Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επικοινώνησε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις προκλήσεις της Τουρκίας, καθώς μαχητικά της γειτονικής χώρας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, πετώντας πάνω από νησιά, όπως η Σάμος, η Λέσβος, η Χιος και η Κάρπαθος.
Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τη Φινλανδή ομόλογο του, Σάννα Μάριν, ξεκαθάρισε στον κ. Στόλτενμπεργκ, ότι “αυτό το είδος συμπεριφοράς από σύμμαχο του ΝΑΤΟ είναι απαράδεκτο. Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που είναι αναγκαίο τα μέλη της Συμμαχίας να είναι ενωμένα, όσο αντιμετωπίζουμε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία”.
Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του για την αθέτηση του μορατόριουμ, στο οποίο είχαν συμφωνήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση τους στην Κωνσταντινούπολη πριν από ενάμιση μήνα.
“Η προκλητικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την πρόοδο, που είχε σημειωθεί κατά τη συνάντηση μου με τον κ. Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Ελλάδα θα θέσει το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρα”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι: “Η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί με καμία από τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Ρωσία. Αυτή δεν είναι η τυπική συμπεριφορά μίας χώρας που θέλει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον απερχόμενο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, ενώ “παγώνουν” τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε νέο διάβημα προς τη γειτονική χώρα.
Η Ελλάδα θα στηρίξει τη Φινλανδία, αν αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν βέβαια το κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη με τη Φινλανδή ομόλογό του. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τον σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και την αυτονομία κάθε κράτους και τάχθηκε εκ νέου κατά του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι η επιθετική εισοβλή της Ρωσίας σε ένα κράτος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
“Δείχνουμε με λόγια και πράξεις αλληλεγγύη στους Ουκρανούς” δήλωσε. Αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια, που κατοικεί στις περιοχές οι οποίες κυρίως υπέστησαν τα δεινά της ρωσικής εισβολής. Είπε επίσης ότι πρέπει να ελεγχθούν οι καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ήδη ζητήσει έλεγχο από το Διεθνές Δικαστήριο για τα όσα διαδραμματίζονται στη Μαριούπολη.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τώρα αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική αυτονομία της ΕΕ.
Συζητήθηκε και η πιθανή αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. “Οι πολίτες της Φινλανδίας είναι οι μόνοι που θα κάνουν την επιλογή. Η Ελλάδα θα σεβαστεί την επιλογή του ανεξάρτητου ελληνικού λαού”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας έτσι τη θετική στάση της κυβέρνησης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τέλος και στις μεταναστευτικές ροές από την Ουκρανία και έκανε λόγο για υβριδική απειλή στην ΕΕ.
Έχει και η δουλοπρέπεια τα όρια της... Υπάρχει κάτι σημαντικό που παραλείψαμε να πούμε σε…
Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη του Documento σχετικά με το τηλεφώνημα στενού συνεργάτη πολιτικού…
Κόλπα φαίνεται ότι μετέρχεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα,…
Στο Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη ανακοίνωσε ότι εντάσσεται ο πρώην βουλευτής Ηρακλείου και γιατρός Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Σε…
Ένα από τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά και δημοφιλής τουριστικός προορισμός, η Κρήτη, περιλαμβάνεται στους 20…
Της Βάννας Σφακιανάκη «Σύνθετο και συναρπαστικό», για τη χώρα μας, την Ευρώπη και τον κόσμο,…
This website uses cookies.