«Έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων και είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς», παραδέχτηκε για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε από το Sky News εάν ο πόλεμος ήταν «ταπείνωση», δεδομένου ότι η Ρωσία έχει αποχωρήσει από το Κίεβο – την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, έχασε χιλιάδες ανδρών από τα στρατεύματα και ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακόμα στην εξουσία.
Κατά τον Πεσκόφ, αυτή ήταν μία «λάθος κατανόηση» όσον αφορά στο τι συμβαίνει.
Ερωτηθείς εκ νέου εάν η Ρωσία έχει χάσει χιλιάδες στρατεύματα, απάντησε: «Ναι, έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων και είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόσυρση από την περιοχή του Κιέβου και την πόλη Τσερνίχιβ ήταν μια «πράξη καλής θέλησης» για «άρση της έντασης» κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Ο Πεσκόφ επανέλαβε τους λόγους που η Ρωσία αναφέρεται σε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», λέγοντας ότι η Ουκρανία είχε γίνει «αντιρωσική» και η Ρωσία ήταν «πραγματικά νευρική», καθώς το ΝΑΤΟ είχε «αρχίσει να κινείται προς τα όριά μας».
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι 1.351 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί. Ο πλήρης αριθμός των νεκρών δεν είναι γνωστός. Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ εκτιμά ότι είναι μεταξύ 7.000 και 15.000.
«Η Μαριούπολη θα απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα»
Ερωτηθείς τι δικαιολογεί μια πλήρους κλίμακας εισβολή στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης, αν η Ρωσία είχε μόνο ανησυχίες για την ασφάλεια, ο Πεσκόφ απάντησε:
«Η Μαριούπολη πρόκειται να απελευθερωθεί από τα εθνικιστικά τάγματα και ελπίζουμε ότι θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα στην επιχείρηση».
Επανέλαβε δε, ότι η βομβιστική επίθεση στο μαιευτήριο στη Μαριούπολη που προκάλεσε διεθνή οργή ήταν «ψεύτικη».
Στο ερώτημα πόσες απώλειες αμάχων υπήρξαν στον πόλεμο, απάντησε ότι δεν θέλει να αναφέρει στοιχεία που δεν είναι «διπλά επιβεβαιωμένα» καθώς ζούμε σε μια εποχή με «ψεύδη και ψέματα».
Ο κ. Πεσκόφ πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην κατεστραμμένη πόλη Μπούχα, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 300 άνθρωποι, «είναι ένας καλά σκηνοθετημένος υπαινιγμός, τίποτα άλλο».
Είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα προκαλούσε τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Σε άλλο σημείο της συνέντετυξη ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο βρετανικό ειδησεογραφικό κανάλι Sky News ότι δεν θεωρεί την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία.
Η Φινλανδία και η Σουηδία άρχισαν να συζητούν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την ουδετερότητα ετών και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η συμμαχία θα καλωσορίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία στις τάξεις της και θα διασφαλίσει ότι θα μπορέσουν να ενταχθούν γρήγορα.
Στον απόηχο αυτών των εξελίξεων, ο Πεσκόφ ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία, η οποία «θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλων».
«Τι έχεις στο μυαλό σου; Περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ; Όχι, δεν νομίζω», απάντησε ο Πεσκόφ.
«Όλη αυτή η ιστορία [η επιχείρηση] αφορά μόνο το μέλλον. Πρόκειται για την εξασφάλιση του μέλλοντός μας. Φανταστείτε μια κατάσταση όπου η Ουκρανία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ σκέφτεται να πάρει πίσω την Κριμαία, να επιτεθεί στη Ρωσία, να επιτεθεί στη ρωσική Κριμαία και να επικαλεστεί το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ. Τα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη του ΝΑΤΟ [σε μια τέτοια περίπτωση] θα έπρεπε να υπερασπιστούν την Ουκρανία. Θα γινόταν ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. Αυτό που γίνεται τώρα αποσκοπεί στη μείωση της απειλής ενός τέτοιου πολέμου», δήλωσε.
Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θεωρεί τόσο τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί όσο και την πίεση που ασκείται ως υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία.
«Όχι, ζούμε υπό κυρώσεις εδώ και δύο δεκαετίες και έχουμε ήδη συνηθίσει αυτή την κατάσταση. Αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε για αυτές τις κυρώσεις πριν από ένα χρόνο…». – δήλωσε ο Πεσκόφ.