Categories: ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πειραματικό φάρμακο αποκατέστησε το νωτιαίο μυελό σε πειραματόζωα

Η βλάβη στον μυελό, συνήθως λόγω σοβαρού ατυχήματος ή τραυματισμού, οδηγεί σε παράλυση. Θα πρόκειται για το πρώτο φάρμακο που αποκαθιστά τραύματα στο νωτιαίο μυελό.

Ένα πειραματικό φάρμακο, που δοκιμάστηκε από αμερικανούς και άλλους επιστήμονες σε πειραματόζωα, αποκατέστησε στα περισσότερα τις βλάβες στο νωτιαίο μυελό της σπονδυλικής στήλης τους, αναγεννώντας τα νεύρα.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν φάρμακα που πραγματικά να βελτιώνουν τα τραύματα του νωτιαίου μυελού. Η νέα ουσία μπορεί να αποτελέσει το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο αυτού του είδους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρι Σίλβερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve του Οχάιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με το BBC, δοκίμασαν το φάρμακο σε αρουραίους.

Οι 21 από τους 26 επανέκτησαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό την ικανότητα να κινούν τους παραλυμένους μυς τους, να ισορροπούν και να ουρούν, όποτε ήθελαν και όχι ανεξέλεγκτα.

Μερικά ζώα επανέκτησαν και τις τρεις παραπάνω λειτουργίες (κίνηση, ισορροπία και έλεγχος ουροδόχου κύστης) και άλλα μία ή δύο από αυτές. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση από ζώο σε ζώο και το ψάχνουν.

Το φάρμακο (ένα πεπτίδιο) ενθαρρύνει τα νευρικά κύτταρα να αναπτυχθούν. Θα χρειαστούν περαιτέρω δοκιμές, προτού το πολλά υποσχόμενο φάρμακο δοκιμαστεί σε ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες το χαρακτήρισαν ήδη «πραγματική πρόοδο».

«Αυτό που είδαμε, ήταν όντως αξιοσημείωτο. Μερικά πειραματόζωα ανέκαμψαν σε φανταστικό βαθμό, τόσο καλά που δύσκολα μπορούσε να πει κανείς αν είχαν ποτέ τραυματιστεί» δήλωσε ο κ. Σίλβερ.

Η βλάβη στον μυελό, συνήθως λόγω σοβαρού ατυχήματος ή τραυματισμού, διακόπτει τη συνεχή ροή των ηλεκτρικών σημάτων από και προς τον εγκέφαλο μέσω των νεύρων, με συνέπεια την παράλυση.

Η πιθανή χορήγηση του φαρμάκου στους ανθρώπους στο μέλλον αναμένεται να γίνεται σε συνδυασμό με άλλες τεχνικές, όπως η μεταμόσχευση νεύρων και η ηλεκτρική διέγερσή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Συνελήφθησαν οι διακινητές των 47 μεταναστών που εντοπίστηκαν νότια της Γαύδου

Στη σύλληψη δύο ανδρών, ηλικίας 28 και 36 ετών, προχώρησαν οι Λιμενικές Αρχές Χανίων, στο…

2 mins ago

Νεκρός 76χρονος άνδρας στη θάλασσα του Ρεθύμνου

Ακόμα ένα τραγικό περιστατικό θανάτου σημειώθηκε στις θάλασσες της Κρήτης, με έναν 76χρονο αλλοδαπό να…

4 mins ago

Γιορτή στη Δημοτική Αγορά Χανίων για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League | Φωτός

O Ολυμπιακός έγραψε ιστορία! Μετά τον Παναθηναϊκό έγινε η δεύτερη ομάδα της Ελλάδας που φτάνει…

9 hours ago

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη θαλάσσια περιοχή 36 ναυτικά μίλια Ν…

12 hours ago

Επιτήδειοι ξεγελούν πολίτες σε όλη την Κρήτη με ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες – Τι πρέπει να γνωρίζετε

Δεν έχουν τέλος οι ηλεκτρονικές και τηλεφωνικές απάτες στην Κρήτη, με τους επιτήδειους χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα να…

12 hours ago

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για τον 60χρονο Αντώνη Βαρότση, ιδιαίτερα…

12 hours ago

This website uses cookies.