Την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, στις 8.00 μ.μ., στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χρυσόστομος, Χάληδων 83, στα Χανιά θα παρουσιαστεί ο συλλογικός τόμος «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η εκδήλωση είναι συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» , της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και των Εκδόσεων Καστανιώτη και υποστηρίζεται από το βιβλιοπωλείο Πετράκη.
Στην εκδήλωση θα είναι παρών ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :
Γιάννης Φίλης, πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης
Σήφης Μιχελογιάννης, πρώην Βουλευτής – Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ
Ρούλα Βουράκη , Φιλόλογος – Υπεύθυνη της Τοπικής Επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ. Συντονισμός βραδιάς, Βαγγέλης Κακατσάκης, Δάσκαλος-Λογοτέχνης
Λίγα λόγια για το έργο
Το βιβλίο περιέχει τα πρακτικά του Συνεδρίου με τον ομώνυμο τίτλο(εισηγήσεις των Peter Bien, Αθηνάς Βουγιούκα, Κωνσταντίνου A. Δημάδης, Σήφη Μιχελογιάννη, Μιχάλη Πάτση, Γιώργου Ρωμαίου, Φωτεινής Τομαή, Κωνσταντίνου Φωτιάδη, Νίκου Χρυσού, Νίκου Ψιλάκη), που διοργανώθηκε από την Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1918, στο Μουσείο της Ακρόπολης, και τέθηκε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος παρευρέθηκε και μίλησε στην εναρκτήρια τελετή.
Στον συλλογικό αυτό τόμο μελετάται για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά η σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με την πολιτική. Πανεπιστημιακοί, ειδικοί ερευνητές του έργου του, πολιτικοί, διπλωμάτες και δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ποικίλες πτυχές αυτής της σχέσης μέσα από πρωτότυπη έρευνα, που φέρνει στο φως άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά στοιχεία. Εξετάζονται η εξέλιξη και το βάθος της πολιτικής σκέψης του Καζαντζάκη, οι δεσμοί του με τις μεγάλες ιδεολογίες –ιδιαίτερα με τον κομμουνισμό και τον φασισμό–, η ενεργή πολιτική του δράση (οι σχέσεις του με τα πολιτικά κόμματα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο, η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων, ο ρόλος του στον επαναπατρισμό των Ελλήνων του Καυκάσου, η ιδεολογική του στροφή προς την αφρικανική Ήπειρο και οι αγώνες του για τη στήριξη των χωρών του Τρίτου Κόσμου), καθώς και οι συνέπειες της πολιτικής του τοποθέτησης (στάση των διανοουμένων της Αριστεράς απέναντί του, δυσμενής αντιμετώπιση από τις επίσημες ελληνικές αρχές, αστυνομική επιτήρηση, απέλαση από τη Μεγάλη Βρετανία). Έτσι, βάσει της θεματικής του, το βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο στους ερευνητές αλλά και σε κάθε αναγνώστη του Καζαντζάκη. Καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα και διανοητή, ανασυνθέτοντας με λόγο και αντίλογο την πολιτική του σκέψη και δράση, που είχε τόσο αποφασιστική επίπτωση στη ζωή και στο έργο του. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)