Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Πανεκπαιδευτικό ενάντια στα λοκάουτ στα AEI

Μετά τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη– στη Νομική Αθηνών το πρωί και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο το βράδυ – με αφορμή τον πενθήμερο αποκλεισμό από την αστυνομία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Αθήνας ενόψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων στην εκπαίδευση πήραν οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι από το πρωί κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα αλλά και στη συμπρωτεύουσα.

Ένταση επικράτησε το πρωί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές μπήκαν στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου, στον τελευταίο όροφο του οποίου στεγάζεται η Πρυτανεία, έβγαλαν έξω τους φύλακες και πραγματοποίησαν κατάληψη. Ακολούθησε συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο της σχολής στη Θεσσαλονίκη. Η εξέλιξη έρχεται μετά την απαγόρευση από τις πρυτανικές αρχές να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, αλλά και σε ένδειξη συμπαράστασης στους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας.

Πανεκπαιδευτικό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, αγωνιστική απάντηση έδωσαν  οι φοιτητές στα χθεσινά γεγονότα,  οι οποίοι μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο από το πρωί στα Προπύλαια, καταγγέλλοντας «την απροκάλυπτη αστυνομική βία και καταστολή, αλλά και την αυθαιρεσία της κυβέρνησης και της Πρυτανικής Αρχής του ΕΚΠΑ, που σαν τιμωρός και ετσιθελικά κλείνει σχολές και κτίρια του δημόσιου Πανεπιστήμιου», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και οι καθηγητές της ΟΛΜΕ, διαμαρτυρόμενοι για τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Παιδείας για «εθελοντική εργασία». Οι καθηγητές θα ενωθούν με τους ήδη συγκεντρωμένους φοιτητές και του διοικητικούς του ΕΚΠΑ. Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, «δεν υπάρχει μεγαλύτερη καταρράκωση της αξιοπρέπειας του εργαζόμενου και πιο ανήθικη εκμετάλλευση της ανεργίας – αδιοριστίας από τα σενάρια και τις προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας».

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από το ‘Η Εργασία Απελευθερώνει (Arbeit Macht Frei)’ των στρατοπέδων συγκέντρωσης», σημειώνει η ΟΛΜΕ, προσθέτοντας ότι όλα αυτά είναι οι τραγικές συνέπειες και η κατάληξη των πολιτικών του νεοφιλελευθερισμού παγκοσμίως και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Aπό εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, φτάσαμε τώρα στους εργαζόμενους χωρίς μισθό», σχολιάζει η ΟΛΜΕ, η οποία απαιτεί μαζικούς διορισμούς τώρα για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Καθηγητές και φοιτητές διαδήλωσαν μαζί στο κέντρο της Αθήνας με μια πορεία προς τη Βουλή ενάντια στην απόφαση των πρυτανικών αρχών για λοκάουτ στις σχολές ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, αλλά και ενάντια στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη των κενών στα σχολεία με εθελοντική εργασία και αντάλλαγμα μόρια. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συμβολική ολιγόλεπτη στάση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη Σταδίου. Η πορεία κατέληξε στο Πολυτεχνείο όπου ομάδα φοιτητών μπήκε εντός του ιδρύματος, από την είσοδο της Τοσίτσα. Μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν. Σημειώνεται πως οι σχολές το κέντρο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστές με απόφαση της πρυτανείας ώς τη Δευτέρα.

Επίθεση πανεπιστημιακών κατά Φορτσάκη

Αιχμές κατά της στάσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη άφησε η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ). Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ την Πέμπτη το πρωί έξω από τα κτίρια της σχολής γεγονός που, όπως αναφέρει, πυροδότησε την ένταση.

Οι καθηγητές της σχολής ΟΠΕ επισημαίνουν: «Θωρούμε ότι η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση. Θεωρούμε ακόμα ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον των φοιτητών».

tvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Βιασμός 5χρονου: “Η δασκάλα είπε να μην πούμε τίποτα”

«Με απομόνωσαν, με έριξαν κάτω και με κακοποίησαν». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε στην οικογένειά…

22 seconds ago

Πατέρας φέρεται να ασελγούσε στις δύο ανήλικες κόρες του

Νέα υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, στην οποία πατέρας φέρεται να ασελγούσε στις δύο κόρες του, φέρνει στο φως το…

2 hours ago

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάλεσμα προς φορείς και σωματεία για σύσκεψη για το θέμα της στέγασης

Οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στα Χανιά καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στις…

2 hours ago

Σε κλίμα συγκίνησης τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων – Τι είπαν εκπρόσωποι εργατικών φορέων και συγγενείς θυμάτων

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα των εργατικών δυστυχημάτων,…

2 hours ago

Προβλήματα των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Χανίων: Οι απαντήσεις του Υπουργείου

Η κατάσταση των εξωτερικών φρουρών στις φυλακές Χανίων, που απασχόλησε πρόσφατα τον βουλευτή Α’ Αθηνών,…

2 hours ago

Γλυφάδα: Έρευνα της Δίωξης για βίντεο που υποκινούν σε βία σε βάρος των κοριτσιών που ξυλοκόπησαν τη 14χρονη

Αυτεπάγγελτη έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει ξεκινήσει, μετά τα βίντεο που έχουν αναρτηθεί σε social…

2 hours ago

This website uses cookies.