«Σήμερα αυτό το παρακράτος εξυφαίνει κάτι παρόμοιο. Μόνο που οι εποχές άλλαξαν και η ιστορία επαναλαμβάνεται πια ως φάρσα» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε πως ταυτοχρόνως το «παρακράτος» ετοιμάζει την παλινόρθωση «των ορφανών του εκσυγχρονισμού», προβαίνοντας μάλιστα σε παραίνεση προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά να προσέξουν γιατί αυτή η παλινόρθωση είναι εις βάρος τους.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, επικαλέστηκε την ρήση του Ουμπέρτο Έκο «δεν χρειάζονται τεθωρακισμένα για να καταλυθεί η Δημοκρατία, μόνο συσκευές τηλεόρασης» για να πει ότι «δεν είναι υπερβολή» και το αποδεικνύουν τα παραδείγματα της σύγχρονης ιστορίας:
– Το 74 ο Καραμανλής προσπάθησε να βάλει φραγμό στην ασυδοσία των οικονομικά ισχυρών και τον κατηγόρησε η διαπλοκή για «σοσιαλμανία»,
– Ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπισε το βρώμικο 89 και μερικοί το αναπαράγουν τώρα. «Δεν λένε όμως ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές. Δεν ήταν οι εκδότες και οι μετέπειτα καναλάρχες, δεν ήταν αυτοί που μετά άλλαξαν γραμμή επιβεβαιώνοντας τις παρακρατικές μεθόδους; Θυμόμαστε τα πρωτοσέλιδα για να δούμε τι κακό κάνει στον τόπο και στο πολίτευμα;» ανέφερε ο υπουργός.
– Το παρακράτος της διαπλοκής δεν προσπάθησε να φυλακίσει τον έντιμο αγωνιστή Τσοβόλα και μετά τον εξοβέλισε από το πολιτικό σκηνικό γιατί δεν τον έλεγχε;
– Το παρακράτος της διαπλοκής, δεν έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
– Το παρακράτος δεν πολέμησε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο; Ο κ. Παπαγγελόπουλος υπενθύμισε τα αντίσκηνα «που γέμιζαν από δήθεν διαμαρτυρόμενους για τα δελτία των οκτώ» και τις απειλές.
– Το παρακράτος δεν καθαίρεσε τον Γιώργο Παπανδρέου όταν θεώρησε ότι δεν του είναι πια χρήσιμος.
– Τον Ιούλιο του 65 πως συγκεκριμένο συγκρότημα πρωταγωνίστησε στην ανατροπή της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου και μετά άλλαξε στάση μόλις αντέδρασε δυναμικά ο λαός.
– Το παρακράτος, δεν έκανε το μεγάλο πάρτυ την οκταετία 1996 – 2004 στο χώρο της Υγείας, των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ποιοι επωφελήθηκαν.
Ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης εξάλλου αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα και σε κείνα για τα οποία κατηγορούνται οι λειτουργοί της και η κυβέρνηση χαρακτήρισε «ντροπή» αυτό που ειπώθηκε ότι η επίσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων «ήταν συναλλαγή». Αφού ανέφερε ότι υπάρχει ανακοίνωση των προέδρων ότι η συνάντηση έγινε με αίτημα των προέδρων και για θεσμικά και μισθολογικά θέματα καθώς και αναθεώρηση του Συντάγματος ως προς το κεφάλαιο της δικαστικής εξουσίας, είπε ότι τον Δεκέμβριο του 2012 μόνο για μισθολογικά κι όχι για θεσμικά.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, τόνισε προς εκείνους που μιλούν για συναλλαγή σήμερα ότι πρέπει να θυμηθούν ότι σε ανώτατο δικαστήριο έγινε επιλογή προέδρου, ο οποίος τρεις μήνες πριν είχε γίνει αντιπρόεδρος και είχε υπερκεράσει όλους τους αντιπρόεδρους και πριν γίνει υπερκέρασε οκτώ συμβούλους. «Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης είχε μιλήσει τότε για αναίσχυντη συναλλαγή», προσέθεσε. Ακόμη ανέφερε περίπτωση ανώτατου δικαστή που για την επιλογή του ως αντιπροέδρου υπερκεράστηκαν 15 σύμβουλοι και μετά έγινε υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και επίσης είπε ότι υπήρχε πρόεδρος που το όνομά του ήταν «συνθέτης» γιατί «μαγείρευε» τις συνθέσεις των δικαστηρίων.
Ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, με αιχμή τα λεγόμενα της κ. Γεννηματά και του κ. Βενιζέλου για τον πρόεδρο του ΣτΕ που είπε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να αφουγκράζεται τον λαό, ζήτησε να θυμηθούν ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ είχε πει κάποτε: «υπάρχει και λαός να το ξέρει το ΣτΕ» όπως επίσης και το «κανείς θεσμός μόνο ο λαός».
«Θεσμικός τρόμος δεν είναι τρόμος για την υπόσταση των θεσμών, αλλά είναι τρόμος για τις δομές της εξουσίας και εγώ λέω ότι ο τρόμος αυτός αυξάνει λόγω της επικείμενης κατάρρευσης των συστημάτων εξουσίας που ακυρώνουν τις από το Σύνταγμα και υπέρ του λαού, απορρέουσες εξουσίες» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαγγελόπουλος κάλεσε όλους «να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ηρεμία στη Δικαιοσύνη για να εκτελέσει απρόσκοπτα το έργο της και να κηρύξουμε πανστρατιά κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής».
Τέλος, για την υπόθεση της δίκης της Ζίμενς, ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε ότι ανακριβώς ειπώθηκε ότι φταίει η κυβέρνηση προσθέτοντας πως «η δίκη ανεβλήθη και δεν βαραίνουν την κυβέρνηση οι ευθύνες». «Δεν θα μιλήσω για ευθύνες δικαστών γιατί τιμώ τους πρώην συναδέλφους μου. Όμως το υπουργείο Εξωτερικών κατάφερε μια βδομάδα πριν ξεκινήσει η αναβληθείσα δίκη να ολοκληρώσει την μετάφραση 8000 σελίδων για να γίνει η δίκη της Ζίμενς» κατέληξε.