Categories: ΤΟΠΙΚΑ

Παραλαμβάνουν τα λείψανα των ηρώων της 1ης ΜΑΛ που επέβαιναν στο αεροσκάφος «Νοράτλας – Νίκη 4» | Βίντεο

Ο υπουργός εθνικής άμυνας Πάνος Καμμένος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης θα παραλάβουν σήμερα τα λείψανα των πεσόντων καταδρομέων, που επέβαιναν στο αεροσκάφος «Νοράτλας – Νίκη 4», που καταρρίφθηκε από φίλια πυρά την 21η Ιουλίου 1974 στη Λευκωσία.

Η τελετή παράδοσης των λειψάνων θα πραγματοποιηθεί στο σημείο που έπεσε το αεροσκάφος στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας παρουσία και συγγενών των πεσόντων καταδρομέων και των μελών του πληρώματος.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβούν στη Λέσχη Αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς στη Λευκωσία και ακολούθως θα αναχωρήσουν από το αεροδρόμιο της Λάρνακας με προορισμό την Αεροπορική Βάση της Δεκέλειας, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής των λειψάνων. Θα τοποθετηθούν σε οστεοκιβώτια σε διασκευασμένο χώρο και θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.

Εξάλλου, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης μεταβαίνει στην Αθήνα για να παραστεί και να απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στη τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλαδιτών πεσόντων ηρώων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην τελετή, θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας και  συγγενείς των πεσόντων. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση Τατοΐου, όπου θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση.

Κατά τη τελετή ο κ. Φωκαΐδης θα απονέμει εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς στους συγγενείς των πεσόντων που δεν έγινε κατορθωτό να ταξιδέψουν στην Κύπρο για την τελετή παράδοσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, “Κομάντος ’74” στο Τατόι θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία των συγγενών των ηρώων που κατέπεσαν στην επιχείρηση “ΝΙΚΗ”.

Θα τιμηθούν οι :
Αεροπόρος Άνθιμος Ηλίας

Καταδρομείς:

Αναστασόπουλος Ανδρέας του Μιχαήλ, από το Χάβαρι Ηλείας
Γιαννακάκης Κοσμάς του Εμμανουήλ, από το Ζουνάκι Χανίων
Γιαννάκος Στέφανος του Θωμά, από το Παλαιοεκκλήσιο Καρδίτσας
Δαλαμάγκας Ηλίας του Δημητρίου, από το Μεσοχώρι Λάρισας
Ζησιμόπουλος Αντώνιος του Γεωργίου, από τη Βάρκιζα Αττικής
Λιγδής Χρήστος του Λουκά, από την Αταλάντη Φθιώτιδας
Μανιάτης Σπυρίδων του Βασιλείου, από τη Ζαχάρω Ηλείας
Μονιάς Αιμίλιος του Γεωργίου, από την Παραβόλα Αιτωλοακαρνανίας
Νάκος Κωνσταντίνος του Γεωργίου, από τον Πλάτανο Τρικάλων
Πρινιανάκης Στυλιανός του Εμμανουήλ, από τους Στόλους Ηρακλείου
Σκιαδαρέσης Νικόλαος του Χαραλάμπους, από τον Χαμόλακο Κεφαλληνίας
Τσάκωνας Ευάγγελος του Ανδρέα, από το Κολιάκιο Αργολίδας
Τζουράς Σωτήριος του Ιωάννη, από τις Κορφές Καλαβρύτων
Χατζόπουλος Χρήστος του Αθανασίου, από το Ελαφοχώρι Διδυμότειχο Έβρου
Χριστόπουλος Αθανάσιος του Ανδρέα, από το Περιστέρι Αττικής

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος “Κομάντο ’74” αναφέρει:

Επίσης μας γνώρισαν μέχρι σήμερα, ότι θα γίνουν οι κηδείες των οστών των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας:

Λιγδή Χρήστου στην Αταλάντη, 8 Οκτωβρίου ημέρα Σάββατο και Πρινιανάκη Στυλιανού, 9 Οκτωβρίου ημέρα Κυριακή στους Στόλους Ηρακλείου και Χριστόπουλου Αθανάσιου, 4 Οκτωβρίου, ημέρα Τρίτη στο Περιστέρι.

Με νεότερη επιστολή μας θα σας ενημερώσουμε και για την τελετή και για τις ημερομηνίες και τόπους των κηδειών των υπολοίπων συμπολεμιστών μας.

Παρακαλούμε όλους τους συμπολεμιστές να πράξουν, ότι έκαναν σαράντα δύο χρόνια, το ιερό χρέος τους με την απόδοση φόρου τιμής στα οστά και τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας και οι Συγγενείς των πεσόντων Ηρώων συμπολεμιστών μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του, ευχαριστούν διαχρονικά όλους τους Δημάρχοντες των δήμων, στους οποίους γεννήθηκαν και με τον ηρωικό τους θάνατο δόξασαν οι πεσόντες για την Πατρίδα συμπολεμιστών μας:

Αγρινίου, Αμαλιάδας, Αταλάντης, Βούλας Βάρης Βάρκιζας, Γόρτυνας, Διδυμοτείχου, Επιδαύρου, Ζαχάρως, Καλαβρύτων, Καρδίτσας, Κεφαλληνίας, Πλατανιά, Τιρνάβου και Τρικάλων, που θα παραλάβουν οστά για κηδεία και των υπόλοιπων Δήμων, που δε θα παραλάβουν οστά : Αίγινας, Αιγάλεω, Άρτας, Ηρακλείου, Καβάλας, Μαλεβυζίου, Μαρκοπούλου, Πάτρας, Φαιστού, Χαλκιδέων και Χανίων και τον τ. Υπουργό κ Ιωάννη Λαμπρόπουλο, γιατί με πράξεις και ενέργειες του σε συνεργασία και με το Σύλλογό μας, έπραξαν στο ακέραιο το καθήκον τους, τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων Ηρώων συντοπιτών τους με την ανέγερση μνημείων (προτομών σε εμφανή σημεία στον τόπο καταγωγής του, ονομασία οδών-γηπέδων, κοινόχρηστων χώρων κλπ), έτσι:

-κατέστησαν αιώνια τη μνήμη τους
-απέδωσαν τη μέγιστη δυνατή τιμή και ηθική ικανοποίηση στους συγγενείς, τους φίλους και τους συγχωριανούς τους,
-αναγνώρισαν και δικαίωσαν έμπρακτα τη θυσία τους και τέλος
-συνετέλεσαν στη δημιουργία παραδείγματος μίμησης και εθνικού φρονηματισμού κυρίως για τους νέους της περιοχής τους. ”

protothema.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Επίσημο “ναι” της Κομισιόν στην πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τις πολυεθνικές

Απολύτως θετική είναι η απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην…

2 hours ago

Τέμπη: Εξηγήσεις από τον ΟΣΕ ζητάει ο εισαγγελέας για την διαρροή ηχητικού υλικού από τη νύχτα της τραγωδίας

Κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου διάπραξης αδικήματος σε βαθμό πλημμελήματος αποστέλλει η…

2 hours ago

Νότος του Ρεθύμνου: Παρθένες παραλίες με θέα το Λιβυκό Πέλαγος, ανθρώπινη ζεστασιά και καλές τιμές | Φωτός

Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης Ατμοσφαιρικές παραλίες, γραφικά ψαροχώρια, πανέμορφα φαράγγια και φυσικά ο αγέρωχος Ψηλορείτης συνθέτουν…

4 hours ago

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και η Άννα Διαμαντοπούλου που παραδεχόταν ότι περισσότερη σχέση έχει με τη ΝΔ

Στα επιτελεία των βασικών υποψηφίων στο ΠΑΣΟΚ φτάνουν οι πρώτες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, όπως λέγεται στο παρασκήνιο. Η…

5 hours ago

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ για Αυγενάκη: Υπάρχει υλικό και από κινητά τηλέφωνα

Για την υπόθεση του θερμού επεισοδίου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τον Λευτέρη Αυγενάκη σε βάρος υπαλλήλου, μίλησε…

5 hours ago

Κρήτη: Το τελευταίο αντίο στον 36χρονο σύζυγο και πατέρα

Η τελευταία πράξη της απίστευτης τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στο Οροπέδιο Καθαρού και η οποία έχει…

5 hours ago

This website uses cookies.