Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Παρακολουθήστε ζωντανά την κρίσιμη ομιλία του πρωθυπουργού – Τι λέει η πρωτοβουλία Γιούνκερ – Το σενάριο δημοψηφίσματος και εκλογών

Σε οριακό σημείο βρίσκονται, πλέον, οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους της και όλες οι πλευρές περιμένουν με αγωνία τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, όπου και θα παρουσιάσει το σχέδιό του.

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να «δείξουν» εάν η Αθήνα οδεύει προς συμφωνία με τους δανειστές η θα επέλθει η οριστική ρήξη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση η στήριξη των πολιτών προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτική και ξεπερνά το 70%.

Σπάει στα δύο το πρόγραμμα και παγώνει τις παροχές για να πειστεί η Ευρώπη 

Η τελευταία εξέλιξη φαίνεται πως είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να σπάσει σε δύο κομμάτια το πρόγραμμά της με στόχο να πετύχει τη συμφωνία-γέφυρα έως τον Ιούνιο, για την οποία, πάντως, το Eurogroup έχει εκφράσει απορριπτική άποψη.

Το πρώτο στάδιο των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης θα έχει ορίζοντα μέχρι τον Ιούνιο και θα βασίζεται σε μεταρρυθμίσεις του κράτους, των φοροελεγκτικών μηχανισμών, ενώ, θα συνοδεύεται από ρυθμίσεις για τον έλεγχο της ανθρωπιστικής κρίσης.

Εφόσον οι εταίροι συμφωνήσουν και υπάρξει συμφωνία, θα τεθεί σε εφαρμογή το δεύτερο στάδιο.

Αυτό θα έχει σημείο εκκίνησης τον Ιούνιο και χρονική διάρκεια 3,5 ετών, ενώ θα περιλαμβάνει παροχές με μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν την ομιλία αλλά είναι επιφυλακτικοί

Την ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι εταίροι περιμένουν να ακούσουν και από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα τις εξαγγελίες της κυβέρνησης (σήμερα στις 19.00), ωστόσο, οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν και η συμφωνία-γέφυρα δεν φαίνεται να κερδίζει πολύ έδαφος.

Ηδη εδώ και μερικές ημέρες ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει απορρίψει τη συμφωνία-γέφυρα, ενώ, και η γραμμή του Βερολίνου και της ΕΚΤ παραμένουν πολύ σκληρές.

Ευρωπαίος ηγέτης: Πρόσεξε τι θα πεις την Κυριακή σε ακούνε πολλοί

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως, όπως αναφέρει το «Βήμα της Κυριακής», Ευρωπαίος ηγέτης φέρεται να είπε στον Αλέξη Τσίπρα «Πρόσεξε τι θα πεις την Κυριακή. Πρόσεξε γιατί θα σε ακούνε πολλοί».

Αυτή η χαρακτηριστική ατάκα συμπυκνώνει και τα όσα περιμένουν να δουν οι δανειστές από τις εξαγγελίες Τσίπρα, δηλαδή, το αν είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση και συμφωνία ή θα διαλέξει τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης

Αντιμέτωπος και με εσωτερική γκρίνια ο πρωθυπουργός

"google ad"

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, τις τελευταίες ώρες φέρεται να έρχεται αντιμέτωπος και με εσωτερικές αντιδράσεις, καθώς, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις για τις δύο ταχύτητες που βάζει πλέον η κυβέρνηση.

Η άποψη των φωνών που… αντέδρασαν συμπυκνώνεται στη φράση «ούτε βήμα πίσω από όσα εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη, να δούμε το χρονοδιάγραμμα αλλά επ’ ουδενί το περιεχόμενο».

Πάντως, σε οποιαδήποτε περίπτωση, από όσα έχει δηλώσει και έχει δείξει έως τώρα ο πρωθυπουργός ναι μεν δεν προτίθεται να προκαλέσει περαιτέρω τους δανειστές, πλην όμως δεν είναι και διατεθειμένος να κάνει βήμα πίσω από τα μέτρα που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις ρυθμίσεις που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος.

«Μύλος» με το σχέδιο Γιούνκερ

Τις τελευταίες, ώρες, πάντως, κυκλοφορούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων, το οποίο φέρεται να έχει προτείνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά η Αθήνα, προς το παρόν το απορρίπτει.

Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

  • Συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος που τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου, παρατείνοντας το κατά 4 μήνες, χωρίς την υποχρέωση λήψης μέτρων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει αίτημα παράτασης από την ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της Τετάρτης
  • Στη νέα ενδιάμεση συμφωνία θα περιλαμβάνονται όλες οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση, εκτός από ορισμένες που θα μπορούσαν να μετατεθούν για την οριστική συμφωνία που θα καταρτιστεί μέχρι τον Ιούνιο και μετά την οριστική λήξη του Μνημονίου
  • Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για αύξηση των δημοσίων εσόδων και πλήρη κοστολόγηση των ελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει. Θα πρέπει επίσης να πείσει ότι η μεταρρυθμίσεις θα γίνουν
  • Η ενδιάμεση συμφωνία αλλά και εκείνη μετά τον Ιούνιο θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται από εντεταλμένους συμβούλους των δανειστών έστω κι αν αυτό δεν γίνεται με τον τρόπο που το έκανε η τρόικα μέχρι σήμερα.

Λαπαβίτσας: Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις – εκλογές και δημοψήφισμα

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινείται ο κ. Λαπαβίτσας ο οποίος τονίζει ότι εφόσον τηρούν σκληρή γραμμή οι δανειστές εξίσου σκληρή στάση πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση.

«Σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Λαπαβίτσας μιλώντας στο MEGA, προσθέτοντας ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι σκληρή, γιατί «και ο άλλος είναι σκληρός. «Αν ξεκινήσουμε με εκπτώσεις δεν θα πάμε πουθενά. Κι αυτό το λέω και προς την κυβέρνηση και προς αυτούς που εμπλέκονται στην διαπραγμάτευση – γιατί εγώ δεν εμπλέκομαι άμεσα. Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες καταστάσεις εδώ», πρόσθεσε.

«Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου ο δανειστής όντως δεν κάνει πίσω και τα πράγματα είναι πολύ σκληρά, βεβαίως δεν μπορεί να γίνει τίποτα χωρίς την ξεκάθαρη συγκατάθεση του ελληνικού λαού. Να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός, να δείξει προς τα που κινείται και αυτός θα αποφασίσει».

Αν είναι σκληρός ο κ. Ντράγκι, συνέχισε ο κ. Λαπαβίτσας, είμαστε και εμείς σκληροί, δεν υπάρχει άλλος τρόπος και κατέληξε ότι σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει ο ελληνικός λαός να ερωτηθεί ευθέως. «Εκεί θα τεθούν όλα στο τραπέζι. Και το δημοψήφισμα, και οι εκλογές και ο,τιδήποτε άλλο. Πρέπει να υπάρξει νέα ξακάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού η οποία να σου επιτρέπει να κάνεις αυτό που πρέπει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάζει μια γραμμή αυτή τη στιγμή, πιστεύει ότι μπορεί να το αλλάξει, και αυτό θέλει ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το «σπάσιμο» του προγράμματος σε δύο δόσεις, ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε ότι το μνημόνιο ούτε διαιρείται, ούτε τεμαχίζεται, είναι όλο αποτυχημένο.

Από την άλλη, ο Γιάννης Μηλιός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο Eurogroup. «H Ευρώπη θα αποφύγει μία ρήξη με την Ελλάδα, γιατί αυτό θα σημάνει και τη διάλυση της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήστε ζωντανά την ιστορική ομιλία:

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

«Η Google καταγράφει αθόρυβα τη φωνή σας»

Σε μια εποχή όπου οι ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κυριαρχούν στις ψηφιακές…

7 mins ago

Απαγόρευσαν σε παιδεραστή να χρησιμοποιεί εργαλεία AI σε υπόθεση ορόσημο στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σε έναν σεξουαλικό παραβάτη που καταδικάστηκε για τη δημιουργία περισσότερων από 1.000 άσεμνων εικόνων παιδιών…

8 mins ago

Κρήτη: Πρωτοβουλία για να παραχθεί ελαιόλαδο υγείας με εξαιρετικά οφέλη για τον οργανισμό

Μία σπουδαία πρωτοβουλία για την περεταίρω ανάδειξη του ελαιολάδου, πήρε ομάδα ατόμων και παραγωγών. Στόχος…

2 hours ago

Ο Αλέξης Χαρίτσης στα Χανιά την Τετάρτη – Συνάντηση με την Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στο Λόφο Καστέλι

Την Τετάρτη 15 Μαΐου, ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης θα συναντηθεί…

2 hours ago

ΠΑΓΝΗ – Βενιζέλειο: Χιλιάδες ασθενείς σε κλίνες και επείγοντα – Τα στοιχεία του 2023

Ο πληθυσμός μιας… Ελλάδας, δηλαδή 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι, και άλλο 1 εκατομμύριο πολίτες επιπλέον, επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία…

3 hours ago

Χανιά: Υπάλληλος φρουράς προσπάθησε να περάσει κινητά στη φυλακή

Ενώπιον του Εισαγγελέα Χανίων αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ένας υπάλληλος της φρουράς στις φυλακές της…

3 hours ago

This website uses cookies.