Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας άγγιξε το ρεκόρ των 70,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η αύξηση των εσόδων από τις εξαγωγές ενέργειας και εμπορευμάτων βοήθησε τη χώρα να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις των αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων που επιβλήθηκαν για την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ήταν το μεγαλύτερο φέτος τουλάχιστον από το 1994, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κεντρική τράπεζα . Η κατάρρευση των εισαγωγών λόγω των κυρώσεων συνέβαλε στο πλεόνασμα, το οποίο έχει αναδειχθεί ως βασικό οικονομικό σωσίβιο για το Κρεμλίνο καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να το απομονώσουν.
Για τους πρώτους έξι μήνες του 2022, το πλεόνασμα έφτασε τα 138,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η κεντρική τράπεζα.
Οι εξαγωγές ήταν 153,1 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ελαφρώς μειωμένες από 166,4 δισ. δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης, στα 72,3 δισ. δολάρια από 88,7 δισ. δολάρια.
«Ένα αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα λέει πολλά για το τι πάει καλά για τη Ρωσία, από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων έως τη διαρκή ζήτηση από πολλούς εξαγωγικούς εταίρους. Αλλά είναι επίσης ένα σύμπτωμα δυσφορίας, με μια βουτιά στις εισαγωγές που σπέρνει αναστάτωση σε ολόκληρη την οικονομία», αναφέρει το Bloomberg στην ανάλυσή του.
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα διευρύνθηκε τον Ιούνιο σε περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια από 14 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολογίζονταν τον Μάιο.
Το αυξανόμενο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, σε συνδυασμό με τους αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων που περιορίζουν τη ζήτηση για συνάλλαγμα, βοήθησαν να γίνει το ρούβλι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις φέτος.