Categories: ΘΕΣΕΙΣ

ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΠΕΤΡΙΝΟ ΤΟΠΟ: Το “πρώτο”…αυτοκίνητο!

Γράφει ο Δρ. Γιάννης Θ. Πολυράκης
Γεωπόνος, Συγγραφέας

Σεπτέμβριος 1961: Ο μικρός Γιάννης, κατηφόριζε (συντροφιά με την αδερφή του που τον συνόδευε) για τη Χώρα Σφακίων. Σήμερα έδινε εισαγωγικές εξετάσεις για την 1η Γυμνασίου. Δεν είχε καθόλου άγχος ή αγωνία, καθώς με άριστα είχε πάρει το Απολυτήριό του από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του, και αισθανόταν πλήρης γνώσεων. Τον εντυπωσίαζε όμως το κάθε τι που έβλεπε, καθώς, ήταν η πρώτη του φορά που έφτανε στην Πρωτεύουσα της Επαρχίας. Ένα κεφαλοχώρι με θάλασσα και αυτοκινητόδρομο!

Κάποια στιγμή, έφτασαν στο Γυμνάσιο. Ήρθαν στην ώρα τους, καθώς πεζοπορούσαν από τις 3:00 τα ξημερώματα, και τώρα η ώρα πλησίαζε 8:00. Είχαν φτάσει αρκετά παιδιά, με συνοδεία των γονιών τους. Άγνωστα παιδιά για τον μικρό μαθητή. Περιεργαζόταν το κάθε τι ο Γιάννης. Μα ξαφνικά, το μάτι του έπεσε σε ένα…αυτοκίνητο. Μάλιστα, ένα αυτοκίνητο “ολοζώντανο”, όχι σαν τα άλλα στις εικόνες του view master του κ. Στρατάκη, του Εισπράκτορα. `Ηταν μια άσπρη κούρσα. Την πλησίασε…την άγγιξε…τη χάιδεψε! Δεν πίστευε στα μάτια του, καθώς για πρώτη του φορά έβλεπε από κοντά αυτοκίνητο, ας ήταν προχωρημένο το 2ο ήμισυ του 20ου αιώνα!

Ρώτησε: «Τίνος είναι το αυτοκίνητο;»

«Είναι του Βολουδάκη του Βουλευτή», του απάντησε ένα άγνωστό του παιδί.

Αργότερα έμαθε ότι επρόκειτο για τον Σφακιανό Βουλευτή Μανούσο Βολουδάκη που εκλεγόταν 40 χρόνια ακριβώς ως Βουλευτής, και κάθε χρόνο ερχόταν στη Χώρα Σφακίων τις ημέρες των εισαγωγικών εξετάσεων, προκειμένου να “έχει το νου του” να “περάσουν” στις εξετάσεις όλα τα παιδιά, για να διατηρηθεί και να μην κλείσει το νεοσύστατο (τότε) Γυμνάσιο των Σφακίων.

Ελεγε στους καθηγητές: «Μην κόψετε κανένα παιδί. Αφήσετέ τα να “μπουν” όλα στην πρώτη τάξη, και αν κάποιο “δεν τα παίρνει τα γράμματα”, ας φύγει αργότερα μόνο του. Αλλά, ότι μάθει, κέρδος θα είναι!…»
Κάποια στιγμή, χτύπησε το κουδούνι, τα παιδιά μπήκαν στις αίθουσες και άρχισαν να γράφουν. Πρώτο μάθημα, η έκθεση. Δεν θυμάται ο ασπρομάλλης σήμερα Γιάννης το θέμα, θυμάται όμως ότι το ανέπτυξε με ευχέρεια, καθώς είχε μια έμφυτη “καλή πένα”.

Την ώρα της έκθεσης, άκουσε κάποιο θόρυβο. Σήκωσε το βλέμμα και είδε από το παράθυρο τον απέναντι κατηφορικό δρόμο, απ’ όπου ερχόταν ένα πολύ μεγάλο αυτοκίνητο, σε σχέση με την κούρσα του Βουλευτή. Το…γνώρισε!

«Αυτό θα είναι λεωφορείο…» σκέφτηκε, καθώς η εικόνα του ήταν γνώριμη από το view master του κ. Στρατάκη. Πράγματι το λεωφορείο της γραμμής ήταν, και εις το οποίο επιβιβάστηκαν το απόγευμα της άλλης μέρας (που τέλειωσαν οι εξετάσεις) με την αδερφή του, για τη διαδρομή μέχρι την Ανώπολη, μέχρι την οποία είχε κατασκευασθεί πρόσφατα ένα αμαξωτός μαιανδρώδης δρόμος. Ανηφορικός χωματόδρομος ετούτος, αλλά οπωσδήποτε βολικότερος για τον μικρό μαθητή από την ανηφορική πεζοπορία που θα τον περίμενε, εάν δεν υπήρχε ο στοιχειώδης (τότε) αυτός αμαξωτός.

Θυμάται ως τα σήμερα ο Γιάννης το συναίσθημα που ένοιωσε με την είσοδό του στο μεγάλο όχημα και την ζαλάδα που τον τύλιξε στο συνεχές στριφογύρισμα του λεωφορείου στον ανηφορικό, ανώμαλο και δαιδαλώδη αυτοκινητόδρομο…

…Όταν έφτασε στο χωριό του –αργά το βράδυ- δεν σταματούσε να διηγείται την πρωτόγνωρη εμπειρία της “γνωριμίας” του με το αυτοκίνητο του Βουλευτή και το λεωφορείο, που ήταν τόσο έντονη, ώστε σκέπαζε την επιτυχή εισαγωγή του στο Γυμνάσιο (και μάλιστα μεταξύ των πρώτων), για την οποία εξάλλου ήταν εξαρχής, σίγουρος!

"google ad"

Συλλογές Άρθρων

Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Recent Posts

Διευρύνει το προβάδισμά της η γαλλική ακροδεξιά καθώς πέφτει αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία

Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Γαλλίας διεύρυνε το προβάδισμά του σε δημοσκόπηση που…

13 hours ago

Νέα προειδοποίηση Κ. Μητσοτάκη στα Σκόπια: Θα πρέπει όλοι να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες των πράξεων τους

Σε νέα σαφή προειδοποίηση στη Βόρεια Μακεδονία προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε θέμα…

13 hours ago

Σύγχυση με «χαμένο» κοντέινερ της εμπορικής αμαξοστοιχίας των Τεμπών – Απαντήσεις ζητούν τα κόμματα

Εντολή προς στις Αστυνομικές Διευθύνσεις Πιερίας και Λάρισας, ώστε να μεταφερθεί ένα κοντέινερ της εμπορικής…

13 hours ago

Πρωτοβουλία Σφακίων ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών ΒΑΠΕ: Τι πραγματικά συμβαίνει με τους πυλώνες υψηλής τάσης, τις ανεμογεννήτριες και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ;

Στην τελευταία συνεδρίαση της Περιβαλλοντικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία ενάντια…

14 hours ago

Τους εκθέτει όλους ο Ξαρχάκος – Ακυρώνει τη συναυλία στο Αρκάδι με χορηγό την ΤΕΡΝΑ

Μια μικρή αλλά σημαντική νίκη πέτυχε το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πρόσφατη…

14 hours ago

Αγωνιστικη Συνεργασια Εμπόρων Χανίων: Μονόδρομος η αγωνία για την επιβίωση των μικρών εμπόρων

"Χρειάζεται συλλογικά να διεκδικήσουμε την πλήρη κατάργηση του νόμου για την φορολόγηση όσο και την…

14 hours ago

This website uses cookies.