Με αναφορές στον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια των καρτέλ της ελληνικής αγοράς, στις υπερβολικές χρεώσεις των τραπεζών αλλά και εστιάζοντας στη σημαντική τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με στόχο το brain gain, την επιστροφή στην Ελλάδα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε η τοποθέτηση του Τομεάρχη Οικονομικών & Ανάπτυξης Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στο «επίμαχο και επίπονο προφανώς για την κυβέρνηση – πολιτικά – ζήτημα του πληθωρισμού» όπως χαρακτηριστικά είπε, τονίζοντας ότι «Προσπαθήσατε να πείτε ότι μειώθηκε η πληθωριστική πίεση τους τελευταίους μήνες στα τρόφιμα. Η εικόνα όμως είναι δυστυχώς λυπηρή για τους πολίτες καταρχάς, αλλά και για εσάς ως Κυβέρνηση. Διότι όπως και η Eurostat προβλέπει, ο Νοέμβριος θα έχει ένα πληθωρισμό της τάξεως περίπου του 3%. Τι συμβαίνει επιτέλους στη χώρα μας; Αυτό το παροδικό φαινόμενο που ανέφερε ο τότε Υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, εκεί στις αρχές του 2021, έχει πλέον πάρει χαρακτηριστικά παγιωμένο στην ελληνική κοινωνία. Βαδίζουμε στον 4ο χρόνο μιας καλπάζουσας ακρίβειας, μιας πληθωριστικής πίεσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ευδιάκριτα ταπεινωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών.».
Ο Τομεάρχης Οικονομικών & Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπενθύμισε ότι η χώρα μας είναι η προτελευταία στην Ευρώπη των 27, γεγονός που οφείλεται στη συγκεντροποίηση της ελληνικής αγοράς, στις ολιγοπωλιακές συνθήκες που επικρατούν οι οποίες έχουν δημιουργήσει στοιχεία χειραγώγησης με τους λίγους «παίκτες» να συνεννοούνται μεταξύ τους «με αποτέλεσμα, δυστυχώς, οι τιμές να παραμένουν πάρα, μα πάρα πολύ υψηλές. Τι λέει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, ο κεντρικός τραπεζίτης για την κυβέρνηση στην τελευταία έκθεση; Ότι δυστυχώς δεν έχει επιτύχει στο να μπορέσει να διασπάσει, αυτή την ολιγοπωλιακή συνθήκη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Προφανώς υπάρχει μια δομική αδυναμία πολιτικής σε αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να έχουμε 4 – 5 μεγάλους παίκτες στους κρισιμότερους τομείς της ελληνικής αγοράς.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα των τραπεζών, το οποίο αναδεικνύεται ως το πολιτικό επίδικο των ημερών, τονίζοντας ότι «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχουμε καταθέσει από τον Μάιο του 2023, μια δέσμη στοχευμένων μέτρων για την ανάσχεση και την πάταξη της ακρίβειας. Ένας κεντρικός πυλώνας των μέτρων που είχαμε καταθέσει, ήταν φυσικά η φορολόγηση των τραπεζών στην Ελλάδα. Για να δούμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη των 27: 14 κράτη – μέλη έχουν επιβάλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει οι τράπεζες στις χώρες τους. Γιατί αυτό δεν συμβαίνει και στην Ελλάδα; Όπου ειδικά η χώρα μας είναι μακράν η πιο συγκεντρωμένη αγορά στο χρηματοπιστωτικό τομέα σε όλη την Ευρώπη, η πιο ολιγοπωλιακή αγορά, με μόλις τέσσερις τράπεζες. Τι κάνουν αυτές οι τράπεζες; Καταχρηστικές χρεώσεις, αποικιακή προσέγγιση του τρόπου με τον οποίο συναλλάσσονται με τους πελάτες, κλείνουν καταστήματα κατά το δοκούν μη εξυπηρετώντας τους πολίτες για να μειώσουν τάχα κάποια ανελαστικά κόστη και έξοδα. Όλα αυτά, εις βάρος των πολιτών. Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά έχουμε και το μεγαλύτερο spread μεταξύ ποσοστού καταθέσεων και δανειοδοτήσεων χορηγήσεων. Και αυτό δεν λέει να κλείσει. Τουναντίον, έχει αυξηθεί κατά μία μονάδα βάσης σε σχέση με πέρσι και τείνει αυξανόμενο. Αυτό το ζήτημα λοιπόν, χρήζει άμεσης πολιτικής παρέμβασης. Θα μου πείτε, πώς είναι δυνατόν να παρέμβουν μια κυβέρνηση, εν προκειμένω ένα κόμμα, η ΝΔ, η οποία χρωστάει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα; Σε αυτές τις τράπεζες, πώς μπορεί να επιβάλει νόρμες και κανόνες πάταξης της αισχροκέρδειας και της κερδοσκοπίας, όταν η ίδια τους οφείλει μισό δις; Όταν η ίδια ουσιαστικά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις δικές της υποχρεώσεις;».
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, ο Χάρης Μαμουλάκης επεσήμανε ότι ο κεντρικός πυρήνας της εν λόγω οδηγίας είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι προσπαθεί ουσιαστικά να εντάξει περιβαλλοντικές νόρμες σε νέες επενδύσεις, τονίζοντας όμως ότι το ζήτημα των εργαζομένων είναι κομβικής σημασίας: «Είναι αδιανόητο σε μία γνώμη, σε μία αν θέλετε έκθεση βιωσιμότητας, να μην εντάσσεται η σύμφωνη γνώμη των ίδιων των εργαζομένων. Είναι στο οικοσύστημα της οιαδήποτε επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι είναι η ψυχή αυτής, είναι οι γνώστες καλύτερα από τον καθένα για το πού πορεύεται η εν λόγω επιχείρηση. Άρα πρέπει να ενταχθεί η γνώμη τους ως προαπαιτούμενο για την έκθεση βιωσιμότητας.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης σε επί μέρους σημεία των άρθρων του νομοσχεδίου, σε παρεμβάσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν λύσεις σε κομβικά θέματα, όπως της αμυντικής βιομηχανίας με τα τρία ναυπηγεία, Σύρου, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, ενώ μίλησε και για ζητήματα κυκλικής οικονομίας, τονίζοντας: «Εδώ νομίζω έχετε πάρει πραγματικά κάτω από τη βάση. Η κυκλική οικονομία εδράζεται σε μια λογική να αφήσουμε στο χθες το καταναλωτικό μοντέλο της απόκτησης ενός προϊόντος, της κατανάλωσής του και της απόρριψης του. Πρέπει πάντοτε στα προϊόντα να δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία να κλείνει ο κύκλος. Τι έχετε πετύχει έξι χρόνια; Μηδέν εις το πηλίκο. Και εξηγούμαι. Απεντάξεις έργων που αφορούν την κυκλική οικονομία και έργων περιβάλλοντος, το ένα μετά το άλλο. Πέναλτι και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Πώς αντιλαμβάνεστε άραγε την κυκλική οικονομία; Μόνο σε επενδύσεις fast track και στρατηγικές που θέλετε προφανώς να εντάξετε, κάποιες εκ των περιπτώσεων φανταζόμαστε εμείς ποιες μπορεί να είναι. Αυτές θα τις παρακολουθήσουμε και στην πορεία.».
Καταλήγοντας, ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ η οποία αφορά αποκλειστικά το brain drain και έχει στόχο να επαναπατριστούν όσοι τα χρόνια της κρίσης έφυγαν από τη χώρα. «Επανερχόμαστε εμείς με μια συγκεκριμένη τροπολογία που νομίζω ότι μπορεί να έχει θετικότατα αποτελέσματα. Γιατί; Γιατί ήδη πέτυχε στην Πορτογαλία και ουσιαστικά αυτή την καλή πρακτική την μεταφέραμε στο ελληνικό, στο εθνικό νομικό πλαίσιο. Καταθέσαμε την τροπολογία, η οποία νομίζω ότι είναι αρκετά ενδελεχής, αναλυτική και με πρακτικές διαστάσεις».
Σύμφωνα με την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δημιουργείται ένα δεκαετές πλάνο επαναπατρισμού των περίπου 380.000 Ελλήνων που αποχώρησαν λόγω της κρίσης από το 2010 μέχρι το 2018, καθώς και μετέπειτα, λόγω της ακρίβειας Μητσοτάκη και λοιπών παραγόντων. Η τροπολογία εστιάζει σε ηλικίες 25 έως 45 ετών, στις οποίες προσφέρει ελκυστική φορολόγηση εισοδήματος, από μηδενική τα πρώτα χρόνια με προοδευτική επαναφορά σε κανονικές συνθήκες από το 10ο έτος και έπειτα.
«Έτσι τι πετυχαίνουμε; Είναι μια γενναία πολιτική, η οποία κινητοποιεί τον Έλληνα του εξωτερικού να επανέλθει στην Ελλάδα. Δημοσιονομικό κόστος δεν υφίσταται, διότι ούτως ή άλλως εργάζεται και φορολογείται στη χώρα στην οποία βρίσκεται. Ενισχύουμε και το δημογραφικό, που είναι αν μη τι άλλο ο ελέφαντας μέσα στο δωμάτιο. Δημοσιονομικά επίσης, ενισχύεται η χώρα γιατί προστίθεται ένα πλήθος φορολογούμενων συμπολιτών μας, ενώ φέρνουμε πίσω δυνατά μυαλά που τα έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, η ελληνική οικονομία» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης και κατέληξε: «Εν κατακλείδι, αυτό το σχέδιο νόμου, αυτή η Ευρωπαϊκή οδηγία, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί ότι έχει θετικές διατάξεις. Προβληματιζόμαστε όμως πάρα πολύ στα θέματα περιβάλλοντος που ανέδειξα προηγουμένως, καθώς επίσης και σε ζητήματα των εργαζομένων που νομίζω ότι θα συζητηθούν στην Ολομέλεια.».
Καθοδική πορεία κατεγράφη για τις εξαγωγές της Κρήτης κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024, σύμφωνα με…
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 66χρονο Βρετανό που οδηγούσε επικίνδυνα κάνοντας "οχτάρια" επί του ΒΟΑΚ, στον…
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της 60χρονης που εντοπίστηκε σε κωματώδη κατάσταση στο σπίτι της στο…
Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τον θάνατο του Φραντς Κάφκα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων…
Το βούλευμα για τον δολοφόνο της Κυριακής Γρίβα είναι καταπέλτης. Ο σύντροφός της, στην απολογία του είχε…
Έγκληση κατά του Παύλου Πολάκη υπέβαλε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας, Στέφανος Κασσελάκης, με αφορμή το…
This website uses cookies.