Categories: ΕΛΛΑΔΑ

Πλήθος προαπαιτούμενων φέρνει το νέο συμπληρωμένο Μνημόνιο – Ψυχρολουσία από Λαγκάρντ: Για ποια συμφωνία για το χρέος μιλάτε;

Στη δημοσιότητα το κείμενο του «συμπληρωμένου» Μνημονίου – Παρά τις διαψεύσεις του Μαξίμου μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δημοσίευση της διαρροής του προσχεδίου της «συμφωνίας» από το ThePressProject (σε συνεργασία με το Forbes), τελικά το Μνημόνιο είχε συμφωνηθεί – Για πέντε μεγάλους κινδύνους προειδοποιεί η Κομισιόν στην έκθεση συμμόρφωσης – Πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης από το ESM, με φόντο την ερώτηση-σχόλιο της Λαγκάρντ: «Για ποιά συμφωνία χρέους μιλάτε;»

Οι παρεμβάσεις στη φορολογία

Οι παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιήσει τους επομένους μήνες η κυβέρνηση στο μέτωπο της φορολογίας είναι πολυπληθείς και σύνθετες και οι περισσότερες εξ αυτών φέρνουν επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο έως το τέλος Ιουνίου θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να επεναξετάσει όλες τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων ώστε να καταργηθούν στη συνέχεια όσες είναι αναποτελεσματικές ή άδικες. Έως το τέλος του μήνα θα πρέπει να υπάρξουν και συγκεκριμένες προτάσεις για την αντικατάσταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών από εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2017.

Το νέο Μνημόνιο προβλέπει την άμεση ενεργοποίηση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για οφειλέτες οι οποίοι δεν πληρώνουν ρυθμισμένες οφειλές ή δημιουργούν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη. Επίσης προβλέπει την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογική διοίκηση, κάτι που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Έως τον Σεπτέμβριο 2016 απαιτείται να υπάρξει απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κωδικοποίηση και απλοποίηση των κανόνων ΦΠΑ, αλλά και αναμόρφωση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων περιλαμβανομένων αλλαγών στις διαδικασίες πλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Για τους μεγάλους οφειλέτες προβλέπεται η δημοσιοποίηση καταλόγου με τα ονόματα τους και κατηγοριοποίηση τους ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και τις πιθανότητες αποπληρωμής των χρεών τους.

Στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για δυνατότητα εθελοντικής αποκάλυψης καταθέσεων, σε συνδυασμό με διασταυρώσεις στοιχείων και υποβολή αιτημάτων παροχής στοιχείων από το εξωτερικό.

Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος φορολόγησης των επιχειρήσεων του κλάδου της ναυτιλίας, την αναθεώρηση του καθεστώτος προνομιακής φορολόγησης για τον κλάδο της ναυτιλίας υπό τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την παράταση έως το 2018 της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακόμη, το νέο Μνημόνιο προβλέπει την τροποποίηση της φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων σε σχέση με συγχωνεύσεις, εξαγορές και εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών, καθώς και την αύξηση του ορίου τζίρου για την εξαίρεση από τον ΦΠΑ από τις 10.000 που είναι σήμερα στις 25.000 ευρώ.

Τέλος, γίνεται αναφορά στην ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από την 1η Ιανουαρίου 2017 με προσδιορισμό του διοικητικού της συμβουλίου τον Ιούλιο του 2016.

Η εξοικονόμηση από το ασφαλιστικό

Αλλά και οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό μέτωπο είναι πολλές και επώδυνες, καθώς όπως αποκαλύπτεται θα έχουν ορίζονται το 2025 και όχι το 2019 όπως υποστήριζε η κυβέρνηση.

Το συμπληρωμένο Μνημόνιο προβλέπει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να αποδώσει εξοικονόμηση 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2025 και όχι 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2019 όπως ήταν έως σήμερα γνωστό.

Το Μνημόνιο επισημαίνει κάποιες εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να κλείσουν έως το Σεπτέμβριο στο ασφαλιστικό και οι οποίες σχετίζονται με τον περιορισμό των ελάχιστων εισφορών των ιδιοκτητών των τουριστικών καταλυμάτων, την κατάργηση των εξαιρέσεων στις κατώτερες εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκπτώσεων στις καταβολές των εφάπαξ. Επίσης προβλέπεται ότι έως τον Δεκέμβριο θα πρέπει να υπάρξει ενοποίηση κανόνων αναπηρίας και αναπηρικών συντάξεων, χωρίς αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Εντός του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων όλης της γενικής κυβέρνησης, και στην βάση αυτή γίνεται ειδική αναφορά στα οικογενειακά επιδόματα και τα επιδόματα αναπηρίας. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ ετησίως, προκειμένου να επιτραπεί η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε εθνική βάση.

Σε σχέση με τις αλλαγές στα εργασιακά το Μνημόνιο αναφέρει πως στόχος του νέου προγράμματος είναι η διαφύλαξη της προόδου που έχει γίνει στο παρελθόν και η βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης.

Όπως τονίζεται εντός του Ιουλίου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί θα πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο έκθεσης για το θεσμικό πλαίσιο ων συλλογικών συμβάσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των ομαδικών απολύσεων, και μετά από διαβούλευση με το ILO αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, θα πρέπει να καταθέσει ένα τελικό κείμενο, βάσει του οποίου θα ευθυγραμμιστεί η εργατική νομοθεσία με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

23 επιπλέον περιφερειακά αεροδρόμια, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, τραίνα, ΔΕΠΑ, Εγνατία προς ιδιωτικοποίηση 

Στη λίστα του Μνημονίου, υπό τον τίτλο «Περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση»περιλαμβάνονται συνολικά 19 επιχειρήσεις και ακίνητα του Δημοσίου, εκ των οποίων κάποια έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της πώλησης, κάποια άλλα μεταβιβάζονται ήδη στο Υπερταμείο και για ορισμένα, όπως η ΔΕΗ, το τοπίο παραμένει θολό.

Με βάση την επικαιροποιημένη συμφωνία που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τους θεσμούς, μέσα στο επόμενο τρίμηνο η κυβέρνηση και οι δανειστές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο ποια θα είναι η δεύτερη ομάδα επιχειρήσεων του Δημοσίου που θα περάσει στο Υπερταμείο (την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ).

‘Ηδη, με την πρώτη ομάδα, μεταφέρονται στο υπερταμείο οι ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ και ΟΑΚΑ, ενώ θα ακολουθήσουν τα ΕΛΤΑ.

Το Μνημόνιο προβλέπει ότι έως τον Σεπτέμβριο, το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και μεταβίβαση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων –πέραν των 14 που περνούν στην Fraport – στο Υπερταμείο, ενώ τον ίδιο μήνα θα πρέπει να προκηρύξει και το διαγωνισμό για την παραχώρηση (για 35 χρόνια) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

Όπως ξεκαθαρίζεται, εντός του Σεπτεμβρίου πρέπει να έχει μεταφερθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ το δεύτερο χαρτοφυλάκιο επιχειρήσεων, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 5% των μετοχών του ΟΤΕ, από το 10% που κατέχει συνολικά το Δημόσιο.

Εντός του Σεπτεμβρίου το ΤΑΙΠΕΔ καλείται να προκηρύξει το διαγωνισμό για την 35ετή παραχώρηση της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων, αλλά και να έχει συμφωνήσει το μοντέλο συντήρησης του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.

 

Μέσα στο καλοκαίρι πρέπει επίσης να προχωρήσει η τελική διαδικασία του διαγωνισμού για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ από το Σεπτέμβριο προβλέπεται το άνοιγμα των διαδικασιών για τις στρατηγικές ανάπτυξης και αξιοποίησης της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ και της ΔΕΠΑ.

Συνολικά, μέχρι τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταρτίσει την πλήρη λίστα και το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο νέο Υπερταμείο, ενώ στο Μνημόνιο επισημαίνεται ότι για οποιαδήποτε εξαίρεση απαιτείται συμφωνία με τους πιστωτές: «Έχει γίνει κατανοητό», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «πως οι εξαιρέσεις από τη συνολική ακίνητη περιουσία και τις κρατικές εταιρείες του Ελληνικού Δημοσίου θα γίνουν σε στέρεες βάσεις και αφού συμφωνηθούν από κοινού από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές».

«Για ποιά συμφωνία χρέους μιλάτε;»

Σχετικά με το χρέος, σε ερώτηση για τη συμφωνία τον Μάιο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε με άλλη ερώτηση: «Για ποια συμφωνία χρέους μιλάτε;». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η απάντησή της βρίσκεται μέσα στην ερώτηση που αντέτεινε και προανήγγειλε «νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα καθορίζει τις περαιτέρω κινήσεις».Είχε προηγηθεί δήλωση εκπροσώπου του ΔΝΤ ότι το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τους κοινοτικούς θεσμούς με στόχο να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης που αποφασίστηκαν στο προηγούμενο Eurogroup, αλλά και πρόσθετες παρεμβάσεις στο εργασιακό που θα εξειδικευτούν στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του φθινοπώρου.

Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι

Στην έκθεση συμμόρφωσης, που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν, καταγράφονται πέντε κίνδυνοι, στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Όπως αναφέρεται, οι κίνδυνοι σχετίζονται με:
  • Την αποτυχία της κυβέρνησης να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
  • Υψηλότερο από το αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο της προσφυγικής κρίσης στο εμπόριο και στον τουρισμό
  • Πιθανότητα επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου
  • Πιθανότητα μεγαλύτερων  επιπτώσεων από  παρατεταμένους κεφαλαιακούς  ελέγχους
  • Έλλειψη προόδου από τις αρχές και τις τράπεζες κατά την εκπόνηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εξυγίανση και την ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών

Το «συμπληρωμένο» Μνημόνιο

Το ThePressProject σε συνεργασία με το Forbes δημοσίευσε τον Απρίλιο του 2016 την διαρροή του προσχέδιου της «συμφωνίας» σε μια ειδική πλατφόρμα που περιλαμβάνει επίσης όλα τα στοιχεία που γνωρίζουμε τεκμηριωμένα ή ατεκμηρίωτα με στόχο να συμβάλει στο άνοιγμα του διαλόγου. Τα περί νέου Μνημονίου η κυβέρνηση τα είχε χαρακτηρίσει ως «ανοησίες» επικαλούμενη δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμών. Ωστόσο…
…το «συμπληρωμένο» MOU, δημοσιεύτηκε την Πέμπτη:

Sympliromatiko mou by Iosif Victoratos

Το νέο Μνημόνιο, μέσα σε 41 σελίδες, προσδιορίζει στα 5,6 δισ. ευρώ τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ διευκρινίζει πως ο «κόφτης» δεν υποκαθιστά τη μόνιμη εκ των προτέρων αποτίμηση των δημοσιονομικών κενών και την υιοθέτηση πολιτικών προσαρμογής που στοχεύουν στο να αποτρέψουν την πιθανότητα αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η έκθεση συμμόρφωσης:

Έκθεση συμμόρφωσης by Iosif Victoratos

Ιδιωτικοποιήσεις προς εκτέλεση:

Ιδιωτικοποιήσεις by Iosif Victoratos

Νέο πλάνο αποκρατικοποιήσεων:

Επικαιροποιημένες ιδιωτικοποιήσεις by Iosif Victoratos

thepressproject.grcnn.grtvxs.gr

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Αναλυτικές οδηγίες για την κάλπη – Τα εκλογικά κέντρα στο νομό Χανίων – 3 ευρώ το αντίτιμο

Σε πλήρη ετοιμότητα δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ενόψει της αυριανής διαδικασίας εκλογής προέδρου (Κυριακή 24 Νοεμβρίου). Σύμφωνα με ανακοίνωση…

3 hours ago

Μπορέλ: «Οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπορούν να επιλέγουν αν θα εφαρμόζουν ή όχι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ»

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ, καθώς μετά…

3 hours ago

Χάος στην COP29: Δεκάδες χώρες αποχώρησαν πριν τη συμφωνία – Τι συνέβη

Η 29η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, COP29, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην πρωτεύουσα…

3 hours ago

Θερμοκρασίες ρεκόρ φέτος στις θάλασσες – Επηρεάστηκε και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το πιο ζεστό σε βάθος σαρακονταετίας…

3 hours ago

Ντ. Μπακογιάννη: Αν ο Σαμαράς ψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, θα βγαίναμε πέντε χρόνια νωρίτερα

Η βουλευτής Χανίων αποκαλύπτει, σε συνέντευξή της στα «Νέα» και στον Χρήστο Χωμενίδη, το παρασκήνιο…

5 hours ago

Κρήτη: Έπιασαν τον γαμπρό με κόκα, σχόλασε ο γάμος!

Αναπάντεχη τροπή πήραν οι τελευταίες προετοιμασίες για έναν γάμο που επρόκειτο να γίνει σήμερα σε…

5 hours ago

This website uses cookies.