ΕΛΛΑΔΑ

Παπαχελάς: Έρχεται η «τέλεια καταιγίδα» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τις εξελίξεις στον Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο σχολιάζει με άρθρο του στην Καθημερινή ο Αλέξης Παπαχελάς. Στο άρθρο του με τίτλο «Στην εποχή των ασύμμετρων απειλών» ο διευθυντής της Καθημερινής γράφει μεταξύ άλλων: «Έχουμε μείνει πίσω. Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της φαυλότητας του παρελθόντος και της πλήρους απαξίωσης των θεσμών και της έννοιας της πειθαρχίας επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Δυστυχώς, οι μηχανισμοί του κράτους θέλουν καιρό και χρήματα για να ξαναφτιαχτούν. Πώς θα στήσεις αρκετές εντατικές, θα εκπαιδεύσεις νοσηλευτικό προσωπικό στην απόλυτη πειθαρχία και στην τήρηση των πρωτοκόλλων αν –όπως φαίνεται– νοσήσει το 5% ή 10% ή 15% από τον ιό;».

«Ποιος θα μπορέσει, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να στήσει τα κλειστά κέντρα που είναι απαραίτητα; Και πόσο γρήγορα μπορεί να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε μια νέα ασύμμετρη απειλή που έχει να κάνει με τις κυβερνοεπιθέσεις;» διερωτάται ο κ. Παπαχελάς.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να φοράει τον «ζουρλομανδύα» των πρωτογενών πλεονασμάτων και ταυτόχρονα να είναι η χώρα πρώτης γραμμής απέναντι σε μεγάλες απειλές. Λέτε αυτό, το τόσο αυτονόητο, να το καταλάβουν; Μακάρι», καταλήγει.

Το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά 

Φαντάζομαι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε σκεφθεί ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε μια ελληνική εκδοχή της «τέλειας καταιγίδας». Και όμως, η μοίρα και η εξέλιξη των γεγονότων τού έχουν αναθέσει την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Εδειξε αποφασιστικότητα και κέρδισε τις εντυπώσεις με τον έως τώρα χειρισμό του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. 

Η κοινή γνώμη αναζητούσε μια αίσθηση ηγεσίας που έχει χαθεί σε μια χώρα που νιώθει ταπεινωμένη εδώ και περίπου δέκα χρόνια.

Η «τέλεια καταιγίδα» είναι όμως τέλεια γιατί συνδυάζει ταυτόχρονα πολλές και απρόβλεπτες απειλές. Στην Ελλάδα, στα δύσκολα βγάζουμε ό,τι καλύτερο έχουμε μέσα μας: το φιλότιμο, τον πατριωτισμό, την αίσθηση προσφοράς, ακόμη και μια συλλογικότητα που δεν μας χαρακτηρίζει σε ήρεμες συνθήκες. Αυτό φάνηκε αυτές τις μέρες στον Εβρο και ήταν η χορδή που άγγιξε ο πρωθυπουργός. 

Ολα αυτά τα υπέροχα χαρακτηριστικά μαζί, όμως, δεν φτάνουν για να τα βγάλεις πέρα με τον κορωνοϊό, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και τη γενικότερη απειλή από την Τουρκία. Χρειάζεσαι σύστημα, σχέδιο, ανθρώπους με «κρύο αίμα», που όταν όλοι φωνάζουν εκείνοι κάνουν τη δουλειά τους αθόρυβα.

Εκεί έχουμε μείνει πίσω. Ο συνδυασμός της οικονομικής κρίσης, της φαυλότητας του παρελθόντος και της πλήρους απαξίωσης των θεσμών και της έννοιας της πειθαρχίας επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει τεράστια ζημιά.

Δυστυχώς, οι μηχανισμοί του κράτους θέλουν καιρό και χρήματα για να ξαναφτιαχτούν. Πώς θα στήσεις αρκετές εντατικές, θα εκπαιδεύσεις νοσηλευτικό προσωπικό στην απόλυτη πειθαρχία και στην τήρηση των πρωτοκόλλων αν –όπως φαίνεται– νοσήσει το 5% ή 10% ή 15% από τον ιό; 

Ποιος θα μπορέσει, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, να στήσει τα κλειστά κέντρα που είναι απαραίτητα; Και πόσο γρήγορα μπορεί να θωρακιστεί η χώρα απέναντι σε μια νέα ασύμμετρη απειλή που έχει να κάνει με τις κυβερνοεπιθέσεις;

Προσωπικά πιστεύω ότι θα δοκιμαστούμε ως κοινωνία, αλλά θα τα καταφέρουμε. Ο μεγάλος φόβος μου είναι ένα πισωγύρισμα στην οικονομία. Ο ιός έχει διαλύσει την παγκόσμια οικονομία και έχει παγώσει παντού τα επενδυτικά ενδιαφέροντα και σχέδια. Την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές προβληματίζονται για την τελική έκβαση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης και της έντασης με την Τουρκία. 

Ο τουρισμός θα πληγεί. Αν αυτοί οι παράγοντες επιβραδύνουν την ανάπτυξη, η ελληνική κοινωνία θα ταλαιπωρηθεί σε μια στιγμή που οι προσδοκίες ήταν ψηλά.

Ας ελπίσουμε ότι οι ισχυροί μας εταίροι θα αντιληφθούν πως πρέπει να βάλουν πλάτη. 

Η Ελλάδα δεν μπορεί να φοράει τον «ζουρλομανδύα» των πρωτογενών πλεονασμάτων και ταυτόχρονα να είναι η χώρα πρώτης γραμμής απέναντι σε μεγάλες απειλές. Λέτε αυτό, το τόσο αυτονόητο, να το καταλάβουν; Μακάρι.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

6 mins ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

13 mins ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

17 mins ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

36 mins ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

41 mins ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

45 mins ago

This website uses cookies.