ΤΟΠΙΚΑ

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων: Ιστορική αναδρομή και σύγχρονα μηνύματα για την 28η Οκτωβρίου

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, το παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των ιστορικών γεγονότων του 1940. Η ανακοίνωση επισημαίνει τις αντιφάσεις και τις ιδεολογικές διαιρέσεις που χαρακτήρισαν την περίοδο εκείνη, τονίζοντας τον ρόλο του ΚΚΕ στην οργάνωση της αντίστασης και την απελευθέρωση της χώρας. Παράλληλα, η ανακοίνωση καταγγέλλει τη συνεργασία τμημάτων της αστικής τάξης με τον κατακτητή και την εκμετάλλευση του λαού κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χανίων συνδέει τα ιστορικά γεγονότα με την σύγχρονη πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους του ιμπεριαλισμού και των πολέμων. Καλεί τον λαό να παραμείνει πιστός στις αξίες της αντίστασης και να αγωνιστεί για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την απεξάρτηση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Η οργάνωση τονίζει ότι τα διδάγματα του παρελθόντος παραμένουν επίκαιρα και ότι ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία συνεχίζεται.

Αναλυτικότερα, επισημαίνονται τα εξής:

7 Ιούλη 1928 ο Ε Βενιζέλος είναι ξεκάθαρος:

«Πάσα απόπειρα διαταράξεως ή βιαίας ανατροπής του αστικού καθεστώτος, του οποίου στερεά θεμέλια είναι η πατρίς, η οικογένεια, η ιδιοκτησία θα εύρη αντιμέτωπων την πυγμή του κράτους …………να καταστεί δυνατή η αποτελεσματική κοινωνική άμυνα κατά των απροκάλυπτων ανατρεπτικών των έχθρων του κοινωνικού καθεστώτος».

25 Ιουλη 1929 ψηφίζεται το Ιδιώνυμο

4 Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς ανακοινώνει την αναστολή άρθρων του συντάγματος και εγκαθιδρύει δικτατορία

Κοινός εχθρός και του Ιδιώνυμου και της δικτατορίας, ο εχθρός λαός και οι κομμουνιστές. Ανελέητο κυνηγητό, διώξεις, φυλακίσεις, εξορίες. Γεμίζουν φύλακες και τόποι εξορίας.

Ο φασισμός σε Γερμανία και Ιταλία ζητά «ζωτικό» χώρο και το ξαναμοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του κόσμου.

Αυτή ήταν η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Στις 03:00 τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 η τότε ιταλική κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, με το οποίο απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία της Ελλάδος, (λιμάνια, αεροδρόμια κλπ), για ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του, στη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Στις 05:30 τα ξημερώματα, ξεκίνησε ο ελληνοιταλικός με την αιφνιδιαστική εισβολή των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο.

Το φασιστικό καθεστώς της Ελλάδας δεν συντάχτηκε με τον φασιστικό άξονα, όπως θα περίμενε κάνεις αλλά σύρθηκε στο άρμα του αγγλικού ιμπεριαλισμού εξαιτίας του δεσμού της οικονομίας με το αγγλικό κεφάλαιο.

Ο ελληνικός λαός έγραψε ένδοξες σελίδες ηρωισμού στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας παρά τις επιδιώξεις και σκέψεις της κυβέρνησης, μερικές ντουφεκιές για την τιμή των όπλων.

Από τις φύλακες οι κομμουνιστές ζητούν να αφεθούν ελεύθεροι και να πάνε στο μέτωπο. Το καθεστώς Μεταξά όμως τους κρατά φυλακισμένους στα κάτεργα. Από τις φύλακες της Κέρκυρας ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης στις 31 Οκτώβρη απευθύνεται στον Ελληνικό λαό:

«Προς το λαό της Ελλάδας

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. …… Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και πολύ σκληρή. Μα ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ.

Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι μας πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως επιφύλαξη. Επαθλο για τον εργαζόμενο λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγώνα, πρέπει να είναι και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της δουλιάς, της λευτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό…………..».

Τον Απρίλη του1941ενω ο ελληνικός στρατός και λαός αντιστέκονταν και στην ιταλική και στην γερμανική επίθεση ακόμα, δόθηκε εντολή και ο στρατός συνθηκολόγησε άνευ όρων.

Με τη συνθηκολόγηση ένα τμήμα των πολιτικών δυνάμεων της πλουτοκρατίας μαζί με την τότε κυβέρνηση, αρπάζοντας τα κρατικά αποθέματα σε χρυσό εγκαταστάθηκε στη Μ. Ανατολή και ο βασιλιάς εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Ένα άλλο τμήμα συνεργάστηκε ανοιχτά µε τον κατακτητή. Αυτοί ήταν οι δωσίλογοι, οι ταγματασφαλίτες και οι μαυραγορίτες, που έφτιαξαν ολόκληρες περιουσίες από την εκμετάλλευση του λαού. Έστησαν μαζί με τους χιτλερικούς, και σε συνεννόηση με τους Άγγλους, τα περιβόητα “Τάγματα Ασφαλείας”, για να χτυπήσουν το ΕΑΜ, στο οποίο ήταν οργανωμένη η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Οι βιομήχανοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες στην Ελλάδα και με το κατοχικό καθεστώς συνέχιζαν να πλουτίζουν όταν ο λαός πέθαινε από την πείνα.

Πριν φύγουν, οι «πατριώτες – κυβερνήτες» προχώρησαν σε μια ακόμα βαρβαρότητα, παρέδωσαν  στους ναζί τους κομμουνιστές και άλλους πολιτικούς κρατούμενους, που η κυβέρνηση Μεταξά είχε αρνηθεί το αίτημά τους να τους αφήσει να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή.

Παρ’ όλα αυτά το ΚΚΕ σάλπισε την αντίσταση μπήκε μπροστά και οργάνωσε την αντίσταση του λαού.

Το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ – ο λαϊκός στρατός, η ΕΠΟΝ, με πρωτεργάτη το ΚΚΕ, σήκωσαν το βάρος της οργάνωσης της Αντίστασης και της προστασίας του πληθυσμού από την πείνα και την επιστράτευση για τα κάτεργα των ναζί. Απελευθέρωσαν την Ελλάδα από την τριπλή φασιστική κατοχή, τη ναζιστική Γερμανία, τη φασιστική Ιταλία, τη φασιστική Βουλγαρία. Ενώ οι αστικές πολιτικές δυνάμεις καλούσαν τον λαό σε υποταγή και μετά την απελευθέρωση χτύπησαν τον απελευθερωτή λαό για να εξασφαλίσουν την εξουσία του άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Σήμερα, που ο λαός μας τιμά την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, τα διδάγματα των αγώνων της κρίσιμης δεκαετίας του ’40 παραμένουν ζωντανά και επίκαιρα.

Καμία “εθνική ενότητα” δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε στον πόλεμο, σε μια ταξικά διαιρεμένη, άδικη κοινωνία. Οι καπιταλιστές, οι κερδοσκόποι, οι μεγαλοεργολάβοι, οι τραπεζίτες έχουν πατρίδα και θεό τους το κέρδος, την εκμετάλλευση.

Το τέλος του Β’ ΠΠ το έγραψαν οι λαοί, με μπροστάρη τον λαό της Σοβιετικής Ένωσης και τον Κόκκινο Στρατό που τσάκισε τον φασισμό. Την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Βερολίνο. Αυτή η σημαία είχε μαζί της το τίμημα, το αίμα και την θυσία 20 εκατομμυρίων νεκρών Σοβιετικών πολιτών.

Ως αποτέλεσμα της Αντιφασιστικής Νίκης, οι λαοί κάποιων χωρών σε Ευρώπη και Ασία νίκησαν και την πλουτοκρατία στη χώρα τους και άρχισαν να χτίζουν μια νέα κοινωνία χωρίς εκμεταλλευτές, χωρίς αδικία, χωρίς πλούσιους και φτωχούς, μια κοινωνία για την ευημερία όλων των ανθρώπων του μόχθου.

Αποδείχτηκε, για ακόμα μια φορά ότι ο οργανωμένος λαός όταν αποφασίσει να αντισταθεί και να αντεπιτεθεί έχει ανεξάντλητες, ακαταμάχητες και ανίκητες δυνάμεις και μπορεί να νικήσει κάθε αντίπαλο και εχθρό.

Οι πόλεμοι δεν προκαλούνται τυχαία, ούτε επειδή το θέλουν κάποιοι μανιακοί. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης της δεκαετίας του ’30 και των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών χωρών για το ξαναμοίρασα του κόσμου, που μόνο ένοπλα μπορούσαν να επιλυθούν. Ο φασισμός είναι γέννημα – θρέμμα του συστήματος, η πιο αντιδραστική μορφή διαχείρισής του. Το ιμπεριαλιστικό σύστημα γεννά τον φασισμό και τον πόλεμο.

Σήμερα, που έχει ανάψει το φυτίλι και η φωτιά πλησιάζει στο μπαρούτι, ο πόλεμος βρίσκεται στις γειτονιές μας, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Οι πολεμικές προετοιμασίες των ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων κλιμακώνονται και έρχεται πιο κοντά η γενίκευση του πολέμου. Αιτία των πολέμων είναι οι ανταγωνισμοί για τη μοιρασιά του πλούτου και των δρόμων μεταφοράς του. Όταν εμείς βλέπουμε να δολοφονούνται άμαχοι και παιδιά στην Παλαιστίνη, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βλέπουν να αυξάνονται τα κέρδη τους.

Μόνο τα κέρδη των καπιταλιστών υπηρετεί η κυβέρνηση της χώρας μας και τα άλλα αστικά κόμματα, μέσα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Στηρίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντας τον λαό μας σε θύτη άλλων λαών και σε στόχο αντιποίνων.

Λαός και νεολαία είναι με τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Είναι  με τους λαούς της Παλαιστίνης και της Λιβύης, του Λιβάνου,  που δολοφονεί το εγκληματικό χέρι του «ανίκητου»  κράτους του Ισραήλ, με τις πλάτες, τη βοήθεια και την χρηματοδότηση των ΗΠΑ, Αγγλίας, Γαλλίας, ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο λαός και νεολαία είναι ενάντια στους ιμπεριαλιστές, τους εκμεταλλευτές του λαού, ενάντια στους πολέμους τους με θύματα τους λαούς.

Παλεύουμε για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους πολέμους, να κλείσουν οι Νατοϊκές βάσεις του θανάτου,

Να γυρίσουν στην Ελλάδα οι φρεγάτες και όλα τα στρατιωτικά τμήματα που δρουν εκτός των συνόρων,

Να φύγει η Ελλάδα από ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε η φλόγα της αληθινής ιστορίας, της ιστορίας που έγραψαν οι λαοί με το αίμα τους, να φωτίζει για πάντα τον μοναδικό δρόμο της πάλης για μια κοινωνία χωρίς φασισμό, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, προσφυγιά και μετανάστευση, χωρίς φτώχεια και ανεργία, χωρίς κρίσεις και εκμετάλλευση. Αυτή η κοινωνία θα υπάρξει. Και εμείς θα βάλουμε όσα περισσότερα λιθάρια μπορούμε.

Τιμή και δόξα στους τους λαϊκούς αγωνιστές, σε όσους έδωσαν και τη ζωή τους, είτε έμειναν ανάπηροι πολεμώντας για να διώξουν τον Ιταλό φασίστα, σε όλους τους ήρωες του αγώνα της δεκαετίας 1940!

Τιμή και δόξα στους λαϊκούς αγωνιστές που έγραψαν ακόμη και με το αίμα τους το μεγάλο ΕΠΟΣ της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης από την Κατοχή!».

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Έρχεται ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε φορολογούμενο

Στη δημιουργία ψηφιακού φορολογικού φακέλου για κάθε Έλληνα φορολογούμενο προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όπως αποκαλύπτει το στρατηγικό σχέδιο…

4 hours ago

Κάτοικοι Λενταριανών κινητοποιούνται ενάντια στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

Οι κάτοικοι των Λενταριανών έχουν συστήσει επιτροπή αγώνα με στόχο την απομάκρυνση των κεραιών κινητής…

4 hours ago

Τον πρόδωσε η καρδιά του μέσα στο σπίτι του

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 53χρονος χθες Κυριακή, στο σπίτι του, στο Ηράκλειο. Ο…

4 hours ago

Εξαφάνιση 42χρονου: η εν διαστάσει σύζυγος η τελευταία επαφή του

Ώρες αγωνίας για την οικογένεια ενός 42χρονου στο Ηράκλειο, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν τα…

4 hours ago

Εκδήλωση με θέμα «Υπερτουρισμός: ευκαιρία ή απειλή για τον τουρισμό;»

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται: "Η Νέα Αριστερά Χανίων, θέλοντας να συμβάλει στη δημιουργία ενός πραγματικού…

4 hours ago

Gen Z, η ευαίσθητη και αγχωμένη γενιά

Η Αναστασία Βενετή μας αναλύει τα ευρήματα από την έρευνα του Eteron που αφορά τον…

4 hours ago

This website uses cookies.