ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία αύξηση για τις διεθνείς τιμές-Φόβος για τον ανεφοδιασμό στις ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν από τα χαμηλότερα φετινά επίπεδα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 13 Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για τις ελλείψεις εφοδιασμού στις ΗΠΑ που προκαλούνται από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Το διεθνές αργό αναφοράς Brent διαπραγματευόταν στα 72,57 δολάρια ανά βαρέλι στις 13.54 τοπική ώρα (1054 GMT) την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο περίπου 2,1% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος των 71,06 δολαρίων το βαρέλι την περασμένη εβδομάδα.

Το West Texas Intermediate (WTI), ο αμερικανικός δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν στα 69,67 δολάρια το βαρέλι την ίδια ώρα την Παρασκευή, σημειώνοντας αύξηση περίπου 2,9% σε σχέση με τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, η οποία έκλεισε στα 67,67 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 70 δολάρια ανά βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 στα τέλη της Τρίτης. Η τιμή αναφοράς του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε έως και τα 65,27 δολάρια ανά βαρέλι, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2023, κατά την ίδια συνεδρίαση.

Τα στοιχεία που υποδεικνύουν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στους κορυφαίους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, τις ΗΠΑ και την Κίνα, τροφοδότησαν τους φόβους των παραγόντων της αγοράς για τη ζήτηση και συνέβαλαν στην πτώση των τιμών.

Οι καθοδικές κινήσεις των τιμών επηρεάστηκαν από την αναθεώρηση της πρόβλεψης του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το τρέχον έτος και το 2025. Ο όμιλος μείωσε την πρόβλεψή του κατά 80.000 bpd για το τρέχον έτος και κατά 40.000 bpd για το 2025.

Ωστόσο, οι τιμές άρχισαν να ανακάμπτουν από τις απώλειες στις πρώτες συναλλαγές της Τετάρτης.

Η ανησυχία ότι η παραγωγή πετρελαίου θα διακοπεί λόγω των κακών καιρικών συνθηκών στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη πετρελαιοκαταναλωτική χώρα στον κόσμο, στηρίζει τη μερική άνοδο των τιμών.

Η καταιγίδα, η οποία ξεκίνησε από τον Κόλπο του Μεξικού τη Δευτέρα, μετατράπηκε σε τυφώνα «Κατηγορίας 1» αργά την Τρίτη και αυξήθηκε γρήγορα σε καταιγίδα «Κατηγορίας 2» μόλις έφτασε στην αμερικανική παράκτια πολιτεία της Λουιζιάνα την Τετάρτη στις 17.00 τοπική ώρα (2300 GMT), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Το Γραφείο Ασφάλειας και Επιβολής Περιβαλλοντικών Όρων (BSEE) ανακοίνωσε ότι παρακολουθούσε τους φορείς εκμετάλλευσης υπεράκτιου πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς εκκενώνουν πλατφόρμες και εξέδρες ως απάντηση στην καταιγίδα.

Το προσωπικό από 169 πλατφόρμες παραγωγής, που αντιπροσωπεύουν το 45,55% της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού, έχει εκκενωθεί από την αρχή της καταιγίδας, δήλωσε το BSEE.

Το BSEE εκτιμά ότι περίπου το 41,74% της τρέχουσας παραγωγής πετρελαίου και το 53,32% της τρέχουσας παραγωγής φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού έχει σταματήσει λόγω της σφοδρότητας της καταιγίδας.

kosmodromio.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ισχυρή νεροποντή και στα Χανιά – Σουρούδι οι τουρίστες… | Φωτός

Μία βροχή βάλσαμο έπεσε σήμερα και στα Χανιά. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα έβρεξε,…

58 mins ago

Το συγκινητικό μήνυμα της Μάγδας Φύσσα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου: «Δεν θέλαμε να κάνουμε μνημόσυνο…»

Μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση διοργανώνεται σήμερα στο Κερατσίνι στα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Στη διαδήλωση…

1 hour ago

Στα χέρια του Grimaldi το λιμάνι Ηρακλείου

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Παντινάκη Με τις απαραίτητες υπογραφές και αφού έχει ήδη πάρει το "πράσινο φως"…

2 hours ago

Ξανά, τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεκρή τουρίστρια από πτώση βράχου, δεκάδες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν

Μια 35χρονη τουρίστρια έχασε τη ζωή της στο Φαράγγι της Σαμαριάς μετά από πτώση βράχου.…

2 hours ago

Χανιά: Μετά από 6 χρόνια ξεκίνησε η δίκη με τους 18 κατηγορουμένους για το κύκλωμα κοκαΐνης

Μετά από μια μακρά καθυστέρηση έξι ετών, ξεκίνησε σήμερα στα Χανιά η δίκη για τη…

4 hours ago

11 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Οι φοιτητές των Χανίων τιμούν τη μνήμη του

Φέτος συμπληρώνονται 11 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής.…

5 hours ago

This website uses cookies.