ΤΟΠΙΚΑ

Πλατανιάς: Παρουσίαση αποτελεσμάτων διεθνών ερευνητικών εργαστηρίων κυκλικής οικονομίας, αειφορίας και λαογραφικού πολιτισμού

Με ιδιαίτερη επιτυχία έγινε η εκθεσιακή παρουσίαση των αποτελεσμάτων των δύο κύκλων ερευνητικών εργαστηρίων Periplus, που προσέγγισαν με μια διαφορετική δημιουργική ματιά τον υλικό πολιτισμό της Κρήτης σε συνδυασμό με την κυκλική οικονομία, την 11η και 31η Ιουλίου 2024 στο φιλόξενο περιβάλλον του Γυμνασίου Αλικιανού.

Στην ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας κατοικία Αντωνακάκη, που είχε παραχωρηθεί για τον λόγο αυτόστον Αλικιανό, πραγματοποιήθηκαν για διάστημα τριών εβδομάδων τα εντατικά εργαστήρια επιτόπιας έρευνας από τους 50 ταλαντούχους φοιτητές σχεδιασμού/design, αρχιτεκτονικής, καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, που επελέγησαν από 37 από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Για να αναζητηθούν καινοτομικές δυνατότητες που προέρχονται από την κυκλική οικονομία. Με κεντρικό άξονα τη δημιουργία πρωτότυπων νέων υλικών από υποπροϊόντα της τοπικής πρωτογενούς παραγωγής, παραμελημένα υλικά της φύσης και απορρίμματα.

Στοχεύοντας στην εμπειρική συνειδητοποίηση ότι ο υλικός κόσμος που μας περιβάλλει
δεν είναι ανεξάντλητος αλλά μέσω διαφορετικών λογικών και προσεγγίσεων μπορεί να μας προσφέρει νέες υλικές και επιχειρηματικές προοπτικές, διευρύνοντας τη γνώση σχετικά με τις δυνατότητες του τόπου που ζούμε.

 

 

Τα εργαστήρια έγιναν από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Periplus Project με την πολύπλευρη και συστηματική υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά. Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον Δήμαρχο Μαλανδράκη Γιάννη και τους συνεργάτες του αντιδημάρχους, καθώς και τον ειδικό συνεργάτη του δημάρχου Μαλανδράκη Μάρκο, για τη σταθερή υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της καινοτόμου δράσης.

Τα αποτελέσματα στηρίχτηκαν στα υλικά που γενναιόδωρα προσέφεραν κυρίως τοπικές επιχειρήσεις, όπως οι Agrocreta, Bιοχύμ, ΔΕΔΙΣΑ Χανίων, Ελαιουργείο Κ.Γαλανός, Ever Crete, Falcon ΑΕΒΕ, Μύλλοι Κρήτης, Ξυλεία Παναγιωτάκης, Οινοποιείο Μανουσάκης, Terra Creta, επιχειρηματίες και ιδιώτες.

Η έκθεση στο γυμνάσιο του Αλικιανού διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά, το γυμνασιάρχη Γιώργο Καρκάνη και τους συνεργάτες του εκπαιδευτικούς, καθώς και ομάδα μαθητών Γυμνασίου, οι οποίοι, στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου που διοργανώθηκε παράλληλα, παρουσίασαν και την επιμέρους έκθεση πάνω στην σύνδεση του ξεχασμένου εθίμου του συμβολικού Περισχοινισμού με τη φροντίδα για το περιβάλλον.

Επόμενος στόχος της δράσης των εργαστηρίων Periplus είναι, όπως αναφέρεται, “η βιωματική διάχυση της γνώσης που προέκυψε σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα κάθε βαθμίδας και στην τοπική πρωτογενή επιχειρηματικότητα, καθώς και η προετοιμασία του επόμενου κύκλου.

Ιδανικά σε μονιμότερη βάση, που θα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη σύνδεση τους με τον τοπικά διαθέσιμο αγροτικό υλικό πλούτο και ταυτόχρονα στην αξιοποίηση μέσω καινοτομικών προσεγγίσεων όπως το σύγχρονο design, του πολύτιμου λαογραφικού πολιτισμού της Κρήτης”.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Σεμινάριο φωτορεπορτάζ / φωτογραφίας δρόμου / δημιουργίας φωτο-ιστοριών με τον διακεκριμένο φωτορεπόρτερ Θανάση Σταυράκη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ Σεμινάριο Φωτορεπορτάζ / Φωτογραφία Δρόμου…

2 hours ago

Ο Σπύρος Δερβενιώτης στα Χανιά για το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival

Ο Σπύρος Δερβενιώτης ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες δημιουργούς κόμικς και γελοιογράφος με δουλειές…

2 hours ago

Χανιά: Αγωνία για Γερμανό πεζοπόρο που αγνοείται

Σε κινητοποίηση βρίσκονται οι αρχές στα Σφακιά, καθώς από το απόγευμα της Παρασκευής αγνοείται ένας…

2 hours ago

Τραγωδία στα Μάλια: Νεκρός 69χρονος Γερμανός στην παραλία

Σοκαριστικό είναι το περιστατικό που σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία των Μαλίων, όπου…

2 hours ago

“Μας περνάνε για ηλίθιους!”: Οι «Ενεργοί Γονείς» καταγγέλλουν παραπληροφόρηση για προσλήψεις στο Νοσοκομείο Χανίων

Οι «Ενεργοί Γονείς» του Νομού Χανίων εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλουν την Διοίκηση του…

2 hours ago

Ακινητοποιήθηκε το «Έλυρος» της ΑΝΕΚ – Επέστρεψε στον Πειραιά μετά από 6ωρη περιπέτεια

Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Έλυρος» της ΑΝΕΚ βίωσε μια απρόσμενη περιπέτεια το βράδυ της Παρασκευής. Κατά…

2 hours ago

This website uses cookies.