ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλαδική διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για τις κοινωνικές δράσεις με έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών και την πρόληψη της έμφυλης βίας

Περιφέρεια πρότυπο σε Εθνικό επίπεδο με τις περισσότερες σε αριθμό και ποιότητα κοινωνικές  δράσεις, ανάμεσα στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, αναδεικνύεται η Περιφέρεια Κρήτης από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ανακοίνωση της “πρωτιάς” της Περιφέρειας Κρήτης  προκύπτει από τα  στοιχεία της ετήσιας έκθεσης 2023 για την “Εφαρμογή των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Ειδικότερα από τις 18 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις συμμετέχουσες  Περιφέρειες, η Περιφέρεια Κρήτης δια της Περιφερειακής επιτροπής ισότητας, της οποίας ηγείται η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, πραγματοποίησε με επιτυχία τις 15 δράσεις.


«Η διάκριση μας σε Εθνικό επίπεδο, από την Γενική Γραμματεία Ισότητας είναι σημαντική και μας τιμά ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα μας ενδυναμώνει να συνεχίσουμε με επιτυχία την υλοποίηση μαζί με τους φορείς και πολλών άλλων εκδηλώσεων που έχουμε στον σχεδιασμό μας» δήλωσε η αρμόδια  Αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Μηλάκη. Παράλληλα ανέφερε ότι, η Περιφέρεια, το αυτοτελές Γραφείο ισότητας, «έχει  σχεδιάσει και εφαρμόζουμε το Περιφερειακό μας σχέδιο δράσης  βάζοντας προτεραιότητα  την προώθηση της ισότητας των φύλων στην πράξη και την ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές και τα προγράμματα τους για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με την αρμόδια  Αντιπεριφερειάρχη, πρόκειται για στοχευμένες  πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, που έχει στο πρόγραμμα-σχέδιο δράσης της για το 2023 έως το 2025 η Περιφέρεια Κρήτης, το αυτοτελές Γραφείο  Ισότητας και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων.

Οι δράσεις αυτές είχαν και έχουν στο επίκεντρο τους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα των γυναικών, των κοριτσιών, την πρόληψη της έμφυλης βίας και των διακρίσεων, σε συνεργασία με ΔΕΠΙΣ, Κοινωνικούς Φορείς, Οργανώσεις Γυναικών και Συλλογικότητες.

Πραγματοποιήθηκαν, όπως έγινε γνωστό, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και της διαδικτυακής βίας και παρενόχλησης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Υλοποιήθηκαν πρωτοβουλίες εμπλουτισμού βιβλιοθηκών σχολείων, δήμων και πολιτιστικών συλλόγων με συγγράμματα που προσβλέπουν στην προαγωγή της ισότητας και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης έγιναν δράσεις  για την  ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στις τέχνες, τη μουσική, το χορό, το θέατρο (πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της παράλληλης δράσης “ΓΥΝΑΙΚΕΣ” του Φεστιβάλ Κρήτης).

Στις σημαντικές δράσεις που έγιναν  κατατάσσεται  η παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Περιφέρειας Κρήτης “Το Δέντρο της Ισότητας” σε σχολικές μονάδες, Πολιτιστικούς συλλόγους και Δήμους, με σκοπό την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων στην οικογένεια, το σχολείο και την ευρύτερη κοινωνία και την προώθηση της έμφυλης ισότητας στην πράξη, σε συνεργασία με ομάδα Νηπιαγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον βιωματικά εργαστήρια και δράσεις σεξουαλικής αγωγής σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς ως μέσο πρόληψης της σεξουαλικής κακοποίησης και ως προϋπόθεση για το κτίσιμο υγιών διαπροσωπικών σχέσεων που να βασίζονται στον αλληλοσεβασμό, την επικοινωνία, τη συναίνεση και την αρμονική συνύπαρξη, σε συνεργασία με την Α.ΞΕ.Π.Τ. Frixos by AXEPT, την Genderhood και την Παγκόσμια Ένωση για τη Σεξουαλική Υγεία.

Όπως ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Ισότητας Γεωργία Μηλάκη, «συνεχίζουμε το επόμενο χρονικό διάστημα με τις “16ήμερες Δράσεις για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας κατά των Γυναικών και των Κοριτσιών” που υλοποιούνται τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε συμπόρευση με την εκστρατεία του  Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από 25 Νοεμβρίου 2024 “Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών” έως και 10 Δεκεμβρίου 2024 “Παγκόσμια Ημέρα Ανθρώπινων Δικαιωμάτων».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

ΟΑΚ: Συνάντηση για τα προβλήματα λειψυδρίας σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά

Συνάντηση με φορείς του Δήμου Πλατανιά, με αντικείμενο τη «λειψυδρία», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10/10/2024 στις…

56 mins ago

Τριάντα τρεις απινιδωτές τελευταίας γενιάς προσφορά της Περιφέρειας Κρήτης θα δοθούν στους Δήμους της Π.Ε Ρεθύμνου

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος «ΖΩΗ» της Περιφέρειας Kρήτης, που στοχεύει στην εκπαίδευση των πολιτών…

56 mins ago

Ο Δήμος Αποκορώνου ενώνει δυνάμεις με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προτείνει την ένταξη του Δήμου στο «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με…

58 mins ago

Η Βασιλική Κριετσέπη νέα Διευθύντρια στην Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Χανίων

Ανέλαβε σήμερα με Πράξη του Διοικητή κου Μπέα Γεωργίου, παρουσία του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας κου…

1 hour ago

Στ. Αρναουτάκης: «Οι περιφέρειες επιζητούν την ευθύνη. Με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και αποκέντρωση εξουσιών»

Την ανάγκη στήριξης της Αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος με αυξημένους πόρους, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο…

1 hour ago

Διευθυντές σχολείων Χανίων διαμαρτύρονται για τη σύλληψη συναδέλφου

Οι Διευθυντές των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Χανιά εξέδωσαν "επιστολή στήριξης" με την οποία εκφράζουν…

1 hour ago

This website uses cookies.