Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Η Αφρική ξαναγεμίζει Έλληνες μετανάστες

Πεπεισμένος ότι οι Eλληνες, λόγω ιδιοσυγκρασίας, θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν τα λάθη του παρελθόντος και να προχωρήσουν μπροστά, καθώς δεν αξίζουν την περιφρόνηση, εμφανίζεται ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, ο οποίος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις χθεσινές εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, θέτει ως προτεραιότητα του ιεραποστολικού έργου στην Αφρική την καταπολέμηση της φτώχειας και των ασθενειών, με πρώτο το AIDS, για το οποίο ξεκινά νέα μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης με το Νέλσον Μαντέλα, αλλά και την εκπαίδευση των Αφρικανών, κυρίως σε τεχνικά ζητήματα και θέματα υγείας.

Το ιεραποστολικό έργο δεν είναι, ωστόσο, το μόνο που απασχολεί τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, ο οποίος από κοινού με τους Πατριάρχες Ιεροσολύμων και Αντιοχείας έχουν συστήσει μία ομάδα Πατριαρχών και συναντώνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα στη Λευκωσία, με την πολύτιμη συμβολή και συμμετοχή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, για να συζητήσουν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό το πρίσμα των εξελίξεων που έφερε η «Αραβική Άνοιξη».

Εμφανίζεται αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι για ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών, αλλά και για την κατάσταση στη Λιβύη, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για τη Συρία.

Τέλος, αποκαλύπτει ότι η Αφρική ξαναγεμίζει Έλληνες, αφού αφενός μεν επιστρέφουν αυτοί που έμεναν εκεί κατά το παρελθόν, αφετέρου δε πηγαίνουν και νέοι προς αναζήτηση εργασίας, σε χώρες όπως η Ζάμπια, που έχει μετατραπεί, όπως λέει, σ’ ένα μεγάλο εργοτάξιο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Μακαριώτατε, πόσο δύσκολο είναι το ιεραποστολικό σας έργο σε μία περιοχή, όπου η φτώχεια και οι ασθένειες προηγούνται πολλάκις της πνευματικής στήριξης; Ποιες προτεραιότητες θέτει το Πατριαρχείο και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Ποτέ δεν βάζω προτεραιότητα λειτουργική, ν’ αρχίσω δηλαδή από εκκλησιαστικά θέματα, γιατί ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν τόσες ανάγκες. Αυτό, λοιπόν, που έχει προτεραιότητα είναι να τους βοηθήσουμε να γίνει η ζωή τους λιγάκι πιο ανθρώπινη.Όταν πηγαίνω στα χωριά στις νέες ιεραποστολές, κυρίως κοιτάζω το θέμα της αρρώστιας. Αυτό που μας απασχολεί περισσότερο σε όλη την Αφρική είναι το AIDS. Έτσι, λοιπόν, πριν από δύο μήνες ήμουν στο Γιοχάνεσμπουργκ και μαζί με το Νέλσον Μαντέλα αρχίζουμε μια νέα καμπάνια για το AIDS. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Κάνουμε, λοιπόν, μία μεγάλη εκστρατεία πληροφόρησης, αλλά θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και φάρμακα, όπου δεν έχει προχωρήσει η κατάσταση.

Το δεύτερο είναι ότι έχουμε πάρα πολλές μάνες που πεθαίνουν την ώρα που γεννούν, λόγω του ότι από 12 ετών γίνεται κάποια κοπέλα μητέρα. Έτσι, λοιπόν, φέτος- μετά από λίγο καιρό- δημιουργούμε την πρώτη Σχολή Μαιών, όπου θα φοιτούν κοπέλες από όλη την Αφρική, κατά το πρότυπο του σχολείου που λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια στον Άγιο Σάββα, όπου διδάσκονται μαθήματα γεωπονικής, πληροφορικής, πρώτων βοηθειών κ.ά. Με τη βοήθεια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και του προέδρου της Χρήστου Καβαλή, ο οποίος και χρηματοδοτεί την όλη προσπάθεια, ανοίγουμε το σχολείο στο Ελληνικό Νοσοκομείο. Θα περιμένουμε τις πρώτες 30 κοπέλες από Ουγκάντα, Τανζανία, Κένυα και αλλού για να μπορούν να γεννούν οι μάνες της Αφρικής, χωρίς να πεθαίνουν στους δρόμους και να σαπίζουν τα σώματά τους από αιμορραγία.

Άρα, λοιπόν, η προτεραιότητά μας είναι η καταπολέμηση των ασθενειών και της φτώχειας που υπάρχει, καθώς και η δημιουργία πολλών τεχνικών σχολών ώστε τα παιδιά να μάθουν μία τέχνη και να μπορούν να επιβιώσουν.

Παράλληλα με το ιεραποστολικό σας έργο είστε ο πνευματικός προστάτης της ομογένειας σε μία περιοχή με ιστορική σημασία για τον Ελληνισμό. Πόσο δύσκολο είναι αυτό;

Είμαστε περίπου 6000, αλλά περνάμε πολύ δύσκολες στιγμές με τα θέματα της Μέσης Ανατολής. Είναι, όμως, ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πριν από έναν μήνα, με την εκλογή του νέου προέδρου (της Αιγύπτου), του κ. Μόρσι, έλαβα ένα τηλεφώνημα ότι ο πρόεδρος ήθελε να με δει, μόλις τρεις μέρες μετά την εκλογή του. Ήταν για μένα μία ευχάριστη έκπληξη. Με διαβεβαίωσε ότι θα έχουμε την υποστήριξή του, αλλά και για το θέμα της ομαλής, ειρηνικής συνύπαρξης μουσουλμάνων και χριστιανών.

Η Λιβύη, το καλό είναι ότι αρχίζει να βρίσκει το δρόμο της. Αναγεννιέται εκ νέου. Θα έχουμε αυτές τις μέρες την εκλογή του νέου προέδρου και τα μηνύματα που έχω πάρει είναι αισιόδοξα.

Στη Συρία, ο Πατριάρχης φοβάται μία ανελέητη σφαγή. Τον ρώτησα ‘Μακαριώτατε, η δεύτερη μέρα ποια θα είναι;’. Κι ήταν πολύ στεναχωρημένος και προβληματισμένος για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Αντιοχείας κι εγώ έχουμε κάνει μία ομάδα Πατριαρχών για τη Μέση Ανατολή και συναντιόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα στη Λευκωσία. Μας βοηθάει πολύ ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος και μετέχει. Συζητάμε θέματα πολιτικά της Μέσης Ανατολής.

Στις 17 Σεπτεμβρίου θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Μπαρόζο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πριν από δύο εβδομάδες βρέθηκα στον Εύξεινο Πόντο στη Γιαλαντζίκ, στο Νοβοροσίσκ και την Ανάπα, όπου ζουν περίπου 60.000 Έλληνες. Εκεί είχε κατέβει ο Ρώσος Πατριάρχης και είχα την ευκαιρία να συναντήσω και τον πρόεδρο Πούτιν, με τον οποίο συνδέομαι με μακρά φιλία από παλιά και συζητήσαμε τα θέματα της Μέσης Ανατολής, αλλά κυρίως τον παρεκάλεσα να ξαναέρθει ο ρωσικός τουρισμός στην Αίγυπτο, καθώς υπάρχουν πάνω από επτά εκατομμύρια άνεργοι, που εργάζονταν σε τουριστικά επαγγέλματα.

Το επόμενο ταξίδι μας, των τεσσάρων, θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Οκτώβριο, όπου θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ομπάμα για θέματα Μέσης Ανατολής.

Σε ό,τι αφορά τον υπόλοιπο προγραμματισμό, έχουμε και το 1ο συνέδριο νέων των Πατριαρχείων, στις 3 Σεπτεμβρίου, στη Λευκωσία. Νέοι από τις περιοχές των Πατριαρχείων Αντιοχείας, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, αλλά και την Κύπρο θα έρθουν για να κουβεντιάσουμε θέματα που απασχολούν τη νεότητα.

Ετοιμάζομαι ακόμη για τη μεγάλη ιεραποστολική πορεία στο Κογκό, μία περιοχή που είναι, σε μέγεθος, όσο περίπου όλη η Ευρώπη.

Θα ήθελα, επίσης, να σας αναφέρω το φαινόμενο της μεγάλης επιστροφής των Ελλήνων στην Αφρική- τόσο αυτών που είχαν φύγει τα προηγούμενα χρόνια όσο κι αυτών που πηγαίνουν τώρα για ν’ αναζητήσουν εργασία. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλές εταιρείες στο Κογκό, στη Ζάμπια- η Ζάμπια είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο- στη Νότια Αφρική, στη Ζιμπάμπουε. Οι Έλληνες που ζούσαν κάποτε εκεί επιστρέφουν και πάλι και φέρνουν μαζί τους και πάρα πολλές νέες οικογένειες. Η Αφρική είναι μία δύσκολη, αλλά τεράστια αγορά, με προοπτικές και μέλλον.

Κατά πόσο έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τη λειτουργία του Πατριαρχείου;

Ζούσαμε με το επίδομα που μας έδινε το υπουργείο Εξωτερικών. Αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ δύσκολη θέση- το καταλαβαίνουμε- πράγμα το οποίο δυσκολεύει και την επιβίωσή μας. Τα μέσα είναι πενιχρά και είπαμε για την επιβίωση των ιεραποστολών να στραφούμε σε ίδια μέσα- φάρμες κ.λπ.- να βρει, δηλαδή, ο καθένας μέσα να επιβιώσουμε. Προσπαθώ, επίσης, τα λίγα ακίνητα που έχουμε στην Αίγυπτο να τα αξιοποιήσω ώστε να μην βρεθούμε σε ακόμη πιο δεινή οικονομική θέση. Το καλύτερο θα είναι να μπορέσουμε να επιβιώσουμε με ίδια μέσα.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Έλληνες τη δύσκολη αυτή περίοδο;

Έχω την ευκαιρία να συναντώ αρχηγούς κρατών, μεγαλύτερους ή μικρότερους πολιτικούς, και αισθάνομαι πολύ άσχημα, όταν μέσα στις ερωτήσεις αισθάνομαι την περιφρόνηση ή μία λεπτή κοροϊδία, διπλωματική. Νομίζω ότι δεν ταιριάζει αυτό στον ελληνικό λαό, στην πορεία και την ιστορία μας. Πρέπει, ωστόσο, να παραδεχθούμε τα μεγάλα σφάλματα του παρελθόντος. Δεν θέλω να κρίνω από πού προέρχονται αυτά, γιατί είμαι πνευματικός ηγέτης, ωστόσο γεγονός είναι ότι μας έκαναν να ζούμε με παραπάνω απ’ όσα μπορούσαμε κι έτσι μας έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Αλλά, πιστεύω ότι ως ελληνικό γένος, η ιδιοσυγκρασία μας, το τσαγανό μας, θα μας βοηθήσουν να δούμε τα σφάλματα του παρελθόντος και να σταθούμε στα πόδια μας, γιατί δεν αξίζουμε αυτή την περιφρόνηση κι αυτή τη μεταχείριση.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν της 30ης/11/2024, φέρνει στη Βουλή των…

5 mins ago

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών εκπτώσεων της Black Friday και της…

7 mins ago

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και υποτέλεια - Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία...":…

7 mins ago

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση…

13 mins ago

Σπύρος Γραμμένος: Ένα τραγούδι για τον Ρωμανό και τον Γρηγορόπουλο

Το Σάββατο το βράδυ ήμουν στον Σταυρό του Νότου, όπου εμφανίστηκαν οι Σπύρος Γραμμένος και…

15 mins ago

Σπιτικές προτάσεις: Πίτες γλυκές

Φίλες και φίλοι, σας γράφω σήμερα πίτες γλυκές που έχω φτιάξει και έχουν πάντα επιτυχία.…

16 mins ago

This website uses cookies.