Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ευρωκοινοβούλιο
Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν στη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών από την παράνομη και προκλητική παρακράτηση σημαντικών ποσών από την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης του 2013, που δικαιούνται στο ακέραιο οι αγρότες, και τα οποία περίμεναν για να αγοράσουν αγροτικά εφόδια προκειμένου να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα, να πληρώσουν τα πιο πιεστικά χρέη και να ζήσουν την οικογένεια τους, αφού το αγροτικό εισόδημα έχει αποδεκατιστεί από τη ληστρική, άγρια πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης. Οι παρακρατήσεις αφορούσαν ασφαλιστικές εισφορές στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), τις εισφορές στον ΕΛΓΑ (Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις), στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) για την αίτηση στον ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχων), αν και πληρώνονται για την υπηρεσία αυτή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα κονδύλια αυτών των ενισχύσεων προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι λεφτά των λαών, δίνονται σε όλους τους αγρότες της ΕΕ και αποτελούν εισοδηματική ενίσχυση, χωρίς βέβαια να αναπληρώνουν τις μεγάλες εισοδηματικές απώλειες των αγροτών.
Ωστόσο στο άρθρο 28 του Κανον. (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου αναφέρεται σαφώς ότι οι ενισχύσεις στο πλαίσιο των καθεστώτων στήριξης καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους. Συνεπώς σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται η παραμικρή παρακράτηση, διαφορετικά είναι παράνομη. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να εξασφαλίζει και να δίνει καθ’ ολοκληρίαν το ποσό της ενίσχυσης στον δικαιούχο, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά και ο Επίτροπος Γεωργίας σε ερωτήσεις που του έγιναν στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα.
Ερωτάται η Επιτροπή τι ενέργειες θα κάνει προκειμένου να σταματήσει η παράνομη παρακράτηση και να επιστραφούν στους δικαιούχους αγρότες όσα χρήματα καταχρηστικά έχουν παρακρατηθεί από τις πληρωμές των άμεσων ενισχύσεων
Απάντηση του κ. Cioloș εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή δεν είχε γνώση των παρακρατήσεων που αναφέρει ο κ. βουλευτής για το έτος 2013.
Η ρήτρα πληρωμής των δικαιούχων στο ακέραιο προβλέπεται στο άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου για τη χρηματοδότηση της κοινής γεωργικής πολιτικής(1).
Το 2010, η Επιτροπή έθεσε το ζήτημα των παρακρατήσεων που πραγματοποίησαν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τις ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του καθεστώτος ενιαίας ενίσχυσης για διοικητικές δαπάνες που αφορούν την εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου. Η διαδικασία παράβασης που κινήθηκε κατά της Ελλάδας δεν συνεχίστηκε διότι η Ελλάδα διαβεβαίωσε ότι έχει τεθεί τέλος σε αυτό το σύστημα παρακρατήσεων και, συνεπώς, έχει συμμορφωθεί με τη ρήτρα της πλήρους πληρωμής το 2011.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου(2), «το κοινοτικό δίκαιο δεν απαγορεύει σε κράτος μέλος να προβαίνει σε συμψηφισμό του ποσού που οφείλεται στον δικαιούχο ενισχύσεως βάσει κοινοτικής πράξεως με τις ανεξόφλητες απαιτήσεις του κράτους μέλους αυτού, υπό τον όρο ότι οι εθνικές αρχές ενεργούν κατά τρόπο μη θίγοντα την αποτελεσματικότητα του κοινοτικού δικαίου και διασφαλίζοντα την ίση μεταχείριση των επιχειρηματιών. της αποτελεσματικότητας του κοινοτικού δικαίου και να διασφαλιστεί η ίση μεταχείριση των οικονομικών φορέων. Ωστόσο, εναπόκειται στο εθνικό δικαστήριο να κρίνει αν συντρέχει τέτοια περίπτωση».
Η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επαφές με τις ελληνικές αρχές για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις αναφερόμενες παρακρατήσεις