21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Παρατηρητήριο Αντιφασιστικής Δράσης Το 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των Σχολείων στα Χανιά: «Να στείλουμε το φασισμό στα μπουντρούμια της Ιστορίας»

Ημερομηνία:

Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Απριλίου το 3ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ των Σχολείων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων που διοργάνωσαν η Αντιφασιστική Κίνηση ΕΛΜΕ Χανίων και ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών. Το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιείχε και τις δύο ημέρες  προβολές αντιφασιστικών ταινιών (Το Κύμα του Ντένις  Γκάνσελ, Φασισμός Α.Ε του Άρη Χατζηστεφάνου), συζητήσεις για το αντιφασιστικό κίνημα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και για τον φασισμό μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας καθώς και συναυλίες με μαθητικά ροκ σχήματα και με κρητική μουσική. Στο χώρο του Φεστιβάλ προβάλλονταν αντιφασιστικά βίντεο μαθητικής δημιουργίας ενώ λειτουργούσαν έκθεση μαθητικής ζωγραφικής και εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

Στην συζήτηση της πρώτης ημέρας για το αντιφασιστικό κίνημα και τη δίκη της Χρυσής Αυγής, που συντόνιζε ο Φώτης Μπιχάκης, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης, ομιλητές ήταν οι Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, μέλος της Πρωτοβουλίας Jail Golden Dawn, Σεραφείμ Ρίζος, δάσκαλος, μέλος του ΔΣ του Συλ. Δασκάλων& Νηπιαγωγών, Δημήτρης Μακρέας, γενικός γιατρός, ενεργό μέλος του αντιρατσιστικού κινήματος και θύμα φασιστικής επίθεσης, ενώ διαβάστηκε και εισήγηση-παρέμβαση του Δημήτρη Ψαρρά, δημοσιογράφου, συντάκτη του «Ιού».

Ο Δημήτρης Ψαρράς, στην γραπτή του παρέμβαση, θύμισε ότι η ναζιστική ιδεολογία αποτελεί το κίνητρο για τις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής, χωρίς αυτό θα ήταν ακατανόητη η στοχοποίηση εκ μέρους των νεοναζί των, σύμφωνα με τα δικά τους δεδομένα, «υπανθρώπων».

Ο Κ. Παπαδάκης,  τόνισε ότι ο τερματισμός της συγκάλυψης των επιθέσεων αλλά και της ανόδου του φασιστικού κλίματος θα καθοριστεί από τη μαζική παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος ενώ υπενθύμισε ότι δεν έχουμε (μιλώντας για το ρόλο της     Πολιτικής Αγωγής του αντιφασιστικού κινήματος) καμία εμπιστοσύνη στο αστικό κράτος και στη δικαστική εξουσία αναδεικνύοντας πόσο σημαντική ήταν η διαδήλωση της προηγούμενης εβδομάδας και για όλες τις υπόλοιπες μέρες της δίκης. Η μάχη, συμπλήρωσε, για την αποκάλυψη των συνδέσεων με το αστικό κράτος αλλά και της προστασίας που απολαμβάνει η Χρυσή Αυγή βρίσκεται στην κορυφή.

Ο Σεραφείμ Ρίζος, ανέδειξε τον ρόλο του κινήματος στην δίκη της Χρυσής Αυγής, τονίζοντας πως η συγκεκριμένη δίκη δεν είναι η δίκη ενός νόμιμου πολιτικού κόμματος  και σχολιάζοντας την απουσία της ηγεσίας της νεοναζιστικής συμμορίας από την πρώτη ημέρα της δίκης παρατήρησε ότι η ανυπαρξία της ηγεσίας δηλώνει αναξιοπιστία από την πλευρά της αλλά και αναδεικνύει τη γραμμή που θα ακολουθήσουν από εδώ και μπρος, ρίχνοντας τις ευθύνες για τις επιθέσεις στα κατώτερα στελέχη της συμμορίας, προσπαθώντας να γλιτώσουν. Γι’ αυτό και το αντιφασιστικό κίνημα, συμπλήρωσε, θα είναι αποφασιστικός παράγοντας για την κατάληξη της δίκης καλώντας τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να οργανώσουν μαζικές κινητοποιήσεις για την δεύτερη ημέρα της δίκης στις  7 Μαΐου.

Κι ο Δημήτρης Μακρέας, δήλωσε ότι η πολιτική μάχη και η δίκη ενάντια στο φασισμό είναι πολύ σπουδαία αλλά έχει σημασία και ο καθημερινός αγώνας, ιδιαίτερα όταν η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να ριζώσει στα σχολεία και στην πόλη, δημιουργώντας φασιστικούς πυρήνες ενάντια στην πόλη και στη λειτουργία της.

Ακολούθησε συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα.

Στη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ , στη συζήτηση για τον φασισμό μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας, με συντονίστρια τη Μ. Μαραγκουδάκη, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης, ομιλητές ήταν η Κ. Αναγνωστάκη, υποψήφια διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Χρήστος Παπαδάκης, φιλόλογος, μέλος της Αντιφασιστικής Κίνησης της ΕΛΜΕ, η Μ. Γιαννάκη, δασκάλα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών ενώ διαβάστηκε εισήγηση-παρέμβαση της Ελευθερίας Ζώη, η οποία διδάσκει Νεότερη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η συζήτηση μετά από τις πλούσιες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για τα παραδείγματα, ιδιαίτερα από τα βιβλία της Έκτης Δημοτικού και της Τρίτης Λυκείου, που διδάσκουν στους μαθητές την εθνική, πατριωτική ιδεολογία αποφεύγοντας επιλεκτικά διάφορα κρίσιμης σημασίας ζητήματα (Εμφύλιος του 1821, Εμφύλιος και Εθνική Αντίσταση) ή διαστρέφοντας την ιστορική αλήθεια (παρουσιάζοντας τους ναζί του Χίτλερ ως ένα καθολικής αποδοχής και νόμιμο κόμμα) αλλά και από την διαπλοκή μέσω πολιτικών κύκλων που ετοιμάζουν με βάση συγκεκριμένα συμφέροντα τα βιβλία της Ιστορίας κατέληξε να αναδείξει συνολικότερα το ζήτημα της Παιδείας που είναι αναγκαία σήμερα και το πώς μπορούν εκπαιδευτικοί και μαθητές να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.
Η δεύτερη μέρα του Αντιφασιστικού Φεστιβάλ έκλεισε με κρητική μουσική από τους Λευτέρη και Σπύρο Παναγιωτάκη, Στέλιο Νιολάκη και τον Γιάγκο Χαιρέτη να ξεσηκώνουν τους αρευρισκόμενους.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τη δημοσίευση είναι έργα από την έκθεση ζωγραφικής μαθητών στο Φεστιβάλ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ειρηναίος Μαράκηςhttp://www.agonaskritis.gr/author/eirinaios_marakis/
Ο Ειρηναίος Μαράκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1986. Απόφοιτος λυκείου. Δραστηριοποιείται στα κοινά μέσα από τον χώρο της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μικρά πεζά, διηγήματα και ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά ιστολόγια . Διατηρεί τα ιστολόγια Λογοτεχνία και Σκέψη και Αριστερός Σχολιασμός. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην εφημερίδα Αγώνας της Κρήτης και στο εβδομαδιαίο διαδικτυακό περιοδικό Babushka

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...