Μέσα στο 2026 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές να μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027 στο πλαίσιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Βάσει του νέου σχεδιασμού, το οικόπεδο της Σητείας “Κρήτη1” απέναντι από τον Αθερινόλακο εντάσσεται στις περιοχές του λεγόμενου “πρώτου κύματος”, όπως δήλωσε πρόσφατα από το Ηράκλειο ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης.
Σύμφωνα με το ypodomes.com, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ΕΔΕΥΕΠ προβλέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να υπογραφεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, που θα αποτελέσει επί της ουσίας και τον οδικό χάρτη για την ανάπτυξή τους. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε τεθεί σε διαβούλευση, έχει γίνει η επεξεργασία των σχολίων και το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβει όλες τις αντιδράσεις που τέθηκαν προκειμένου να αποφευχθούν προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και πιθανές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.
Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο πρόσφατος νόμος που «ξεκλείδωσε» την δυνατότητα για την σύσταση και την μετοχική σύνθεση του SPV της ΕΔΕΥΕΠ, της εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει τους διαγωνισμούς για τα ανεμολογικά δεδομένα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μάλιστα, το χρονοδιάγραμμά προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα ξεκινήσει η προκήρυξη των μελετών.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη σύσταση από την ΕΔΕΥΕΠ της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας τις ανεμολογικές και βυθομετρικές μελέτες, καθώς και να συλλέξει κάθε άλλο απαραίτητο δεδομένο στις περιοχές του πρώτου «κύματος» των υπεράκτιων αιολικών.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.
Που θα γίνουν τελικά τα πρώτα αιολικά πάρκα
Η σπουδαιότητα του έργου σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις που υπήρξαν τους προηγούμενους μήνες από τοπικούς φορείς της Κρήτης για το θαλάσσιο οικόπεδο της Ελούντας, οδήγησαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αλλάξει τον σχεδιασμό του.
Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης, σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη, τους γνωστοποίησε ότι παύει η προτεραιότητα για την εγκατάσταση πλωτών αιολικών στην περιοχή της Ελούντας («Κρήτη 2β»).
Πλέον, από τη «δεξαμενή» όλων των υποψήφιων περιοχών που έχουν περιληφθεί στη μεσοπρόθεσμη φάση ανάπτυξης (έως 2030-2032), έχουν προκριθεί πέντε θαλασσοτεμάχια για το πρώτο «κύμα».
Ο νέος σχεδιασμός συγκεκριμένα περιλαμβάνει, τη Σητεία απέναντι από τον Αθερινόλακκο («Κρήτη 1»), τους Αγ. Αποστόλους νιοτιοανατολικά της Εύβοιας, τον Πατραικό, τη Ρόδο και τη Γυάρο.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί πιλοτικά έργα συνολικής ισχύος 600 MW ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, τα οποία θα αναπτυχθούν από τη ΔΕΗ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη Motor Oil.
Δεν έπεσε κανένας από τα σύννεφα με την ανάρτηση της Eurostat για τις δαπάνες στέγασης το 2023,…
Από το fb του Δημήτρη Τσίρκα «Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός. Ο…
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μανιμανάκη, μητέρα της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Όνειρο είναι…
Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε με ανάρτηση του, για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Στο…
Ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας σε μήνυμά του αναφέρει: Αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό…
Ο πατήρ Νικηφόρος (κατά κόσμο Νικόλαος Τζανακάκης) γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό των Χανίων, στο…
This website uses cookies.