Το ζήτημα του προγραμματισμού μελετών και έργων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κρήτη έθεσε με παρέμβαση του στην Βουλή ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος-Κλιματικής Αλλαγής.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής..
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής “η προετοιμασία για την κλιματική αλλαγή αποτελεί μια μείζονα πρόκληση όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τις πιθανότητες πλημμυρών, ξηρασίας και άλλων συνεπειών σε ολόκληρο τον υδρολογικό κύκλο”.
Ειδικότερα η Επιτροπή αναφέρει ότι ” Στη Νότια Ευρώπη, οι βροχοπτώσεις ήδη μειώνονται. Στο δεύτερο μισό του αιώνα μας, οι ετήσιες βροχοπτώσεις στην Ιβηρική Χερσόνησο μπορεί να είναι κατά 40% χαμηλότερες σε σχέση με σήμερα. Οι θερινές βροχές θα γίνονται σπανιότερες και οι θερινές
θερμοκρασίες θα αυξάνονται. Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εξέλιξη του κλίματος (ΔΕΚΑ) προειδοποιεί ότι τα καλοκαίρια μπορεί να είναι κατά 6oC πιο θερμά στην Ισπανία και την Πορτογαλία μέχρι το 2070. Αυτό σημαίνει ότι η Νότια Ευρώπη ενδέχεται να έλθει αντιμέτωπη με μεγαλύτερες περιόδους ξηρασίας και λειψυδρίας. Πολλοί τομείς της οικονομίας θα πληγούν από αυτό. Με λιγότερο νερό, υψηλότερες θερινές θερμοκρασίες και ακραία καιρικά φαινόμενα, η απόδοση των καλλιεργειών στη Νότια Ευρώπη κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί. Στον τομέα της ενέργειας, οι μονάδες παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας θα διαθέτουν λιγότερο νερό για ψύξη. Οι υψηλές θερμοκρασίες μαζί με τη λειψυδρία ενδέχεται να προκαλέσουν μείωση του αριθμού των θερινών τουριστών”.
Επειδή:
1. Στη Κρήτη είναι ήδη ορατά τα αποτελέσματα της απερήμωσης και λειψυδρίας
2. Με την Οδηγία 2000/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2000 για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων θεσπίζεται καινοτόμος προσέγγιση για τη διαχείριση των υδάτων στις λεκάνες απορροής, των φυσικών γεωγραφικών και υδρολογικών ενοτήτων, και καθορίζονται για τα κράτη μέλη συγκεκριμένες προθεσμίες επίτευξης φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων για τα υδάτινα οικοσυστήματα. Η οδηγία αφορά τα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα, τα μεταβατικά ύδατα, τα παράκτια και τα υπόγεια ύδατα.
3. Η οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας τέθηκε σε ισχύ στις 26 Νοεμβρίου 2007. Η οδηγία αυτή απαιτεί τα κράτη μέλη να αξιολογήσουν εάν οι υδάτινες μάζες και οι ακτογραμμές αντιμετωπίζουν κίνδυνο πλημμύρας, στη συνέχεια να καταρτίσουν χάρτες κινδύνων πλημμύρας και τέλος να λάβουν επαρκή και συντονισμένα μέτρα για τη μείωση του κινδύνου
Ερωτασθε:
1. Σε ποιες ενέργειες, δράσεις, μελέτες και έργα έχουν προβεί τα υπουργεία σας μέχρι σήμερα για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις ανωτέρω οδηγίες και με ποια μετρήσιμα αποτελέσματα?
2.Ποιες αντίστοιχες δράσεις προγραμματίζονται για το άμεσο μέλλον?
3. Τι προγραμματίζεται για την αξιοποίηση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντος Κρήτης (μελέτες Παυλακη) ?
4. Πως αντιμετωπίζετε την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ενέργειας από πηγές φιλικές προς το περιβάλλον στη Κρήτη, όπως ήδη γίνεται σε νησιά του Αιγαίου?
Την ύπαρξη «άνωθεν εντολών» επικαλέστηκε ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιαννελάκης, συνήγορος υπεράσπισης των αστυνομικών που ελέγχονται…
Τη βαθιά θλίψη της για το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στα Χανιά και στοίχισε…
Με την τιμητική παρουσία του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ευγένιου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου…
Πολύ σημαντική και ξεκάθαρο δείγμα της προτεραιότητας που δίνει η κυβέρνηση στα θέματα της Κρήτης,…
Η Χριστίνα Μπαλωμενάκη και η Εύχαρις Γουρουντή, απόφοιτες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και ενεργά μέλη της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων…
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνεται τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025, στις 18:00, στη Λότζια, με αίτημα τον…
This website uses cookies.