Η άνθηση των ελαιοδέντρων στη ΠΕ Χανίων, αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, ήταν σχετικά μικρή στις περιοχές με υψηλή παραγωγή τη προηγούμενη χρονιά (κορωνέικη ελιά) και ικανοποιητική στις υπόλοιπες περιοχές. Αναμενόταν συνεπώς μια σχετικά ικανοποιητική καρπόδεση και παραγωγή (πάνω από 20.000 τόννοι στη ΠΕ Χανίων).Όμως οι ακραίες και ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν το διάστημα Μάρτιου – Απριλίου, σε συνδυασμό με ισχυρούς νοτιάδες που επικράτησαν κατά τη περίοδο της άνθησης των ελαιοδέντρων και την αφρικανική σκόνη, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στην ανθοφορία.
Ακόμα μεγαλύτερες ζημιές – για τους παρόμοιους λόγους – είχαμε όμως και στη περίοδο της καρπόδεσης η οποία λόγω της πρωιμότητας της χρονιάς είχε ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιοχές στο τέλος Μαΐου. Ο πρωτοφανής καταστροφικός λίβας που είχαμε στις 28 & 29 Μαΐου προκάλεσε αφυδάτωση και stress στα ελαιόδεντρα καθώς και μεγάλη καρπόπτωση ολοκληρώνοντας τη καταστροφή.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να εκτιμούμε για τη περίοδο 2013-14 στη ΠΕ Χανίων μια πρωτόγνωρα χαμηλή παραγωγή (κάτω από 15.000 τόνους).
Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων πιστεύει ότι λανθασμένα ο ΕΛΓΑ Κρήτης ισχυρίζεται ότι η ζημιά έγινε πριν τη καρπόδεση για να αποφύγει να αποζημιώσει τους παραγωγούς και ότι λανθασμένα η Περιφέρεια Κρήτης αδρανεί και δεν θέτει επιτακτικά το ζήτημα της αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών του νησιού.
Ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων επίσης διαπιστώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ένα απίστευτο μπάχαλο στη δακοκτονία και ένεκα αυτού ένα μεγάλο κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής της φετινής σοδειάς. Ο κρίσιμος πρώτος ψεκασμός θα γίνει με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας, ενώ με μεγάλη καθυστέρηση θα γίνει και η πρόσληψη των δώδεκα γεωπόνων – τομεαρχών δακοκτονίας(σήμερα υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός). Παράλληλα θα καθυστερήσουν αδικαιολόγητα να εγκριθούν και να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τη προμήθεια φαρμάκων και την ανάδειξη εργολάβων για τα συνεργεία ψεκασμών και τα συνεργεία παγιδοθετών.
Επειδή για την ανοργανωσιά και τη προχειρότητα της δακοκτονίας υπάρχουν υπεύθυνοι (που ωραιοποιούν τη κατάσταση), επειδή οι ελαιοπαραγωγοί πληρώνουν κάθε χρόνο γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ για σωστή δακοκτονία και επειδή οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ από το υστέρημα τους, ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων καλεί το Πρωθυπουργό να ερευνήσει το πρόβλημα της δακοκτονίας και να επιβάλλει επιτέλους τις απαιτούμενες κυρώσεις στους υπεύθυνους (ανεπαρκείς ή αδιάφορους), όσο υψηλά και αν βρίσκονται.
Τέλος ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων ζητά από το Περιφερειάρχη Κρήτης να πάρει πρωτοβουλία (μετά από συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς) να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην ΕΕ και τη Κυβέρνηση για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ (2014-2020) με κατευθυνόμενη στρατηγική σε τομείς και προϊόντα της Κρήτης. Διότι όλα τα πιθανά σενάρια προβλέπουν μείωση της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών μέχρι και κατά 75% (άρθρο μου στα Χανιώτικα Νέα στις15/3/2013), όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΑΑΤ η επιδότηση αποτελεί περίπου το 50% του εισοδήματος του ελαιοπαραγωγού.
* ο Λ. Ντουντουνάκης είναι Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, Γενικός Γραμματέας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης και μέλος του Συντονιστικού Συμβουλίου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.