Με “μεσοβέζικη” γνωμοδότηση, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης άνοιξε τον δρόμο για την υλοποίηση της γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα, θέτοντας όμως όρους.
Η πλειοψηφία της Επιτροπής, υιοθετώντας την πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ξυλούρη, ενέκρινε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο υπογειοποίησης ή θαλάσσιας χάραξης.
Κατά την εισήγησή του, ο Αντιπεριφερειάρχης
Σύμφωνα με την πρόταση Ξυλούρη, ο ΑΔΜΗΕ, φορέας του έργου, οφείλει:
- Να τεκμηριώσει την σκοπιμότητα υλοποίησης της γραμμής.
- Να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις (υπόγεια, υποθαλάσσια).
- Να υποβάλει τεκμηρίωση με τεχνικούς όρους για κάθε λύση υλοποίησης.
- Να υπογειοποιήσει την γραμμή πλησίον δομημένων περιοχών, διασφαλίζοντας την δημόσια υγεία.
Η απόφαση προκάλεσε την απογοήτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου, το οποίο παρέστη σύσσωμο στη συνεδρίαση.
Σημειώνουμε ότι πρόταση κατάθεσε και ο Μιχάλης Χαιρετάκης εκ μέρους της παράταξης Δανέλλη με την οποία ζητούσε να απορριφθεί η ΜΠΕ και να εξετασθούν δύο λύσεις, ή της υπογειοποίησης της γραμμής ή του περάσματός της από τη θάλασσα. Η πρόταση αυτή μειοψήφισε αφού στηρίχθηκε μόνο από τον Αλέκο Μαρινάκη της Λαϊκής Συσπείρωσης και την περιφερειακή σύμβουλο Λασιθίου Μαρία Βάρδα.
Η πρόταση που µειοψήφησε ήταν αυτή του κ. Μιχάλη Χαιρετάκη (παράταξη ∆ανέλη) που ζητούσε την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την εξέταση είτε της υπογειοποίησης της γραµµής ή του περάσµατος της από τη θάλασσα ζητώντας να διαγραφεί το σενάριο της υπέργειας γραµµής. Την πρόταση αυτή στήριξε ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης, ο κ. Αλέκος Μαρινάκης και η περ. Σύµβουλος Λασιθίου κ. Μαρία Βάρδα.
Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή 150kV Χανιά – Δαμάστα, συνολικού μήκους 101,3 km, θα διασχίσει τους δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Ρεθύμνης, Αμαρίου, Μυλοποτάμου και Μαλεβυζίου.
Η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε αρνητικά επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων:
• 4 ΑΣΠΗΕ συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 168 MW στους Δήμους Ηρακλείου, Γόρτυνας, Αρχανών – Αστερουσίων, ΜινώαΠεδιάδας, Οροπεδίου Λασιθίου και Βιάννου, ΠΕ Ηρακλείου και Λασιθίου, με φορέα έργου την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, υπενθυμίζοντας την πάγια πολιτική της Περιφέρειας Κρήτης «όχι ΑΠΕ σε περιοχές του δικτύου Natura 2000»
• Υφιστάμενη Μονάδα Παραγωγής Πυρηνόξυλου και Πυρηνελαίου ιδιοκτησίας«Π. ΖΕΠΠΟΣ και ΣΙΑ Ε.Ε.» με διακριτικό τίτλο «CRETOLIVE EE» στη θέση Τζαγκάρη Λάκκος, Αχλαδών, ΔΕΚεραμειών, Δήμου Χανίων, σε συνέχεια εγγράφου της Δ/νσης Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χανίων, σύμφωνα με το οποίο η μονάδα δεν πληροί τις προβλεπόμενες αποστάσεις από τους οικισμούς.
Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε και γνωμοδότησε θετικά υπό όρους, επί των ΜελετώνΠεριβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τωνέργων:
• Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών, ΤΚΠ
• Μελέτη οριοθέτησης με έργα διευθέτησης ρέματος Πλατανιά, Δήμου Ρεθύμνου, ΠΕ Ρεθύμνου, με φορέα έργου τη Δ/νσηΤεχνικών Έργων ΠΕ Ρεθύμνου ΠΚ
• Τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Φράγμα Πλακιώτισσας Μεσσαράς
• Υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα στη θέση Αγία Φωτιά, Δήμου Ιεράπετρας, ΠΕΛασιθίου, με φορέα έργου την εταιρία «VADRA GROUP AΞΤΕΕ»
Στις εργασίες της συνεδρίασης συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Γιώργος Κλάδος, ο Δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος