Πολυβόλα, αντιαρματικά, χειροβομβίδες κι άλλα όπλα που εστάλησαν ως βοήθεια στην Ουκρανία από χώρες της Δύσης πωλούνται σε παράνομα «σούπερ μάρκετ» όπλων στο dark web, όπως πρώτος είχε γράψει στην Ελλάδα το agonaskritis.gr.
Επιβεβαιώνονται περίτρανα οι φόβοι των στρατιωτικών αναλυτών που παρακολουθούν, μεταξύ άλλων, τις πωλήσεις όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, για το αν έφτασαν τελικά στα σωστά χέρια όλα τα όπλα που παρέχουν ως βοήθεια στην Ουκρανία οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι σήμερα έχουν σταλεί στην Ουκρανία όπλα – συμπεριλαμβανομένων και βαρέων τύπου – αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή ευρώ αν θέλετε, στο πλαίσιο συνδρομής κι αντιμετώπισης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ενδεικτικά των μεγεθών τα όσα ανακοινώθηκαν στα τέλη Μάη, οπότε οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν στρατιωτική βοήθεια αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η ΕΕ έχει δηλώσει στρατιωτική στήριξη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αναφέρει και στο σχετικό ρεπορτάζ του, σήμερα, ο Ριζοσπάστης.
Επικαλούμενο στοιχεία του Φόρουμ για το Εμπόριο Όπλων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει την Πολωνία και τη Γερμανία ως τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων της ΕΕ στην Ουκρανία από οικονομική άποψη, ύψους 1,47 και 1,34 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντίστοιχα.
Μόνο ο «κατάλογος» των ΗΠΑ περιλαμβάνει 1.400 αντιαεροπορικά Stinger, 6.500 αντιαρματικά Javelin, 20.000 άλλα αντιαρματικά όπλα και πάνω από 7.000 όπλα και 50.000.000 σφαίρες.
Έφτασαν όμως όλα στο επίσημο οπλοστάσιο της Ουκρανίας;
Η απάντηση είναι όχι.
Το τελευταίο διάστημα και ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες αρκετά απ’ αυτά τα όπλα πωλούνται στο dark web. Ορισμένοι, στο βωμό του χρήματος, εκμεταλλεύτηκαν συνθήκες και καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στην Ουκρανία, ακριβώς λόγω του πολέμου, απέκτησαν περίστροφα, πυροβόλα, ρουκέτες, χειροβομβίδες, αλεξίσφαιρα κι άλλο στρατιωτικό υλικό που είχε σταλεί ως βοήθεια και πλέον τα πουλούν στο dark web.
Η έναρξη της διαδρομής φαίνεται να ξεκινά από διεφθαρμένους Ουκρανούς στρατιωτικούς που έχουν πρόσβαση στα όπλα, ωστόσο αυτό δεν μπορεί κανείς να το επιβεβαιώσει.
Όπως και να έχει, ο ενδιαφερόμενος μπαίνει στη σελίδα του παράνομου «καταστήματος» όπλων, παραγγέλνει αυτό που θέλει και έρχεται σπίτι του. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας Tor browser και μια σύνδεση internet. Και φυσικά να διαθέτει ο ενδιαφερόμενος τα απαραίτητα χρήματα ή τον απαραίτητο αριθμό κρυπτονομισμάτων.
Ο φιλορωσικός λογαριασμός στο Telegram ABS News δημοσίευσε πρόσφατα φωτογραφίες από την πώληση αντιαρματικού πυραύλου Javelin προς 30.000 δολάρια.
Το ABS News ισχυρίζεται ότι το FGM-148 Javelin, το οποίο πωλείται στο dark web, όπως ακριβώς θα πωλούνταν ένα παντελόνι ή μια ηλεκτρονική συσκευή, είναι ένα από τα πολλά αντιαρματικά κατευθυνόμενα συστήματα πυραύλων που προμήθευσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία. Δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχθεί αυτός ο ισχυρισμός, αλλά το γεγονός ότι το όπλο είχε ως έδρα, όπως φαινόταν στη σχετική αγγελία, το Κίεβο, δείχνει ότι ο ισχυρισμός αυτός έχει πολλές πιθανότητες να είναι αλήθεια.
«Οι Ουκρανοί πουλάνε Javelins στο darknet. Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταπωλεί εξοπλισμό και όπλα που παρέχονται από το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οποιοσδήποτε διαθέτει πρόγραμμα περιήγησης TOR μπορεί να αγοράσει αυτό το ATGM στο ηλεκτρονικό κατάστημα», ανέφερε στο μήνυμα του ABS News στο Telegram.
Τις τελευταίες ώρες κυκλοφόρησαν κι άλλες φωτογραφίες που δείχνουν να είναι προς πώληση ημι-αυτόματα τουφέκια Barret M-82 και τελευταίας γενιάς αντιαρματικούς εκτοξευτές Panzerfaust 3, οι οποίοι μπορούν να διαλύσουν ένα τανκ μία μόνο βολή.
Χαρακτηριστικές είναι και οι τελευταίες αναρτήσεις της δημοσιογράφου, Μαρίας Δεναξά, η οποία, επικαλούμενη πολυάριθμες αναφορές, τονίζει πως «τα μεγαλύτερα όπλα είναι κρυμμένα σε φορτία σιτηρών σε αυτοκινητοπομπές προς τη Μολδαβία και στη συνέχεια προς Τουρκία».
Τι είναι το dark web και ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτό;
Το dark web είναι μέρος του internet και αναφέρεται ως το σύνολο των ιστοσελίδων που δεν μπορεί κάποιος να φθάσει σε αυτές χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Bing. Οι ιστοσελίδες αυτές τρέχουν πίσω από πολλαπλά επίπεδα κρυπτογράφησης μη επιτρέποντας έτσι τις μηχανές αναζήτησης να τις εντοπίσουν και να τις καταγράψουν. Σχεδόν το σύνολο αυτών των ιστοσελίδων – που απαρτίζουν το Dark Web – χρησιμοποιούν το Tor (εργαλείο κρυπτογράφησης).
Το εργαλείο αυτό είναι γνωστό και σε απλούς χρήστες που θέλουν να κρύψουν την ταυτότητα του υπολογιστή τους (IP) και κατ’ επέκταση την δραστηριότητά τους όταν αυτοί πλοηγούνται στο internet. Αυτό γίνεται χρησιμοποιώντας την δυνατότητα του Tor να αλλάζει την τοποθεσία που ο χρήστης βγαίνει στο internet και να τον εμφανίζει ότι βρίσκεται σε εντελώς άλλη χώρα από αυτή που πραγματικά είναι. Με λίγα λόγια αλλάζει την IP του χρήστη.
Το dark web έχει συνδέσει το όνομα του με ιστοσελίδες με παράνομο υλικό. Έτσι εκεί υπάρχουν ιστοσελίδες στις οποίες μπορεί κάποιος να αγοράσει όπλα, ναρκωτικά, αριθμούς πιστωτικών ή προ-πληρωμένων καρτών και λογαριασμούς πρόσβασης σε ebanking λογαριασμούς της Τράπεζας της Αμερικής. Μπορεί επίσης να αγοράσει λογαριασμούς πρόσβασης σε ιστοσελίδες με περιεχόμενο επί πληρωμή όπως το Netflix, το Spotify κτλ ή ακόμη να πληρώσει για τις υπηρεσίες ενός hacker με σκοπό αυτός να χακάρει έναν συγκεκριμένο λογαριασμό του Facebook.
Γενικά η εμφάνιση των ιστοσελίδων του dark web δεν διαφέρει απο αυτή των ιστοσελίδων που βρίσκονται στο επιφανειακό internet. Μια οφθαλμοφανή διαφορά θα διαπιστώσετε στην δομή των ονομάτων που χρησιμοποιούν. Δεν θα βρείτε ιστοσελίδες που να τελειώνουν σε .com ή .gr ή .edu κτλ. Οι ιστοσελίδες στο dark web τελειώνουν σε .onion.
Τους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας σε περίπτωση που ο πόλεμος γενικευθεί δημοσιοποίησε το ρωσικό μέσο…
Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, σε ανάρτησή του επέκρινε δριμύτατα την απόφαση του…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έξι ομοσπονδίες, σωματεία κ.λπ. (μεταξύ αυτών και εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ…
Πανελλήνιο ρεκόρ στον αριθμό των αποβιωσάντων δοτών οργάνων καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό…
Οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ζήτησαν σήμερα Τρίτη (26/11) σε δήλωσή…
Άκαμπτη η κυβέρνηση, αδιαφορεί για τις εκκλήσεις όλων των αρμόδιων φορέων που ζητούν επιτακτικά να…
This website uses cookies.