ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένει στα Χανιά φυλακισμένος ο Κούρδος Μ. Τσελίκ παρά την αθωωτική απόφαση – Παρέμβαση Συνήγορου του Πολίτη

Ο Κούρδος πρόσφυγας κρατείται επί δυόμισι μήνες σε εντελώς απαράδεκτες συνθήκες στο Α.Τ. Χανίων, παρότι απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

Αύριο συμπληρώνεται μία εβδομάδα από την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη στην ΕΛ.ΑΣ., με την οποία ζητά να αφεθεί ελεύθερος ο Kούρδος πρόσφυγας Μεμέτ Τσελίκ που συμπληρώνει δυόμισι μήνες κρατούμενος στο πλήρως ακατάλληλο Α.Τ. Χανίων. Ωστόσο η αστυνομία δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής κάποιο σημάδι συμμόρφωσης, αντιθέτως φαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν να επιδεικνύουν σκληρότητα που έχει ξεπεράσει από καιρό κάθε όριο.

Ο Μεμέτ Τσελίκ, μέλος του HDP, έφυγε από την Τουρκία τον Αύγουστο του 2021 με σκάφος με προορισμό την Ιταλία μαζί με άλλους περίπου 170 πρόσφυγες. Το σκάφος ναυάγησε περίπου 90 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Χανίων, σε διεθνή ύδατα, οι ναυαγοί διασώθηκαν από παραπλέον τάνκερ και οδηγήθηκαν στην Κρήτη.

Ο Τσελίκ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 155 χρόνια κάθειρξη για διακίνηση και έμεινε φυλακισμένος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας των Χανίων για περίπου δύο χρόνια, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο. Τότε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία, κάνοντας δεκτή την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα και άρα τα ελληνικά δικαστήρια ήταν αναρμόδια.

Ο Τσελίκ αφέθηκε ελεύθερος στις 7 Δεκεμβρίου, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί την ελευθερία του. Την επόμενη μέρα η αστυνομία τον συνέλαβε ξανά, κρίνοντάς τον ύποπτο για διατάραξη της δημόσιας τάξης, αφού η απαλλαγή του αφορούσε λόγους δικαιοδοσίας και όχι ουσίας (!), και διέταξε την κράτησή του στο Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων του Α.Τ. Χανίων. Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Τσελίκ κατέθεσε αίτηση ασύλου, ωστόσο παραμένει κρατούμενος, παρ’ όλο που τα κρατητήρια προβλέπονται για προσωρινή κράτηση μόνο λίγων εικοσιτετράωρων και είναι αδύνατον να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες, καθώς δεν υπάρχει προαυλισμός και φυσικό φως ούτε πρόσβαση σε διερμηνέα, σε ιατρική και ψυχική υποστήριξη, βασικά είδη υγιεινής και ρούχα.

Αυτά τονίζει στην αναφορά που υπέβαλε ο Τσελίκ στον Συνήγορο του Πολίτη μέσω του δικηγόρου του, Αλέξη Γεωργούλη, αφού το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων είχε ήδη απορρίψει την αίτηση κατά της κράτησης του Τσελίκ. Εξετάζοντας την αναφορά, ο Συνήγορος επισημαίνει στις αστυνομικές αρχές ότι η κράτηση όποιου έχει υποβάλει αίτημα ασύλου γίνεται «κατ’ εξαίρεση, εφόσον είναι αναγκαίο, κατόπιν ατομικής αξιολόγησης και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μπορούν να εφαρμοστούν εναλλακτικά μέτρα» και ότι συνιστά σοβαρό λόγο επιτάχυνσης της εξέτασης του αιτήματος ασύλου.

Ο Συνήγορος υπενθυμίζει επίσης την πάγια θέση του ότι «τα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την επί μακρόν χρονικό διάστημα κράτηση» καθώς «σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, “τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι χώροι κατάλληλοι”» για διοικητική κράτηση. Και ζητά από την ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει την άρση της κράτησης και, εν ανάγκη, τον προσδιορισμό εναλλακτικών μέτρων. Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την επιστολή της Ανεξάρτητης Αρχής στις 15 Φεβρουαρίου, ο Τσελίκ εξακολουθεί να περιμένει να ληφθούν υπόψη οι συστάσεις της.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Χανιά: 59 νέα περιστατικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο νοσοκομείο – Τι πρέπει να ξέρετε

Το Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να επαναξιολογήσει την Παρασκευή την κατάσταση σχετικά με τη λήξη ή…

11 hours ago

Χανιά: Νέο κάλεσμα για συγκέντρωση αλληλεγγύης υπέρ του Τούρκου δημοσιογράφου απεργού πείνας Ali Ercan Gökoğlu – Τι αναφέρει σε δήλωσή του

Το Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας σε νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης για…

12 hours ago

Προσβάσιμο για τους επισκέπτες την Παρασκευή το Φαράγγι της Σαμαριάς

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) ανακοινώνει ότι από αύριο Παρασκευή 18 Οκτωβρίου…

13 hours ago

Κ. Ζαχαριάδης: “Πολιτική για τον Στέφανο Κασελάκη είναι μόνο για τους πολύ εύπορους”

Σε μια συνέντευξη στο Attica TV, ο Κώστας Ζαχαριάδης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την ανησυχία…

13 hours ago

Διαμαρτυρία εργαζομένων ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στην 7η ΥΠΕ Κρήτης

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η ΥΠΕ πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη στο Ηράκλειο, με αίτημα…

13 hours ago

Ο Χ. Μαμουλάκης για την επίσκεψη Σταϊκούρα στην Κρήτη

Απάντηση στις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα δίνει ο Τομεάρχης Οικονομικών…

14 hours ago

This website uses cookies.