Categories: OIKONOMIA

Πλήγμα στα CDs με όχημα την Ελλάδα

Διάλυση της αγοράς των CDs (ασφάλιστρα για τον κίνδυνο στάσης πληρωμών) διαβλέπει μέσα από το ελληνικό «κούρεμα» ο Πάνος Παναγιώτου, Επικεφαλής Χρηματιστηριακός Τεχνικός Αναλυτής (GSTA Ltd, WTAEC, Ltd). Πάντως, ο ίδιος κάνει λόγο για αναδιανομή και όχι πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο από 163% θα μειωθεί μόλις σε 161% του ΑΕΠ.

Όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση του PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων), κορυφώνεται η συζήτηση για την επόμενη μέρα στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, από τις οποίες βέβαια σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις η Ελλάδα θα είναι αποκλεισμένη επί χρόνια. Το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών επικεντρώνεται τις τελευταίες ώρες στο ερώτημα τι θα συμβεί αν προκληθεί πιστωτικό γεγονός.

Ο κ. Παναγιώτου επικαλείται έκθεση του Χάρβαρντ, σύμφωνα με την οποία ακόμη και αν ενεργοποιηθούν τα CDs δεν καταβάλλονται αποζημιώσεις στους πιστωτές που προσφεύγουν στα δικαστήρια, εφόσον δεν σημειώνεται παράβαση των όρων της σύμβασης αλλά αλλαγή των ομολόγων με καινούρια.

«Με άλλα λόγια, είναι πιθανό να πουν στους πιστωτές ότι δημιουργήθηκε με νόμο μία νέα σύμβαση στην οποία δεν συμμετείχαν μετά από δική τους απόφαση», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου, υπογραμμίζοντας ότι αν συμμετάσχει το 66% των πιστωτών στο PSI, αν δηλαδή αποφασίσει η συγκεκριμένη πλειοψηφία να αλλάξει τους όρους των ομολόγων, τότε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν ανάλογα όλοι οι ομολογιούχοι.

Εδώ αναδεικνύεται η σημασία του δικαίου το οποίο διέπει τα ομόλογα, καθώς τα παραπάνω ισχύουν για τα 177 δις ευρώ (από τα 206 δις ευρώ) τα οποία υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να μην παραβεί, αλλά να ακυρώσει την προηγούμενη συμφωνία με τους πιστωτές της.

Σημειωτέον, στην περίπτωση που προκληθεί πιστωτικό γεγονός, αυτό θα αφορά μόνο το ποσοστό των πιστωτών οι οποίοι δεν θα συμμετάσχουν. Για εκείνους ακολουθεί στη συνέχεια η διαδικασία του πλειστηριασμού των CDs. Δηλαδή και πάλι θα σημειωθεί ‘κούρεμα’, καθώς πολύ δύσκολα διασφαλίζει κανείς το σύνολο των χρημάτων μέσα από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Με άλλα λόγια, η αγορά των CDs δέχεται μεγάλο πλήγμα. Μάλιστα, αν η Ευρωζώνη κατορθώσει στην περίπτωση της Ελλάδας να αφαιρέσει τη δυνατότητα αποζημίωσης των CDs, θα μειώσει την πιθανότητα ‘επίθεσης’ των ‘αγορών’ σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία, καθώς θα έχει απενεργοποιήσει το νούμερο 1 εργαλείο τους», τονίζει ο κ. Παναγιώτου.

Σε κάθε περίπτωση, η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν αντιμετωπίζεται στην ουσία της με αυτό το PSI:

«Το πρόβλημα είναι ότι δανειζόμαστε 86 δις ευρώ (για στήριξη τραπεζών κ.ά.), προκειμένου να κερδίσουμε 100 δις ευρώ. Άρα, το χρέος δεν μειώνεται. Εξέτασα όλες τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους από το 1900 και μετά. Σε καμία δεν έχει μειωθεί το χρέος μιας χώρας μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Την επόμενη μέρα του PSI το χρέος του ελληνικού Δημοσίου θα έχει μειωθεί από 163% σε 161% του ΑΕΠ… Στην πραγματικότητα, μεταφέρουν το χρέος από τους ιδιώτες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με τους οποίους θα έχει να κάνει από εδώ και στο εξής η Ελλάδα»

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Αν ο Δήμαρχος Χανίων έπαιζε στον “Εκατομμυριούχο”… Πώς σχολίασε ο Σημανδηράκης το χιουμοριστικό κολάζ για την ταλαιπωρία των Χανιωτών

Μόλις άρχισαν να μειώνονται οι τουρίστες άρχισαν τα έργα στα Χανιά και μαζί, συνεχίζεται η…

3 hours ago

Παύλος Πολάκης: Να σταθούμε στο ύψος της ιστορίας και της ευθύνης μας

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων και υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απευθύνει κάλεσμα για ενότητα και…

3 hours ago

Η Νέα Αριστερά Χανίων για την απαγόρευση εισόδου δύο μελών του μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum

Η Νέα Αριστερά Χανίων καταδικάζει έντονα την απόφαση των ελληνικών αρχών να απαγορεύσουν την είσοδο…

5 hours ago

Άρθρο Πάνου Χαρίτου: Από τη Γάζα στο Ιράν – 365 μέρες πολέμου

Μια ψύχραιμη αποτίμηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, μέσα από τη…

7 hours ago

Συνέντευξη Πέτρου Παπακωνσταντίνου: Μεταφασισμός – Ζούμε καταστάσεις που δεν ζήσαμε ούτε τη δεκαετία του ’30

H ακροδεξιά δεν θα είχε φτάσει ως εδώ χωρίς την ανοχή και τη συνενοχή σε κάποιες…

7 hours ago

Πέτρος Παππάς: Ζήτησε την τιμωρία φαντάρου που μίλησε σε αντιπολεμική διαδήλωση

Την τιμωρία του στρατιώτη που μίλησε στην αντιπολεμική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Αθήνα, ζήτησε ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Παππάς, προκαλώντας την έντονη αντίδραση…

7 hours ago

This website uses cookies.