Παράνομη η συν-είσπραξη του χαρατσιού από τη ΔΕΗ!

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κρίθηκε παράνομη η απαίτηση της ΔΕΗ να εισπράττει μαζί με το λογαριασμό του ρεύματος και το λεγόμενο χαράτσι.

Προσφυγήκατά του σχετικού νόμου, που επέβαλε στη ΔΕΗ αυτό το «φορολογικό καθήκον» (νόμος4021/2011) είχαν υποβάλλει φορείς και οργανώσεις καταναλωτών, εκπροσωπούμενεςαπό τον δικηγόρο Γιάννη Μυταλούλη.

Η απόφαση έχει καθαρογραφεί και είναι προσωρινά εκτελεστή, υποχρεώνοντας τη ΔΕΗ να μην εισπράττει το χαράτσι.

Έτσι η απόφαση ουσιαστικά συμπληρώνει τηναπόφαση του Σ.τ.Ε. που θεώρησε αντισυνταγματική κάθε διακοπή ρεύματος λόγω μηπληρωμής του χαρατσιού, αλλά δεν διασφάλιζε τον καταναλωτή από την αυθαιρεσίατου δημοσίου και της ΔΕΗ.

Ο κ. Μυταλούλης, εκπρόσωπος των ομοσπονδιών και ενώσεων καταναλωτών που κατέθεσαν τη συλλογική αγωγή, δήλωσε στο koutipandoras.gr ότι «η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή και δεν χρειάζεται να περιμένουμε την τελεσιδικία της. Ουσιαστικά η απόφαση αυτή απαγορεύει την είσπραξη ενός αντισυνταγματικού φόρου και λειτουργεί προς όφελος όλων των πολιτών της Ελλάδας. Εφόσον συνεχίζεται η είσπραξη, ο καταναλωτής μπορεί να ζητήσει αποζημίωση, αφού η ΔΕΗ πλέον δρα παράνομα. Η απόφαση του ΣτΕ μιλούσε για αντισυνταγματικότητα του τέλους ακινήτων αλλά δεν διασφάλιζε την νομική υπεράσπιση του καταναλωτή, εν αντιθέσει με την απόφαση που καθαρογράφηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Μυταλούλη, η απόφαση αυτή είναι προάγγελος και για άλλες τέτοιες αποφάσεις που θα προκύψουν και σε φορολογικά θέματα που στηρίζονται στα νέα μέτρα που επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σε πανικό η ΕΕ μετά την επίσκεψη Όρμπαν στη Μόσχα – Συνάντηση με τον Πούτιν, γκρίνια Ζελένσκι και «μπουρλότο» Μεντβέντεφ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έχουν σήμερα συνομιλίες στη Μόσχα για…

2 hours ago

Ζητούν τη δημιουργία μόνιμης πυροσβεστικής υπηρεσίας στο Δήμο Πλατανιά

Ο Δήμαρχος Πλατανιά κος Ιωάννης Μαλανδράκης,  με  έγγραφο του προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης &…

2 hours ago

Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων σχολείων του Δήμου Πλατανιά

Με αφορμή την επιχειρούμενη, αιφνιδιαστική και εντελώς αδικαιολόγητη υποβάθμιση των σχολικών μονάδων Α/θμιας Εκπαίδευσης και…

2 hours ago

Μια ετήσια γιορτή παγκόσμιας μουσικής με επίκεντρο την διαφορετικότητα

Φέτος το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Κρήτης, που έχει μαγέψει το μουσικόφιλο κοινό στο νησί της Κρήτης,…

2 hours ago

Συναυλία με τον Μάνο Τρυπιά

Ο Μάνος Τρυπιάς, παρέα με τη μουσική του ομάδα, θα πραγματοποιήσει Συναυλία, με τραγούδια από τη…

2 hours ago

Χανιά: Παρά δύο 100 τα δενδρύλλια κάνναβης – Η χασισοφυτεία από ψηλά

Νέα αστυνομική επιχείρηση, η οποία είχε ως "απολογισμό" τον εντοπισμό χασισοφυτείας αποτελούμενης από 98 δενδρύλλια κάνναβης, που έφταναν σε…

2 hours ago

This website uses cookies.