναγιωτόπουλος αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις συναντήσεις του με τους Αμερικάνους αξιωματούχους τις προθέσεις της κυβέρνησης να προσφέρει «γη και ύδωρ» στην Ουάσιγκτον. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ρεπορτάζ του ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», προχωρούν τα σχέδια των Αμερικανών για επέκταση των εγκαταστάσεων και δυνατοτήτων της βάσης τους στη Σούδα, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, όπως δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήθηκαν επί ΝΔ. Σχέδια που «αναβαθμίζουν» την εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στοχοποιούν τον λαό, βάζοντάς τον στο «μάτι» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων όσο οι ανταγωνισμοί τους κλιμακώνονται για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε εταιρεία (με γραφεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Λίβανο) το οποίο αφορά την κατασκευή ενός Κέντρου Επικοινωνιών («Communications Center») στην «US Naval Support Activity (NSA) Souda Bay». Ο κατασκευαστής έχει επίσης πάρει σειρά τέτοιων συμβολαίων, π.χ. την κατασκευή τμημάτων του στρατιωτικού νοσοκομείου στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, την περίφραξη στρατοπέδου στην Ντόχα του Κατάρ, ή τον σχεδιασμό και την κατασκευή σταθμού δορυφορικών επικοινωνιών αεροπορικής βάσης στο Αμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Όλα έργα στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα με άλλες δυνάμεις και κέντρα, με ό,τι σημαίνει αυτό και για τις προδιαγραφές που μπαίνουν για τη Σούδα και τον χαρακτήρα της ως προπυργίου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, η κατασκευή προχωρά με βάση τις κατευθύνσεις της Διοίκησης Μηχανικών Συστημάτων Ναυτικών Εγκαταστάσεων (Naval Facilities Engineering Systems Command – NAVFAC) του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Το σχέδιο αφορά καταρχάς την κατασκευή μιας πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Αποθήκευση επικίνδυνων υλικών

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως αναφέρεται αρμοδίως.

Ειδικότερα, στο Μαράθι κατασκευάζεται – με προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια δολάρια και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC – ένα Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί.

Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT – «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», γενικός διεθνής όρος που αναφέρεται σε τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και των ανθρώπων της.

Στρατηγική επέκταση

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων), επιτρέποντας τον ταυτόχρονο ανεφοδιασμό πολλαπλών αεροσκαφών και μια «στρατηγική» – όπως χαρακτηρίζεται αρμοδίως – επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνεται η κίνηση, στάθμευση και υποστήριξή τους, καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών.

Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένο στη Σούδα και στελέχη του οποίου σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού. Αλλωστε από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης του 6ου και του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με την παρουσία Ρωσίας και Κίνας.

Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη Μοίρα αμερικανικών μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες: Μέχρι τις 20 Ιούλη γίνεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «Poseidon’s Rage ’22», σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της άσκησης μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης 10 F-35 και 14 F-15 των Αμερικανών, μαζί με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Όλα αυτά ενώ στη βάση συνεχίζεται και η …συνηθισμένη της δραστηριότητα, καθώς από τη Σούδα απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Να καταγραφεί τέλος ότι τα έργα στη Σούδα «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αναδεικνύεται σε «στρατηγικό» σημείο για το ΝΑΤΟ και την προώθηση δεκάδων χιλιάδων ΑμερικανοΝΑΤΟικών προς την πρώτη γραμμή του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Υποδομές όλες που έχουν διατεθεί στους Αμερικανούς με βάση και τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, προκαλώντας την αντίδραση της Ρωσίας και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και λειτουργώντας ως μαγνήτης κινδύνου για τον λαό μας, αποδεικνύοντας ότι μόνο ασφάλεια και σταθερότητα δεν μπορεί να νιώθει. Αλλωστε, οι εργασίες αυτές και η αμερικανοΝΑΤΟική παρουσία στη χώρα καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα και την προστασία του λαού, αλλά μόνο με τους επιθετικούς – πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της αστικής τάξης.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα με τις καζάκικες αρχές και συγκεκριμένα…

13 hours ago

Χριστουγεννιάτικη μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα στους Αρμένους Αποκορώνου | Βίντεο

Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε μουσική πατινάδα με παραδοσιακά κάλαντα…

15 hours ago

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε να συνεχίσουμε τον δικό μας…

16 hours ago

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε συνδυασμό με διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα,…

16 hours ago

Συνετρίβη αεροσκάφος στο Καζακστάν με 110 επιβάτες – Τουλάχιστον 6 επιζώντες

Επιβατικό αεροσκάφος με 110 ανθρώπους συνετρίβη, την Τετάρτη (25/12), κοντά στην πόλη Ακτάου του Καζακστάν και στον…

16 hours ago

Ραγδαία η μείωση της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα – Στο 61% πλέον, κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο – Στο 31% για τους νέους με τα ενοίκια στα ύψη

Έπεσε περαιτέρω στο 61% το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη χώρα μας, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Θυμίζουμε ότι…

16 hours ago

This website uses cookies.