Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων, που πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Οκτωβρίου, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου, αναφέρει η συνέλευση του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων.
Το φεστιβάλ, που διοργανώνεται από συλλογικότητες της πόλης, αποτελεί έναν χώρο συνάντησης, διαλόγου και πολιτιστικών δράσεων, με στόχο την προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Φέτος, το φεστιβάλ αφιερώθηκε στη στήριξη του Κοινωνικού Στεκιού και πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως συζητήσεις για την κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών, εργαστήρια για παιδιά, μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις.
Παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν, όπως η ακύρωση του ταξιδιού του καθηγητή Ν. Κοσματόπουλου και η απέλαση μελών του συγκροτήματος Grup Yorum, το φεστιβάλ κατάφερε να διατηρήσει το αλληλέγγυο κλίμα και να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό, την ξενοφοβία και τον πόλεμο. Το φεστιβάλ αποτελεί ένα παράδειγμα αυτοοργάνωσης και κοινωνικής αλληλεγγύης, αποδεικνύοντας ότι η κοινωνία των πολιτών μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων.
Πιο αναλυτικά, σε σχετικό κείμενο η συνέλευση του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων αναφέρει τα εξής:
Το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή 4/10 και το Σάββατο 5/10 2024, ολοκληρώθηκε με την παρουσία και συμμετοχή μεγάλου πλήθους κόσμου. Ένα αυτο-οργανωμένο φεστιβάλ του οποίου το πλαίσιο και το περιεχόμενο διαμορφώνονται μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ένα φεστιβάλ που στήνεται στη βάση της αφιλοκερδούς συμμετοχής ομάδων, συλλογικοτήτων και ατόμων του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος της πόλης (όπως αφιλοκερδώς συμμετέχουν τα μουσικά συγκροτήματα και τα άτομα που πραγματοποιούν τα διάφορα δρώμενα). Υπενθυμίζουμε πως το σύνολο των εσόδων διατίθενται αποκλειστικά στα πάγια και μεταβλητά έξοδα του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών, και στις σχετικές κοινωνικοπολιτικές δράσεις και ανάγκες που προκύπτουν μέσα στη χρονιά.
Για ακόμη μια χρονιά, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών γέμισε με χρώμα, παιχνίδι, παιδικά χαμόγελα, κοινωνικές και πολιτικές συζητήσεις, πολιτισμικά δρώμενα και εκθέσεις, μουσική, χορό, γλυκές γεύσεις και φαγητό, και ένα ευρύτερο μοίρασμα μεταξύ γνώριμων και άγνωστων προσώπων. Στο συγκεκριμένο μέρος και στη συγκεκριμένη συγκυρία, τέτοιες συναντήσεις και εκδηλώσεις είναι για εμάς αναγκαίες και πολύτιμες.
Όσο οι δημόσιοι, κοινωνικοί χώροι συρρικνώνονται στον βωμό του κέρδους, καλούμαστε να τους διεκδικήσουμε με κοινωνικοπολιτικές δράσεις και εκδηλώσεις χωρίς οικονομικούς αποκλεισμούς, δημιουργώντας έναν “κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους” (δείτε σχετικό κείμενό μας στην υποσημείωση 1).
Το ταξίδι του φετινού Φεστιβάλ ξεκίνησε με δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, ένα party ενίσχυσης που έγινε στην αυλή της Rosa Nera / κατειλημμένου λόφου Καστέλι, και μία εκδήλωση για τη δημόσια υγεία που έγινε στον αύλειο χώρο της Πύλης Σαμπιονάρα, όπου συζητήθηκε η κατάρρευση της δωρεάν δημόσιας υγείας σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, και εκδηλώθηκε η ανάγκη για άμεση συλλογικοποίηση και αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήθηκε μία Πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία ανοιχτή σε συμμετοχή (δείτε υποσημείωση 2).
Το φετινό Φεστιβάλ δεν ήταν χωρίς απρόοπτα. Καθώς το διήμερο πλησίαζε, προέκυψε η ακύρωση του ταξιδιού του Ν. Κοσματόπουλου, καθηγητή στον Λίβανο, ο οποίος προοριζόταν να μιλήσει στην συζήτηση του Σαββάτου για την Παλαιστίνη, καθώς το Ισραηλινό Κράτος εισέβαλε και επέκτεινε τον πόλεμο στον Λίβανο (και αλλού). Επίσης, την προηγούμενη του Φεστιβάλ, παρεμποδίστηκε η είσοδος στη χώρα σε δύο (εκ των 6) μελών του συγκροτήματος Grup Yorum, προγραμματισμένο να παίξει τη δεύτερη μέρα το Φεστιβάλ. Παρόλα τα άμεσα αντανακλαστικά και την προσέλευση αλληλέγγυου κόσμου στο αεροδρόμιο, τα δύο άτομα απελάθηκαν χωρίς τη δυνατότητα ένστασης ή δικηγορικής εκπροσώπησης καθώς, όπως μάθαμε, βρίσκονται στη “λίστα ανεπιθύμητων του ελληνικού κράτους για λόγους εθνικής ασφάλειας” (δείτε σχετικό κείμενό μας και βίντεο στην υποσημείωση 3).
Μπροστά στην αλληλεγγύη και τη συλλογική δράση, όμως, τα απρόοπτα δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τη δημιουργική ορμή του Φεστιβάλ. Έτσι, μικρά και μεγάλα παιδιά συμμετείχαν στο εργαστήρι χαρακτικής, στο εργαστήρι διαδραστικής αφήγησης, στα παιχνίδια με μπάλα, και παρακολούθησαν την παράσταση ακροβατικών αλλά και τις ιστορίες στα κουτιά του θεάτρου Lambe Lambe.
Την Παρασκευή, στην κεντρική πολιτική συζήτηση για τη μετανάστευση και την προσφυγιά, κουβεντιάσαμε για τη δολοφονική μεταχείριση ελληνικού κράτους και ΕΕ, την ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα, τον τωρινό ρόλο της Κρήτης, τις ευθύνες των τοπικών αρχών αλλά και τις αλληλέγγυες δράσεις, ενώ μεταφέρθηκε και η μαρτυρία του Ουαήλ, ο οποίος μας εξιστορήσε το δύσκολο ταξίδι από το χωριό του στην Αιγυπτο μέχρι το Τομπρούκ της Λιβύης κι από κει στα Χανιά. Ακολούθησε η παρουσίαση χορών εμπνευσμένων από Ινδία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και το μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των Frenzee (punk/rapcore), Έντερον Ήμισυ (punk) και Sara ATH & Skoul (Fem Rap).
Το Σάββατο, η κεντρική συζήτηση είχε θέμα τον πόλεμο και τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη και κουβεντιάσαμε (αφού καταφέραμε να έχουμε και τον Ν. Κοσματόπουλο με διαδικτυακή σύνδεση) για τη μακρά ιστορία του Παλαιστινιακού, τα εξουσιαστικά και αποικιοκρατικά κράτη ως πηγή πολέμου και την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, ως το σήμερα με τον πόλεμο του Ισραηλινού κράτους και συμμάχων να επεκτείνεται καταστροφικά. Ακολούθησε η performance “Bucket” με θέμα τον αγώνα του σύγχρονου υποκειμένου να επιβιώσει στο πλαίσιο της πληροφόρησης και της βίας, και το μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του φωνητικού συνόλου The singsong workshop, του Γιάννη Καπετανάκη – The lyra loop project, των Grup Yorum (με 4 εκ των 6 μελών να μοιράζονται μαζί μας κάποια από τα τραγούδια τους) και των Ιπτάμενα Σκυλόψαρα, συμμετοχή τελευταίας στιγμής σε αλληλεγγύη προς την απέλαση των μελών του Grup Yorum.
Και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ, φιλοξενήθηκαν εκθέσεις φωτογραφίας και comix με θέμα την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη και τη μετανάστευση, στήθηκαν δεκάδες περίπτερα ομάδων και συλλογικοτήτων προερχόμενων εντός και εκτός Χανίων, ενώ το Κοινωνικό Ραδιόφωνο Χανίων αναμετέδωσε ζωντανά τον παλμό του Φεστιβάλ
Δεν “ξεχνάμε όσους λαχταρούν την ειρήνη” λοιπόν, αγωνιζόμαστε πλάι και μαζί με τους/τις ξεριζωμένους/νες, πρόσφυγες και μετανάστριες, άστεγους και ανθρώπους παραπεταμένους στο περιθώριο, πλάι και μαζί με κάθε άνθρωπο που του στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά και κεκτημένα. Για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία!
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για το 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων, αλλά και για τις μετα-φεστιβαλικές εκδηλώσεις του φετινού Φεστιβάλ που ήδη οργανώνονται.
Η συνέλευση του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ – Γιορτή Κοινωνικής Αλληλεγγύης Χανίων
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
(1) Σε ποιον ανήκουν τελικά οι δημόσιοι χώροι; Ή “Όλα για τα τάλαρα!” https://www.facebook.com/
(2) Προφεστιβαλική εκδήλωση “Δημόσια Δωρεάν Υγεία: Θανατοπολιτική και Αντιστάσεις” https://www.facebook.com/
Για συμμετοχή στην Πρωτοβουλία για τη δημόσια υγεία, στείλτε mail στο stekichania@gmail.com
(3) ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΑΝΙΩN https://www.facebook.com/
Δήλωση της Sena ErkoÇ, μέλος των Grup Yorum, για την απέλασή τους από την χώρα https://www.facebook.com/
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…
Εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς ανακοίνωσε πως ισραηλινή όμηρος έχασε τη ζωή της, στον…
Μια πρόσφατη ανακάλυψη των επιστημόνων αναφορικά με τον Ήλιο δημιουργεί ερωτήματα. Στο σημείο υπάρχουν μερικά παράξενα…
Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική…
Σοκαριστικές στιγμές είχε ζήσει η Νικολέτα Κάρδαρη, μαθήτρια της Γ' Λυκείου στο Μουσικό Σχολείο Χανίων…
This website uses cookies.