Πληθαίνουν οι υπογραφές για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Πάνω από 72.000 άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει την σύμβαση για την επιστροφή των χρημάτων αποζημιώσεων από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο που η Γερμανία χρωστάει στην Ελλάδα.

Η ιστορία έχει ως εξής..

Τον Οκτώβριο του 1940, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να μπει στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με την απρόκλητη εισβολή των στρατευμάτων του Μουσολίνι στην Ήπειρο. Ο Χίτλερ, για να σώσει τον Μουσολίνι από μία ταπεινωτική ήττα, εισέβαλε στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941.

Η Ελλάδα λεηλατήθηκε και ερειπώθηκε από τους Γερμανούς όσο καμία άλλη χώρα κάτω από την κατοχή τους. Σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, τουλάχιστον 300.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα – άμεσο αποτέλεσμα της Γερμανικής λεηλασίας. Ο Μουσολίνι παραπονέθηκε στον Υπουργό του των Εξωτερικών, Κόμη Τσιάνο, « Οι Γερμανοί έχουν αρπάξει από τους Έλληνες ακόμη και τα κορδόνια των παπουτσιών τους ».

Η Γερμανία και η Ιταλία επέβαλαν στην Ελλάδα όχι μόνο υπέρογκες δαπάνες κατοχής, αλλά και ένα αναγκαστικό δάνειο (κατοχικό δάνειο) ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ίδιος ο Χίτλερ είχε αναγνωρίσει την υποχρέωση της Γερμανίας να πληρώσει αυτό το χρέος και είχε δώσει οδηγίες να αρχίσει η διαδικασία πληρωμής του. Μετά το τέλος του πολέμου, η Συνδιάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε στην Ελλάδα 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια για πολεμικές επανορθώσεις έναντι της Ελληνικής απαίτησης 14,0 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Ιταλία πλήρωσε στην Ελλάδα το μερίδιο της από το κατοχικό δάνειο. Η Ιταλία και η Βουλγαρία πλήρωσαν πολεμικές επανορθώσεις στην Ελλάδα, και η Γερμανία πλήρωσε πολεμικές επανορθώσεις στην Πολωνία το 1956 και στην Γιουγκοσλαβία το 1971. Η Ελλάδα απαίτησε από την Γερμανία την πληρωμή του κατοχικού δανείου το 1945, 1946, 1947, 1964, 1965, 1966, 1974, 1987, και το 1995. Παρά ταύτα, η Γερμανία αρνείται συστηματικά να πληρώσει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις. Το 1964, ο Γερμανός Καγκελάριος Erhard υποσχέθηκε την πληρωμή του δανείου μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε το 1990.

Βεβαίως 21 χρόνια μετά η Γερμανία αρνείται να πληρώσει αυτά που οφείλει.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης για τον ποδηλατοδρόμο στην οδό Κυδωνίας

Ξεκινούν οι εργασίες επαναδιαγράμμισης του ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας, έπειτα από την ολοκλήρωση των εργασιών ασφαλτόστρωσης και…

2 hours ago

Συνάντηση Σέβης Βολουδάκη με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Η Βουλευτής Χανίων, Σέβη Βολουδάκη, πραγματοποίησε σήμερα, συνάντηση με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,…

2 hours ago

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση 20 βουλευτών για τους θανάτους σε Αστυνομικά Τμήματα

Τις ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των κρατουμένων αναδεικνύουν…

2 hours ago

Ο Κασσελάκης τα “μαζεύει” άρον άρον ενόψει ΚΕ – Απέσυρε το εξώδικο

Σε κινήσεις που – σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- προβληματίζουν σοβαρά για την αξιοπιστία τους…

2 hours ago

Πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ

Την διεξαγωγή του προγράμματος «Steadfast Noon» το οποίο θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών από…

3 hours ago

Σχεδιασμός για δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας μεταναστών σε Ρέθυμνο και Χανιά

Μικρές δομές, βραχυχρόνιας φιλοξενίας, σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ρόδο, προκειμένου να μεταφέρονται μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών…

3 hours ago

This website uses cookies.