Παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη για την ανησυχητική αύξηση του ποσοστού των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων

Με Κοινοβουλευτική του παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, έθεσε στη Βουλή το ζήτημα της «ανησυχητικής αύξησης του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Ειδικότερα, με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής σημείωσε τα εξής: «Η αύξηση της ανεργίας στο 23%, η ύφεση που διέρχεται η χώρα μας με το βάθος της να εκτιμάται στο 7%, η συρρίκνωση κατά 6.2% του ΑΕΠ, έχουν συμβάλλει σε ανησυχητικές πλέον καθυστερήσεις του συνόλου των δανείων, δηλαδή δάνεια αξίας περίπου 48 δις. ευρώ να κινδυνεύουν να μην αποπληρωθούν στις τράπεζες. Κάθε μήνα σημειώνεται ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ αν δεν επιτευχθεί οικονομική σταθερότητα να χρειαστούν υψηλότερα κεφάλαια από τα 50 δις. που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (άνω των 90 ημερών) διαμορφώθηκε στο 14% για την Εθνική, στο 17,2% για την Eurobank, στο 15,7% για την Alpha Bank (συνεκτιμώντας τις επιπτώσεις του PSI για τα δάνεια που είναι με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου) και στο 16% για την Πειραιώς. Για την αντιμετώπισή τους οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν σε προβλέψεις ύψους 1,5 δισ. Αξίζει, επίσης να σημειωθεί ότι στην περίοδο 2007 – 2011 οι εγχώριες τράπεζες έχουν καταγράψει συνολικές προβλέψεις άνω των 20 δις. ευρώ».

Στην ερώτησή του, ο κ. Αυγενάκης τόνισε ότι «έχει πλήρη επίγνωση του δύσκολου έργου που καλείται να διαχειριστεί το Υπουργείο Οικονομικών, με τα υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και τη δυσκολία στην είσπραξη των φόρων. Ωστόσο, επειδή η οικονομική αστάθεια σε συνδυασμό με την αδυναμία πληρωμής θα συμβάλλει στην πλήρη αποσύνθεση της οικονομίας, ζήτησε από τον Υπουργό να του απαντήσει ποιες θα είναι οι ενδεχόμενες ενέργειες της Κυβέρνησης έτσι ώστε  να προβούν οι τράπεζες σε ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τέλος, ο Βουλευτής αιτήθηκε τη δυνατότητα περαιτέρω δόσεων για ευπαθείς, αδύναμες κοινωνικές ομάδες, καθώς, όπως ανέφερε, στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, θα πρέπει να ρυθμιστεί ένα ευνοϊκό καθεστώς στην αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν πραγματικά να καταβάλλουν το μηνιαίο ποσό του δανείου τους».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η θεωρία με το Interstellar που έχει «τρελάνει» το ίντερνετ – Αν ισχύει, τότε μιλάμε για άλλη ταινία

Σήκωσε το χέρι αν συμφωνείς μαζί μας πως το Interstellar δεν είναι απλώς μια από…

24 mins ago

Ανήλικες έδωσαν ραντεβού και ξυλοκόπησαν άγρια 13χρονο κορίτσι

Άλλο ένα σοκαριστικό περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων ήρθε στο «φως» από τη Θεσσαλονίκη και αφορά ένα 13χρονο κορίτσι, που…

30 mins ago

Ηράκλειο: Στη φυλακή όλα τα αδέλφια για το κύκλωμα κοκαΐνης

Πανδαιμόνιο επικράτησε το απόγευμα της Kυριακής στα δικαστήρια Hρακλείου όπου ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 11…

1 hour ago

Αυστηροποιημένος και με τσουχτερά πρόστιμα ο νέος ΚΟΚ: Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών για θάνατο ανθρώπου – Με κράνος τα πατίνια

Στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων θέλει να συμβάλει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που θα μπει…

1 hour ago

Ηράκλειο: Ζωντάνεψαν οι μνήμες για τον παπά – Γιάννη των Φτωχών

Σε κλίμα συγκίνησης ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες για την προσωπικότητα και το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο του…

2 hours ago

Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 14χρονος που έκανε παρκούρ και έπεσε από ύψος 12 μέτρων

Τη δική του μάχη δίνει διασωληνωμένος ο 14χρονος ο οποίος έκανε παρκούρ στον Εύοσμο της…

2 hours ago

This website uses cookies.