17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Πλήθος κόσμου στις διαδηλώσεις στο Πολυτεχνείο – Επεισόδια στην Αθήνα, έκαψαν αμερικάνικη σημαία στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η πορεία, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, εξελίχθηκε σε ειρηνικό κλίμα με συνθήματα και πανό κατά του φασισμού.

Η πορεία, που ξεκίνησε κατά τις τέσσερις, με αφετηρία το Πολυτεχνείο κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος, αφού πρώτα παρέμεινε στην Σταδίου για περίπου δύο ώρες. Στη συνέχεια όλοι μαζί συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνεται προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αφού πρώτα πέρασε από την πλατεία Συντάγματος και την ελληνική Βουλή.

Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη περίπου 100 κουκουλοφόροι βγήκαν από το υπό κατάληψη κτίριο Γκίνη του Ιδρύματος και πετούν βόμβες μολότοφ, καπνογόνα, πέτρες και ξύλα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας πετούν και άτομα από ταράτσες κτιρίων της περιοχής.

Ο κύριος όγκος της συγκέντρωσης ξεκίνησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα από το κτίριο του Πολυτεχνείου και κατευθύνθηκε μέσω της Σταδίου, όπου ενώθηκε με άλλους διαδηλωτές που βρίσκονταν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, όπου η κεφαλή της πορείας έφτασε στις 6.30 μ.μ. Της πορείας ηγήθηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών με πανό που έγραφε «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, επίσης, κατά των μνημονίων, του Ερντογάν, του ιμπεριαλισμού.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Τα μέλη της ΠΑΣΠ έκαναν προσυγκέντρωση στην οδό Ακαδημίας και Ιπποκράτους και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο, δίπλωσαν τη σημαία και διαλύθηκαν.

Στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που στη συνέχεια κατευθύνθηκαν και αυτοί προς την αμερικανική πρεσβεία. Επικεφαλής του «μπλοκ» ήταν ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε μεταξύ άλλων «η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια, που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντιλαϊκά- αντεργατικά μέτρα» και «η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία».

Προσυγκέντρωση πραγματοποίησαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Αθηνάς. Στην πορεία που ακολούθησε συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, καθώς και οι πρώην υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, καθώς και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Μικρή ένταση επικράτησε όταν το «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στην αμερικανική πρεσβεία, οπότε αποδοκιμάστηκε από άλλους διαδηλωτές.

Εκδήλωση μνήμης

Οι εκδηλώσεις για την 43η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι φορέων απότισαν το δικό τους φόρο τιμής στην εξέγερση των φοιτητών κατά της δικτατορίας.

«Μια μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μια πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία», επισήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, Κώστας Μανταίος, υπογράμμισε ότι «στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία».

Ειδική συνεδρίαση πραγματοποίησε η Ολομέλεια της Βουλής για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Το πρωί ομάδα αντιεξουσιαστών προχώρησε σε κατάληψη του κτιρίου Γκίνη στο Πολυτεχνείο. Για το θέμα της κατάληψης συνεδρίασε και η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

Επίσης, το πρωί σημειώθηκε μικρή ένταση στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Ζαΐμη κοντά στο Πολυτεχνείο, όταν ομάδα νεαρών εγκλώβισε βαν της αστυνομίας. Το όχημα μετέφερε κράνη, ασπίδες και άλλον εξοπλισμό για τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, αλλά το αντιλήφθηκαν νεαροί, οι οποίοι και το εγκλώβισαν χωρίς ωστόσο να προξενήσουν ζημιές ή να τραυματιστεί κάποιος, καθώς μετέβη άμεσα διμοιρία των ΜΑΤ και κατάφερε να τους απωθήσει.

Κουτσούμπας: Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα

«Η καλύτερη τιμή για το Πολυτεχνείο είναι η συνέχιση των αγώνων ενάντια σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν ψηφίσει μνημόνια που έχουν ψηφίσει και ψηφίζουν αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι πραγματικοί παραχαράκτες, δηλαδή, της ιστορίας και των αγώνων του Πολυτεχνείου και βεβαίως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε στην πορεία του Πολυτεχνείου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η καλύτερη τιμή είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που φέρνει κρίσεις, πολέμους, φτώχεια και ανεργία. Είναι η πάλη ενάντια σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις όπως το ΔΝΤ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, μέχρι να έλθει στην εξουσία πραγματικά ο ελληνικός λαός, οι λαοί όλου του κόσμου» κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Η συγκέντρωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την επέτειο του Πολυτεχνείου έγινε στην οδό Σταδίου. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία η οποία κατευθύνεται προς την αμερικανική πρεσβεία περνώντας μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων.

Στην κεφαλή των μπλοκ του ΚΚΕ είναι το πανό της ΚΟ Αττικής του Κόμματος με σύνθημα «Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ – ΕΕ». Ακολουθούν οι υπόλοιπες Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Οι διαδηλωτές κρατώντας πανό φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών, καθώς και «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», ενώ την πορείας ηγούνταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων, Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

Στην εκδήλωση μνήμης που έγινε στο προαύλιο χώρο του Ιδρύματος, ο Κώστας Μανταίος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων 1967-1974, τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο Πολυτεχνείο απογειώθηκε η ψυχή ενός λαού. Το Πολυτεχνείο είχε πίσω του μήνες και χρόνια αγανάκτησης του λαού και της νεολαίας και συμβολίζει τη σύνδεση της αξιοπρέπειας με τη δημοκρατική ελευθερία» και επισήμανε ότι «το Πολυτεχνείο ζει και θα ζει, όσο η συνείδηση δεν είναι επαναπαυμένη».

«Μία μικρή σπίθα ήταν αρκετή για να ανάψει μία πυρκαγιά που άνοιξε τον δρόμο διάπλατα για την Δημοκρατία και την Ελευθερία», τόνισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του ΕΜΠ, Γιάννης Πασπαλιάρης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «μία ομάδα φοιτητών ταύτισε το όραμά της με τον πόθο ενός ολόκληρου λαού».

Από το πρωί πολλοί ήταν αυτοί που επισκέφτηκαν και σήμερα το Πολυτεχνείο για να αποθέσουν ένα λουλούδι στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στα θύματα της εξέγερσης.

Διαδηλωτές έκαψαν αμερικανική σημαία

Σε συμβολικό κάψιμο της αμερικανικής σημαίας προχώρησαν οι διαδηλωτές στην πορεία που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο των τραγικών γεγονότων της 17ης Νοεμβρίου 1973, στο Πολυτεχνείο.

Περισσότεροι από 4.000 πολίτες έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της Αμερικής και του ΝΑΤΟ,  αλλά και κατά του φασισμού και της χούντας.

Στην ίδια πορεία συμμετέχουν μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος, του ΠΑΜΕ, και της φοιτητικής παράταξης ΜΑΣ, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να διαδηλώσουν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία.

Σε απόσταση περίπου 100 μέτρων, ακολουθεί αποκομμένη η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία οι υπόλοιποι διαδηλωτές δεν επιθυμούσαν στην πορεία τους. Η αστυνομία παρακολουθεί διακριτικά την εξέλιξη.

Νωρίτερα επικράτησε, σύμφωνα με το thestival, τεταμένη στην Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα, ένταση και συμπλοκές σημειώθηκαν στο μνημείο των θυμάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνική Σχολή.

Συγκεκριμένα, άτομα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν στεφάνι. Μάλιστα, υπήρξε και ένταση με σπρωξίματα και αψιμαχίες.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ