ΤΟΠΙΚΑ

Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου: Ποια είναι η σωστή διαχείριση των δέντρων στις πόλεις με προβλήματα και ζητήματα επικινδυνότητας;

Με αφορμή τα όσα αναφέρονται στη δημόσια συζήτηση για τις κοπές των αστικών δένδρων, καθώς και το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου Ηρακλείου περί κορμοκοπής δένδρου στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη, και με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου και της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου Κρήτης, επισημαίνουμε τα εξής :

Η κουτσουπιά, Cercis siliquastrum (το είδος του καλλωπιστικού δένδρου που κόπηκε), δύναται να αναβλαστήσει υπό συνθήκες αλλά προφανώς οι επιστημονικά υπεύθυνοι γνωρίζουν πως κανένα δέντρο δεν αξίζει να καρατομηθεί με τόσο αδόκιμο τρόπο. Δυστυχώς, δεν συνηθίζεται να δίνονται στη δημοσιότητα οι κρίσιμες πληροφορίες που οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση, όπως σε τι ποσοστό ή με βάση ποια διεθνή πρότυπα έγινε η καρατόμηση του εν λόγω δένδρου, όπως και κάθε δένδρου.

Στα πρόσφατα εγκαίνια λειτουργίας του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου στο ΕΛΜΕΠΑ, επισημάνθηκε πως ισχύουν κανόνες ορθής πρακτικής στο αν η σήψη θεωρείται επισφαλής ή όχι για το ίδιο το δένδρο. Σε κάθε περίπτωση όμως, η προσέγγιση «γίνεται κορμοτομή έως να βρεθεί υγιές ξύλο» δεν εμπίπτει σε κανένα επιστημονικό κανόνα ή ορθή πρακτική.

Επιπροσθέτως, η συνέχιση άρδευσης του καρατομημένου δέντρου με κανονική ροή, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα καθώς τα δένδρα αυτά δεν διαθέτουν πλέον φύλλωμα για να απορροφήσουν το νερό και έτσι επέρχεται υποβάθμιση του ριζικού τους συστήματος, που ούτως ή άλλως είναι επιβαρυμένο μέσα στο αστικό έδαφος και τις γειτνιάζουσες υποδομές και δίκτυα.

Το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης ιδρύθηκε με σκοπό να θεραπεύσει, με επιστημονική μεθοδολογία και άρτια πρακτική, τις παθογένειες που διαχρονικά ταλανίζουν τον τομέα του αστικού πρασίνου στην Κρήτη και τη νότια Ελλάδα και να υποβοηθήσει τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα πρασίνου σωστά και υπεύθυνα. Δράσεις του Παρατηρητηρίου αποτελούν η εκπόνηση και θεσμοθέτηση σύγχρονων προδιαγραφών εκτέλεσης έργων, η εκπαίδευση του προσωπικού και η πιστοποίηση των επαγγελματιών σε ζητήματα αστικού πρασίνου, με έμφαση στην ασφάλεια των κατοίκων και των μεγάλων δένδρων.

 

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Κριτική για καθυστερήσεις στην καταχώριση του κρητικού ελαιόλαδου ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Την αμέλεια και την έλλειψη συντονισμού από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και…

2 mins ago

Βρήκαν τον επικίνδυνο οδηγό με τα 8άρια και τον …περιποιήθηκαν με πρόστιμα

Χρειάστηκαν ώρες να τον βρουν και να τον ταυτοποιήσουν, τον βρήκαν όμως και τον …περιποιήθηκαν…

17 mins ago

Κυνική ομολογία από Στιβ Μπάνον: Τα λεφτά του Έλον Μασκ θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την Ευρώπη λαϊκιστικό παράδεισο

Ο πλούτος και η επιρροή του δισεκατομμυριούχου τεχνολογίας Έλον Μασκ είναι πολύτιμα όπλα για την…

45 mins ago

HMPV: Η πρώτη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον μεταπνευμονοϊό – «Δεν είναι νέος ιός», τι ισχύει με τα κρούσματα – Πώς μεταδίδεται, οι συστάσεις

Δεν σχετίζεται το περιστατικό με τον ασθενή στη Θεσσαλονίκη που πάσχει από μεταπνευμονοϊό με τα…

48 mins ago

Το «μεγάλο Ισραήλ» οραματίζεται ο Νετανιάχου – Σάλος για το βιβλικό χάρτη του ισραηλινού ΥΠΕΞ, στα «κάγκελα» οι αραβικές χώρες

«Φωτιές» άναψε ανάρτηση του ισραηλινού ΥΠΕΞ που απεικονίζει βιβλικό χάρτη του Ισραήλ με τα όρια του εβραϊκού…

51 mins ago

This website uses cookies.