Η Ρωσία παραδέχεται ότι βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κι ενώ μέχρι πρότινος η Μόσχα επέμεινε να παρουσιάζει την επίθεση κατά της Ουκρανίας ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απορρίπτοντας την λέξη «πόλεμος».
Επιπλέον το Κρεμλίνο επιρρίπτει την ευθύνη για την «κατάσταση πολέμου» στην «επέμβαση της Δύσης στο πλευρό της Ουκρανίας».
«De jure ( σ.σ με βάση το νόμο), πρόκειται για μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά, de facto (σ.σ στην πραγματικότητα), εξελίχθηκε σε πόλεμο»
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό ξεκίνησε ως ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά από την στιγμή που σχηματίσθηκε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη σε όλο αυτό στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας, έγινε πόλεμος. Είμαι πεπεισμένος και όλοι πρέπει να το αντιληφθούν για να κινητοποιηθούν ατομικά», δηλώνει ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στο Argoumenty I Fakty.
Η Μόσχα οφείλει «να απελευθερώσει πλήρως» τις «νέες περιοχές» για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων εκεί, δηλώνει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στην συνέντευξη αναφερόμενος στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, και της νότιας Ουκρανίας Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες μερικώς κατέλαβε μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κηρύσσοντας στην συνέχεια την προσάρτησή τους.
Η προσάρτηση αποτελεί παράνομη αρπαγή εδαφών και η Ουκρανία δεν θα σταματήσει μέχρι την εκδίωξη όλων των ρωσικών δυνάμεων από τα εδάφη αυτά, απαντά το Κίεβο.
Πόλεμος, αλλά όχι «πόλεμος»
«De jure, πρόκειται για μία ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά, de facto, εξελίχθηκε σε πόλεμο», διευκρίνισε σήμερα ο Πεσκόφ κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Κρεμλίνο.
Εδώ και δύο χρόνια το Κρεμλίνο καταδιώκει όσους χρησιμοποιούν τον όρο «πόλεμος», αντί του ευφημισμού «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Ανθρωποι στην Ρωσία έχουν καταδικασθεί σε καταβολή προστίμων ή σε ποινές φυλάκισης για τον λόγο αυτόν.
Οσοι ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τα δύο τελευταία χρόνια τον όρο «πόλεμος» σε δημόσιες δηλώσεις, το έχουν κάνει αναφερόμενοι στον πόλεμο που κατά την αντίληψή τους διεξάγει η Δύση κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας και όχι αναφερόμενοι στην ίδια ρωσική εισβολή και επίθεση.
Σήμερα, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με όσους έχουν καταδικασθεί επειδή χρησιμοποίησαν την λέξη «πόλεμος».
«Να μην χρησιμοποιείται η λέξη επικριτικά»
Και ο Πεσκόφ απάντησε ότι η λέξη πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί να χρησιμοποιείται σε επικριτικό πλαίσιο.
«Η λέξη «πόλεμος» χρησιμοποιείται σε διαφορετικά πλαίσια. Συγκρίνετε το δικό μου πλαίσιο με το πλαίσιο των περιπτώσεων των ανθρώπων που καταδικάσθηκαν στις οποίες αναφέρεστε», είπε.
Στο Telegram, η ρωσίδα αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαϊα θεωρεί ότι η επίσημη χρησιμοποίηση του όρου από το Κρεμλίνο σημαίνει για την ρωσική ελίτ και τον πληθυσμό την διάσχιση ενός «ψυχολογικού συνόρου».
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ψηφοφορίας για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποσχέθηκε ότι θα οδηγήσει την χώρα του στην νίκη κατά του Κιέβου και της Δύσης σε μία σύγκρουση για την οποία θεωρεί ότι είναι υπαρξιακής σημασίας.
Η αντίδραση Σαρλ Μισέλ μετά το «έχουμε πόλεμο» του Πεσκόφ
«Κυνική» χαρακτήρισε τη δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία βρίσκεται «σε κατάσταση πολέμου», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
«Εάν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο» – Επανέλαβε τη θέση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκαθαρίζοντας πως ο στόχος δεν είναι ο πανικός, αλλά η ετοιμότητα
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν η ΕΕ είναι έτοιμη και προετοιμασμένη για πόλεμο μετά τις δηλώσεις του Κρεμλίνου, ο κ. Μισέλ σημείωσε ότι η Μόσχα αναγνωρίζει ότι πρόκειται για «εισβολή πλήρους κλίμακας, με άλλα λόγια πόλεμος. Πρόκειται για πόλεμο επιθετικότητας που ξεκίνησε από την Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας». Προσέθεσε ότι αυτό δείχνει ότι η ΕΕ πράττει σωστά που εργάζεται για την ενίσχυση και την βελτίωση της αμυντική ετοιμότητα της ΕΕ. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν θέλω να σπείρουμε αγωνία στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Από την άλλη, πρέπει να είμαστε σαφείς και να πούμε στους πολίτες της ΕΕ, ότι εάν θέλουμε ειρήνη, και θέλουμε ειρήνη, εάν θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα, είναι σημαντικό να βελτιώσουμε την αμυντική μας ικανότητα και να οικοδομήσουμε μια αληθινή ΕΕ σε σχέση με την άμυνα» προσέθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η τοποθέτηση Φον ντερ Λάιεν στη δήλωση Πεσκόφ
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απαντώντας στην ίδια ερώτηση τόνισε ότι «η Ρωσία είναι σε πόλεμο με την Ουκρανία από το 2022 και η σημερινή δήλωση αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο πρόδωσε τον ρωσικό λαό τα τελευταία δύο χρόνια κρύβοντας τα γεγονότα και αρνούμενοι ότι είναι σε πόλεμο».
ΑΠΕ, AFP, Reuters
Το βράδυ του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης…
Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…
Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…
Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…
Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…
Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…
This website uses cookies.