ΗAir Protein, μια νέα startup από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει δημιουργήσει το πρώτο 100% φυτικό κρέας από αέρα, κάνοντας τους vegeterians αυτού του κόσμου να την χειροκροτήσουν. Η διαδικασία που ακολουθεί, περιλαμβάνει τη διοχέτευση διοξειδίου του άνθρακα σε μικροοργανισμούς που μετατρέπουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πρωτεΐνη. Ουσιαστικά, λοιπόν, μιλάμε για ένα κρέας από αέρα!
Στην ιστοσελίδα της, η Air Protein αναφέρει ότι έμπνευσή γι’ αυτό το σίγουρα καινοτόμο project αποτέλεσαν οι ανακαλύψεις της NASA τη δεκαετίας του 1960: “Αυτοί οι φυσικοί μονοκύτταροι οργανισμοί ενεργούν σαν τα φυτά για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε τροφή. Αν αυτά μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε θρεπτικά συστατικά, γιατί να μην μπορούμε κι εμείς;”, αναρωτιούνται οι δημιουργοί της και δε μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε.
Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται σαν απόσπασμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά αποτελούν πραγματικότητα. Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθεί η Air Protein, τα μικρόβια βρίσκονται σε ένα κλειστό περιβάλλον με νερό και σταθερή θερμοκρασία, καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Στη συνέχεια, αυτά τα μικρόβια συγκρατούν το υδρογόνο και αναπαράγονται.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γεωργία είναι η συνεχής αύξηση της ζήτησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη πίεση της παραγωγής και τη χρήση περίεργων χημικών ουσιών και άλλων συστατικών, που μπορεί μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Μια λύση φυσικά μπορεί να είναι αυτή που προτείνει η Air Protein. Η συλλογή ‘αποβλήτων’ για ανακύκλωση και δημιουργία τροφίμων είναι ένας τρόπος να ανακουφιστεί το οικοσύστημα.
Η Air Protein δεν είναι η μόνη εταιρεία που μετατρέπει τα μικρόβια του αέρα σε κρέας. Σήμερα υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που προσπαθούν να μετατρέψουν τα μικρόβια σε πραγματικά μόρια ζωικών πρωτεϊνών. Όπως αναφέρει η San Francisco Chronicle, “Το NovoNutrients είναι μια ακόμη startup χρησιμοποιεί μια ειδική διαδικασία ζύμωσης, παίρνοντας μικρόβια, υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσει ένα πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να ταΐσει για ψάρια”. Αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο μιας και απαιτείται μια μεγάλη ποσότητα τροφίμων κάθε χρόνο, η οποία δίνεται ως τροφή σε ζώα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Οι εναλλακτικές λύσεις χορτοφαγικού κρέατος απαιτούν πολύ μικρότερο όγκο φυτικής ύλης για να δημιουργήσουν την ίδια ποσότητα τροφής, σε σύγκριση με το κρέας ζώων. Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι όλοι θα γίνουν vegeterians και θα τρέφονται με κρέας από αέρα ή θα πίνουν ποτά από αέρα στο σύντομο μέλλον. Είναι όμως ένα καλό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, με δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, τοποθετήθηκε σχετικά με…
Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης Τάσος Δούσης, με αφορμή την προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που…
Πολυνίκης αναδείχθηκε η Κρήτη στα Travelers’ Choice™ Awards 2025 της Tripadvisor, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής πλατφόρμας στον χώρο…
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
This website uses cookies.