«Μορφές και Μέσα Πολιτικής Επικοινωνίας» – Το νέο βιβλίο της Σοφίας Καιτατζή – Γουίτλοκ
Του Φίλιππου Ζάχαρη (phil.zaharis@gmail.com)
Το βιβλίο παρουσίασαν οι κ.κ Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής, Νίκος Μπακουνάκης – δημοσιογράφος και καθηγητής στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, και ο φιλόλογος – λαογράφος Λαοκράτης Βάσσης. Το βιβλίο της Σοφίας Καιτατζή- Γουίτλοκ πραγματεύεται τις ποικίλες και πολυσύνθετες μορφές που λαμβάνει πλέον η σύγχρονη Πολιτική Επικοινωνία, με βασικό γνώμονα τις κατηγορίες των πολιτικών επικοινωνητών. Η επικέντρωση του βιβλίου στο συνολικό τρίπτυχο των δρώντων της Πολιτικής ενέχει θεωρητικές, αλλά και κανονιστικές προεκτάσεις, οι οποίες εδράζονται σε συνταγματικά ή θεσμικά δημοκρατικά κεκτημένα. Οι ομιλητές εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για το 600 σελίδων βιβλίο της συγγραφέως, που είναι διαρθρωμένο σε 4 μέρη και 12 κεφάλαια. Ο συντονιστής της συζήτησης, Λαοκράτης Βάσσης, ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό είναι μια μικρή εγκυκλοπαίδεια για τα μέσα επικοινωνίας, με ζηλευτό ερμηνευτικό αλλά και ποιοτικό – εκλαϊκευτικό λόγο. Ο Νίκος Μπακουνάκης επεσήμανε, ανάμεσα στα άλλα, ότι το βιβλίο είναι μια αφήγηση της πολιτικής επικοινωνίας και χαρακτηριστικό του είναι η διεπιστημονικότητά του. Ο δημοσιογράφος Νίκος Ξυδάκης, υπογράμμισε την ακαδημαϊκή συγκρότηση του βιβλίου που απευθύνεται σε ένα ευρύ μορφωμένο κοινό, με βασική μέριμνα της συγγραφέως την ανησυχία για το πώς διασώζεται η Δημοκρατία. Ο εν λόγω ομιλητής τόνισε ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένα κενό πολιτικής πράξης. Τα δε social media, κατά την άποψή του, δεν απελευθερώνουν την κοινωνία, αλλά τα σώματα και οι άνθρωποι κάνουν την διαφορά. Τα Media, κατέληξε, είναι πλέον ενσωματωμένα σε μηχανισμούς κυριαρχίας. Ο βουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Ππαπαδημούλης, επεσήμανε πως το βιβλίο σε προκαλεί να εμβαθύνεις στην σκέψη ενός μεταβαλλόμενου τοπίου. Ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι κυβερνήσεις έχουν αφήσει απορυθμισμένο όλο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, και πως πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των πολιτών. Τέλος, «την απώλεια της δυνατότητας να ακούμε και να συνομιλούμε», επεσήμανε η ίδια η συγγραφέας του βιβλίου, Σοφία Καιτατζή – Γουίτλοκ. Η ανυπαρξία του δούναι και λαβείν αλλά και του τρίπτυχου θέση – αντίθεση – σύνθεση που πρέπει να είναι ο επιθυμητός στόχος, δημιουργούν πολλά προβλήματα αναφορικά με την επικοινωνία. Η συγγραφέας τόνισε, μάλιστα, ότι σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται εκδημοκρατισμός αν δεν υπάρξει εξισορρόπηση στις σχέσεις εξουσίας. Στο βιβλίο της Σοφίας Καιτατζή – Γουίτλοκ, ανασκοπούνται σφαιρικά οι επικοινωνιακές σχέσεις εξουσίας των πολιτών με τις άλλες δύο συνιστώσες του τριγώνου: α) τους αιρετούς πολιτικούς και β) τους εκπροσώπους των Μέσων, (θεσμούς, δημοσιογράφους και φορείς της αγοράς πλέον), δηλ. τις συνιστώσες εκείνες οι οποίες παραδοσιακά εκλαμβάνονται ως οι πρωταγωνιστές της πολιτικής επικοινωνίας. Με την επιλογή αυτή προσδίδεται η δέουσα έμφαση στο ρόλο των πολιτών γενικώς, αλλά και στο ρόλο τους ως ενεργών επικοινωνητών.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθήκον να ξαναγίνει ένα σοβαρό και συγκροτημένο κόμμα, γι’ αυτό και έχουν…
«Δεν θα συμφωνήσω ότι έχει επικρατήσει η άποψη «’ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει’», τόνισε ο…
Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την αμαθίαν καταλύεται η αλήθεια)…
Ο κ. Ευτύχης Δαμηλάκης, Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Καντάνου-Σελίνου και Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής,…
Σήμερα, στο κέντρο της Αγοράς της πόλης των Χανίων, ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε…
Αρκετά υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023 είναι ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων στην Ελλάδα (68…
This website uses cookies.