ΕΛΛΑΔΑ

Περιφερειάρχης Θεσσαλίας: «Αν χρειαστεί, θα γίνει ταφή των νεκρών ψαριών στον Βόλο» – Μπέος: “Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα”

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της υγειονομικής ταφής των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό άφησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, μιλώντας στο OPEN.

«Για κάποια ζώα σε μερικές περιπτώσεις γίνεται υγειονομική ταφή. Όπως προβλέπει ο νομός. Υπάρχει περίπτωση να γίνει υγειονομική ταφή, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να τα επεξεργαστεί το εργοστάσιο τόσο μεγάλο αριθμό ζώων. Από τον νόμο προβλέπεται καύση είτε υγειονομική ταφή. Όπως και στην περίπτωση “Daniel”. Μέχρι στιγμής δεν έχει ταφή ψαριών, αλλά άμα χρειαστεί, θα γίνει», εξήγησε o Δημήτρης Κουρέτας, διαψεύδοντας τον δήμαρχο Βόλου.

«Υπάρχει σύμβαση με εργολάβο που μαζεύει τα ψάρια και μεταφέρονται σε ειδικούς καυστήρες που είναι στη Λάρισα. Η εικόνα στον Βόλο έχει βελτιωθεί. Το γεγονός που κατήγγειλε ο Αχιλλέας Μπέος, είναι αντικείμενο του Εισαγγελέα και θα ερευνήσουν αν θάφτηκαν τα ψάρια. Εγώ δεν έδωσα καμιά εντολή. Ο εργολάβος έκανε αυτό που του είπαμε», επισήμανε ο κ. Κουρέτας, τονίζοντας πως περισσότεροι από 200 τόνοι ψαριών έχουν αποτεφρωθεί.

Μπέος: «Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα»

Νωρίτερα, μιλώντας στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, έκανε λόγο για «σκάνδαλο και περιβαλλοντικό έγκλημα» στην περιοχή και κατηγόρησε τον κ. Κουρέτα πως έδωσε εντολή σε εργολάβους να θάψουν τα νεκρά ψάρια στην κοίτη του ποταμού.

«Το μεγάλο έγκλημα και σκάνδαλο είναι γιατί έδωσε ο περιφερειάρχης εργολαβία και εντολή να θάψουν τα ψάρια στην κοίτη του ποταμού. Είναι περιβαλλοντικό έγκλημα. Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια και γεωτρήσεις που παίρνουν νερό οι κάτοικοι. Χρειάζεται να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε. Τους πιάσαμε με τη γίδα στην πλάτη, γι’ αυτό υπέβαλα μήνυση και τον λόγο έχει η δικαιοσύνη. Την εντολή την έδωσε ο περιφερειάρχης. Η νομοθεσία λέει για καύση και όχι να τα θάψουμε», υποστήριξε.

»Ενώ έλεγε πως θα πάνε για καύση τα ψάρια, ο περιφερειάρχης ζήτησε από όμορο δήμο να του παραχωρήσει χώρο που είναι κοντά στην λίμνη Κάρλα για να τα θάψει. Και ενέκρινε άδεια ο Δήμος Ρήγα Φεραίου στο Δ.Σ. για να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση η Περιφέρεια. Δεν θα κάνει τον Βόλο χωματερή ο περιφερειάρχης. Να κάνει αυτό που επιβάλλει ο νομός. Υπάρχει αποτεφρωτήριο στη Λάρισα. Τώρα δεν ξέρω γιατί δεν το κάνει ο Περιφερειάρχης», πρόσθεσε ο Αχιλλέας Μπέος.

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε χθες Παρασκευή και για έναν μήνα ο Βόλος προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση συνεπειών από τη θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσαν τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.

Όπως αναφέρει έγγραφο που υπέγραψε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκε η κήρυξη σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας του δήμου Βόλου, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από θαλάσσια ρύπανση που εκδηλώθηκε στον Παγασητικό κόλπο, σύμφωνα με το ανωτέρω 9 σχετικό, στις 28-08-2024. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει για ένα μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

«Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας», επισημαίνεται.

Συνεχίζεται η αποκομιδή των ψαριών

Στο μεταξύ, οι Αρχές συνεχίζουν την αποκομιδή των νεκρών ψαριών, που αναμένεται, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, να ολοκληρωθεί σήμερα. Καθημερινά τα συνεργεία μαζεύουν 100 τόνους νεκρά ψάρια την ημέρα τα οποία οδηγούνται στη συνέχεια σε καύση.

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, τα ψάρια δραπέτευσαν μετά την καταστροφική κακοκαιρία Ντάνιελ, οπότε και έσπασαν οι διάφοροι ταμιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή. Μεταφέρθηκαν σε τάφρους αποστράγγισης όπου μεγάλωναν στη διάρκεια του χειμώνα.

topontiki.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ο ποταμός που ρέει ανάποδα: Το κρυμμένο μυστικό της Κρήτης που λίγοι γνωρίζουν

Σε έναν από τους πιο άγνωστους και εντυπωσιακούς φυσικούς θησαυρούς της Κρήτης, τον ποταμό Αναποδάρη και το…

23 mins ago

Σπυριδάκη: «Μια κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία, αυτό είναι το μεγαλύτερο δημοκρατικό έλλειμμα που έχουμε»

Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε η Βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ,  Κατερίνα Σπυριδάκη, ενόψει της συζήτησης του Νομοσχεδίου…

28 mins ago

Νέο ΔΣ στο Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο ανέδειξε το Σωματείο Αρτοποιών Ν. Ηρακλείου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ» μετά τις εκλογές, οι οποίες διενεργήθηκαν στις 09/09/2024. Το…

29 mins ago

Ημερίδα για την βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου στο ελαιουργείο και την τυποποίηση

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Νικολάου,…

30 mins ago

Τα φωτοβολταϊκά οδεύουν σε χρονιά ρεκόρ, όχι όμως για την Κρήτη

Στο πρόσφατο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα) ορίστηκαν οι μακροπρόθεσμοι…

33 mins ago

Σφακιά: Κατάληψη στο σχολείο λόγω έλλειψης καθηγητών

Το Γυμνάσιο και Λύκειο Σφακίων βρίσκεται υπό κατάληψη από σήμερα, Παρασκευή, λόγω της οξείας έλλειψης…

42 mins ago

This website uses cookies.