Categories: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

”Παντελόνι από Λέπια” στο Θέατρο Κυδωνία

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ εορτάζοντας τα 15 χρόνια του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά, ετοιμάζεται να παρουσιάσει από το Σάββατο 22 Νοεμβρίου το θεατρικό έργο της αγγλίδας συγγραφέως Ελίζαμπεθ Κούτι «Παντελόνι από Λέπια». Το έργο, γραμμένο μόλις το 2013, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Δημήτρη Κιούση, σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, σκηνικά και κοστούμια Ξανθής Κόντου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, ενώ τους ρόλους του κειμένου θα ερμηνεύσουν οι ηθοποιοί Μαρία Φουράκη, Γιώργος Ραϊλάκης και Ελπίδα Ζαμπετάκη. Η παράσταση θα συνοδεύεται από πρόγραμμα -βιβλίο με τη μετάφραση του έργου, εισαγωγικά στο έργο κείμενα, την εργοβιογραφία της συγγραφέως, και φωτογραφίες από την παράσταση.

Το έργο θα παίζεται από το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, μέχρι και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014. Ώρα έναρξης Παρασκευή και Σάββατο 9:30 μ.μ., ενώ τις Κυριακές η παράσταση θα είναι απογευματινή στις 7.30 μμ. Η τιμή του εισιτηρίου 15 ευρώ και 10 ευρώ το φοιτητικό. Μετά την Πρωτοχρονιά θα ακολουθήσει ένας δεύτερος κύκλος παραστάσεων που θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΤΟ ΕΡΓΟ:

Πρόκειται για ένα δράμα μυστηρίου, που παρουσιάστηκε το 2013 στο Λονδίνο με μεγάλη επιτυχία. Έργο μεγάλης ποιητικής ευαισθησίας, με τρία πρόσωπα, που αφηγούνται, ο καθένας από την πλευρά του, μια ιστορία που διαδραματίζεται στη γεμάτη μυστήρια, σκιές και ανεξήγητα φαινόμενα περιοχή του Όρφορντ Νες στην ανατολική Αγγλία, ξεκινά τον 12ο αιώνα και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας W.G. Sebald αναφερόμενος στις ταξιδιωτικές του περιηγήσεις στην περιοχή του Όρφορντ Νες γράφει: «Η αίσθηση ότι βρισκόμουν σε έναν τόπο που ο λόγος της ύπαρξής του εκτεινόταν πέρα από τα όρια του αισθητού κόσμου ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν μπροστά μου είδα να ορθώνονται κάθε λογής κατασκευές που έμοιαζαν με ναούς και παγόδες – αδύνατον να τις συνδέσω με στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ωστόσο, όσο πλησίαζα τα ερείπια τόσο ξέφτιζε η φαντασίωση μιας μυστηριώδους νήσου όπου αναπαύονταν οι νεκροί, κάνοντας τόπο στην πεποίθηση ότι βάδιζα ανάμεσα στα λείψανα του ίδιου μας του πολιτισμού, που είχε αφανιστεί από μια μελλοντική καταστροφή.» W.G. Sebald, Οι δακτύλιοι του Κρόνου (Σε έναν άλλο τόπο – Όρφορντ Νες).

Η ίδια η συγγραφέας Ε. Κούτι μιλώντας για το έργο της μας λέει:

«Η έμπνευση για το έργο πηγάζει από ένα λαϊκό μύθο, που μπορεί να τον έχετε ακουστά, Ο Αγριάνθρωπος του Όρφορντ. Ο Αγριάνθρωπος αυτός ήταν ένας άντρας – ψάρι, μια αρσενική γοργόνα δηλαδή, κάτι σαν τον Τρίτωνα της Ελληνικής μυθολογίας, ή τουλάχιστον αυτό νόμιζαν οι σύγχρονοί του, που τον έπιασαν στα δίχτυα τους τον 12ο αιώνα και τον έφεραν στο κάστρο όπου τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια… Σε αυτή την συναρπαστική ιστορία το θεατρικό έργο μου δίνει μια νέα πνοή καθώς αναζητά μια εξήγηση για την προέλευση αυτού του όντος. Για παράδειγμα, η πλοκή έχει εμπλουτιστεί με στοιχεία από ζωές προσώπων πιο κοντά στην δική μας εποχή. Ένα απ’ αυτά είναι ένας επιστήμονας που κάνει μία έρευνα σχετικά με τα προβλήματα δυσλειτουργίας των ραντάρ την εποχή του Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή του Όρφορντ Νες. Η έρευνα που έκανα εγώ ως συγγραφέας σχετικά με αυτό το τμήμα του έργου ήταν επίσης ενδιαφέρουσα – μπορεί κανείς ψάχνοντας να βρει πολλά αρχεία, ντοκουμέντα που δόθηκαν στη δημοσιότητα τελευταία και τα οποία μιλούν για ένα μυστηριώδες φαινόμενο ενός ανεξήγητου ήχου που είχε σαν αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του ραντάρ στο Όρφορντ Νες, φαινόμενο για το οποίο δεν έχουν ακόμη μέχρι σήμερα βρει κάποια εξήγηση. Παράλληλα όμως, μια ακόμη ιστορία μπλέκεται στην κεντρική αφήγηση, αυτή μιας σύγχρονης νέας κοπέλας που βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της ζωής της και πρέπει άμεσα να πάρει μια πολύ δύσκολη απόφαση.

Το Όρφορντ είναι ένα μέρος που το ξέρω καλά και το έχω επισκεφθεί επανειλημμένα. Είναι μια μυστηριώδης, όμορφη και πολύ ατμοσφαιρική τοποθεσία και η ιστορία του Αγριάνθρωπου μου προκάλεσε το ενδιαφέρον επειδή έδειχνε πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν άτομα που δεν τα καταλαβαίνουν, που είναι “διαφορετικά” από τους ίδιους…»

 Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα :  www.theatro-kydonia.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Όπως με τον Ανδρουλάκη, θα δώσει η Κρήτη την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον Πολάκη από την 1η Κυριακή;

Την Κυριακή διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέου προέδρου, σε μια…

1 hour ago

Συγκλονίζει η μητέρα της Έμμας: «Δεν έχω δει ούτε φωτογραφία από το τροχαίο»

Πέρασαν μόλις δύο χρόνια, από τη μοιραία εκείνη νύχτα όπου ένας ασυνείδητος οδηγός που έτρεχε…

2 hours ago

Ο συνδυασμός Ροκάκη καταλαμβάνει 25 από τις 31 έδρες του νέου Δ.Σ. στο ΕΒΕΧ

Ο συνδυασμός του Αντώνη Ροκάκη σημείωσε σαρωτική νίκη στις εκλογές του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου…

2 hours ago

Στα νότια του νομού Χανίων δομή βραχύβιας διαμονής μεταναστών;

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα καθημερινά για το σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης να δημιουργηθούν στην Κρήτη, δομές…

2 hours ago

Ξανά στο προσκήνιο τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά – Έρευνα ΕΟΔΥ και Πολυτεχνείου αναζητά την πηγή μόλυνσης

Απαντήσεις για το κύμα γαστρεντερίτιδας στα Χανιά τον περασμένο Οκτώβριο αναζητά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ζητώντας…

2 hours ago

Ενημερωτική δράση του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ για τη μείωση των βιοαποβλήτων στο πρώην Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Συνεχίζονται οι δράσεις του Δήμου Χανίων και της ΔΕΔΙΣΑ Α.Ε. (ΟΤΑ) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής…

2 hours ago

This website uses cookies.