Τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης και τη μεγάλη απογοήτευση και απαισιοδοξία που επικρατεί στον ελληνικό πληθυσμό, αποτυπώνουν τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα έχουν επιφέρει πιο βαθιά και ευρύτερα δεινά στους απλούς ανθρώπους σε σχέση με εκείνα που προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική κρίση της διετίας 2008-09 στους πληθυσμούς της Ανατολικής Ευρώπης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 51.000 νοικοκυριά σε 34 χώρες, κυρίως από τις υπό μετάβαση χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και την Τουρκία, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συμμετείχαν για πρώτη φορά.
Σύμφωνα με τη μελέτη LiTS III, το 92% των Ελλήνων ερωτηθέντων ανέφερε ότι η κρίση τούς επηρέασε «σε αρκετό βαθμό» ή «σε μεγάλο βαθμό». Το 76% υπέστη εισοδηματικό πλήγμα το διάστημα μεταξύ 2010 και 2016, όπως μείωση μισθών ή συντάξεων, απώλεια εργασίας, καθυστέρηση ή αναστολή καταβολής μισθών και μείωση ωραρίου εργασίας. Σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 24% των νοικοκυριών που συμμετείχαν στην έρευνα, ένα τουλάχιστον μέλος του νοικοκυριού έχασε τη δουλειά του.
Οι μισοί μείωσαν την κατανάλωση βασικών αγαθών
Το 51% των πληγέντων ελληνικών νοικοκυριών αναγκάστηκε να μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών, όπως βασικών τροφίμων και φαρμάκων και το 91% μείωσε μη βασικά είδη, προκειμένου να ανταπεξέλθει.
Τα νοικοκυριά όπου αρχηγός οικογένειας είναι η γυναίκα ήταν πιο πιθανόν να έχουν μειώσει την κατανάλωση βασικών αγαθών σε σχέση με τις οικογένειες με αρχηγό οικογένειας τον άνδρα, ενώ υψηλότερο ποσοστό των νοικοκυριών με αρχηγό οικογένειας τον άνδρα αντιστάθμισαν την κρίση αυξάνοντας τις ώρες εργασίας ή έχοντας δεύτερη δουλειά.
Η έρευνα αποκάλυψε μια γενικευμένη δυσπιστία απέναντι στους εθνικούς πολιτικούς θεσμούς της Ελλάδας, καθώς περίπου το 70% ερωτηθέντων θεωρούν τα πολιτικά κόμματα υπεύθυνα για την οικονομική κρίση.
Η κρίση στην Ελλάδα έχει σημαντικό αντίκτυπο στο επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή των κατοίκων.
Απογοητευμένοι και απαισιόδοξοι για το μέλλον
Σήμερα, μόνον 1 στους 10 Έλληνες είναι ικανοποιημένος από την οικονομική του κατάσταση και μόνο το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από τη ζωή του γενικά, σε αντίθεση με το 72% στη Γερμανία και το 42% στην Ιταλία.
Η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό ερωτηθέντων που είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση και με τις 34 χώρες όπου διεξήχθη η έρευνα.
Το μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων δηλώσει απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά στο μέλλον, καθώς μόνο το 16% ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κατάστασή του θα βελτιωθεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σύγκριση με το 48% στις μετακομμουνιστικές χώρες, και το 35 και 23% στη Γερμανία και στην Ιταλία, αντίστοιχα.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι, παρά τις πρόσφατες πολιτικές αλλαγές και τις προσπάθειες οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα, οι Έλληνες δεν βλέπουν την κατάστασή τους να βελτιώνεται στο προσεχές μέλλον».
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ψηφιακή εκδοχή της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης The Lancet με…
Ο αμερικανός εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Πέμπτη πως η ομάδα του έχει αρχίσει…
Ένα νέο σημαντικό όπλο κατά της φοροδιαφυγής προστίθεται στη φαρέτρα της ΑΑΔΕ, με την ενεργοποίηση του ψηφιακού…
Τραγική είναι η κατάσταση στο Λος Άντζελες από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται για ένα ακόμα 24ωρο με τους…
Και το τελευταίο 3μηνο του 2024 οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να καλπάζουν, όπως δείχνουν τα στοιχεία…
Συναγερμός σήμανε από χθες (9/1) στις αρχές στο Ρέθυμνο, όταν μία 60χρονη γυναίκα εντοπίστηκε σε…
This website uses cookies.