ΤΟΠΙΚΑ

Πανώλη στην Κρήτη: «Δεν υπάρχει κρέας για τους γάμους»- «Γαμοπίλαφο δεν κάνεις με χοιρινό»

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, και όχι μόνο στην Κρήτη, μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείσουν τα σφαγεία εξαιτίας των κρουσμάτων πανώλης.

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι στη Θεσσαλία και στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά από τις 31 Ιουλίου, οπότε και εντοπίστηκαν κρούσματα πανώλης και στην Κρήτη μπήκαμε και εμείς σε αυτή την κατηγορία με απόφαση του Υπουργείου αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται κεντρικά και όχι σε τοπικό επίπεδο» αναφέρει στο Cretalive ο κ. Βασίλειος Μανουράς πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ότι έχει ζητήσει 15.000 σταβλισμένα ζώα από το Ρέθυμνο να μεταφερθούν στην αγορά του Ηρακλείου για να καλύψουν τη ζήτηση σε αμνοερίφια για τους γάμους και τα πανηγύρια από τον Δεκαπενταύγουστο και έπειτα, η ανησυχία εξακολουθεί να είναι έκδηλη στις τάξεις των κτηνοτρόφων.

Σε «καταστροφή» αναφέρεται ο γενικός γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Λευτέρης Τριανταφυλλάκης λέγοντας πως «είναι όλοι τρελαμένοι γιατί είχαν κρατήσει τα αρνιά τους (τα οποία τα ταΐζουμε πέντε μήνες πριν) για τους γάμους. Προσωπικά έχω κλείσει πάνω από 10 γάμους, καθένας από τους οποίους χρειάζεται τουλάχιστον 3- 4 τόνους κρέας,  δηλαδή πάνω από 150-200 μεγάλα αρνιά».

Πολιτιστικοί σύλλογοι αλλά και ζευγάρια που έχουν προγραμματίσει ήδη τις εκδηλώσεις ή τον γάμο τους έχουν προπληρώσει κτηνοτρόφους ή έχουν δώσει επιταγές. Κάποιοι κτηνοτρόφοι επίσης έχουν λάβει χρήματα από κρεοπώλες για να τους κρατήσουν κρέας. Πλέον όλοι αυτοί βρίσκονται “στον αέρα”, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα ξακουστά Ανώγεια όπου, όπως λέει ο κ. Μανουράς, οι γάμοι είναι πληθωρικοί με πολύ κόσμο, γεγονός που ισχύει βέβαια για όλη την Κρήτη αλλά στα Ανώγεια και στο Μυλοπόταμο ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Ο γάμος είναι αναλόγως τους καλεσμένους. Εμείς στα Ανώγεια χρειαζόμαστε τουλάχιστον 300 αρνιά για κάθε γάμο των 2.500- 3.000 ατόμων. Προς το παρόν πάντως δεν υπάρχει κρέας για γάμους και πανηγύρια. Γαμοπίλαφο και αντικρίστο με χοιρινό δεν κάνεις».

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος και καθησυχαστικός αφού τονίζει ότι όλα τα κρούσματα που έχουν ελεγχθεί προς το παρόν είναι αρνητικά και «εφόσον όλα πάνε καλά και ανοίξουν τα σφαγεία δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

Υπενθυμίζεται ότι πανελλαδικά, και στην Κρήτη, επιτρέπονται οι σφαγές σε χοιρινά, βοδινά, κουνέλια και κοτόπουλα αλλά απαγορεύονται σε αμνοερίφια (αίγες, πρόβατα, κατσίκες και αρνιά).

Ο κ. Τριανταφυλλάκης υποστηρίζει ότι «πρέπει να ανοίξουν κάποια σφαγεία με συγκεκριμένες προδιαγραφές και να βρίσκονται και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες εκεί να επιβλέπουν την κατάσταση για να μην ξεφύγει. Μπορούν να το ελέγξουν αν θέλουν».

Ο χάρτης με την α’ και τη β’ ζώνη των 3 και 10 χλμ. όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα

cretalive.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

MRB: Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ – Συμφωνούν με την αποπομπή Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – Ανεβαίνει ο Πολάκης στη μάχη διαδοχής

Την αλλαγή στους συσχετισμούς του πολιτικού σκηνικού καταγράφει η δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Open. Την…

10 hours ago

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη Μάνο Βαβαδάκη, μετά την πετυχημένη «Πανώρια» του…

11 hours ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε…

12 hours ago

Νίσυρος: Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του

Με απέλαση απειλείται ο πατέρας που είχε καταγγείλει αρχαιοφύλακα για παρενόχληση του γιου του στη…

12 hours ago

Σοκ από ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία – Με πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο προειδοποιεί η Μόσχα

Σε ψήφισμά του, το Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά…

12 hours ago

Οπαδοί της Celtic στο λαό της Παλαιστίνης: «You ‘ll never walk alone»

Ηκερκίδα της Celtic FC στον αγώνα με τη SK Slovan Bratislava για το UEFA Champions League στη…

12 hours ago

This website uses cookies.