Πνευματικό Ημερολόγιο: ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ

Επιμέλεια:
Στρατής Παπαμανουσάκης

ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ – OSWALD SPENGLER
(Μπλάνκενμπουργκ, Χαρτς 1880 – Μόναχο 1936)

Διάσημος γερμανός ιστορικός φιλόσοφος, μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας, εκφραστής του πεσιμιστικού πνεύματος της εποχής της εθνικής ταπείνωσης της Γερμανίας και της οικονομικής ύφεσης. Υποστήριξε τη γερμανική ηγεμονία στο μεσοπόλεμο, αλλά στάθηκε αντίθετος στον εθνικοσοσιαλισμό. Με γενικές σπουδές, από τη φιλοσοφία και τα μαθηματικά μέχρι τη λογοτεχνία και την ιστορία, παρουσίασε ένα αξιοσημείωτο έργο, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στην Ευρώπη.

Υιοθέτησε κριτική στάση απέναντι στο μύθο της προόδου και περιγράφοντας τους κύκλους του πολιτισμού ως έμψυχα όντα, υποκείμενα στη διεργασία της ανάπτυξης, ωρίμανσης και παρακμής, προέβλεψε ως επικείμενο τον αφανισμό του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Επισημαίνοντας τους κινδύνους της δυτικής τεχνολογίας και της εξαθλιώσεως των έγχρωμων λαών, αρνούμενος το μοντέλο ανάπτυξης του δυτικού πολιτισμού ως τέρματος πέντε προηγούμενων σταδίων (Αιγυπτιακός, Κινεζικός, Ινδικός, Ελληνικός, Ρωμαϊκός, χριστιανικός, μουσουλμανικός πολιτισμός), άσκησε σοβαρή επίδραση στην διανόηση της εποχής του και επανέρχεται στις συζητήσεις για το μέλλον της δικής μας εποχής.

Έργα: Η παρακμή της Δύσης (1918-1922), Pessimismus? (1922), Die revolution ist nicht zu ende (1924), Man and technics (1931), The hour of decision (1933), Aphorismus (1941), Brief 1913-1936 (1963).
Βιβλιογραφία: [Έκδ. Λευτ. Αναγνώστου, Τυπωθείτω, Oswald Spengler, Η παρακμή της Δύσης, Αθήνα (2004)], Ed. Meyer, Spengler’s untergang des abendlandes, 1925, R. Steiner, Oswald Spengler, Prophet of world chaos, 1948, J.F. Fennely, Twilight of the evening lands, Oswald Spengler, A half century later, 1972, H. Hughes, Preface to The decline of the west, 1991, John Farrenkopf, Prophet of decline, Spengler on world history and politics, 2001, Εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος – Λαρούς, Βικιπαίδεια.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ: «Η αισιοδοξία είναι δειλία»

ΚΕΙΜΕΝΑ

ΟΣΒΑΛΝΤ ΣΠΕΝΓΚΛΕΡ, Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ (ΤΟΜ. Α’, ΚΕΦ. 2,6)

* * *

Όσο κανείς γυρίζει από το σύνθετο στο απλό, από την πολλαπλότητα στην ενότητα, από την τριάδα στη μονάδα, τόσο η κατασκευή μιας εικόνας του κόσμου, της φιλοσοφίας, του ανθρώπου, γίνεται στερεότερη, καθαρότερη, ωραιότερη. Το τριαδικό σχήμα στη φιλοσοφία, η κίνηση από τη θέση στην αντίθεση και από εκεί στη σύνθεση, η ανάπτυξη της τριάδας στη μονάδα, εφαρμόζεται το ίδιο απλά και στη φύση και στην κοινωνία και στην ιστορία.

Μπορούμε να δούμε την ιστορία ενιαία, συνεχή, ευθύγραμμη ή κομματιασμένη, κυκλική, επαναλαμβανόμενη ή ακόμα ως σύνθεση ευθύγραμμης και κυκλικής κίνησης. Η αρχική ωστόσο ενότητα σύντομα καταλήγει σε πολλαπλότητα, όσο κι αν στο τέλος επανέρχεται σε μια νέα ενότητα. Η ιστορία έτσι μπορεί να εξετάζεται συχνά κατά κύκλους, κατά εποχές, κατά περιόδους, δηλαδή κατά ορισμένα υποσύνολα που συγκροτούν το ενιαίο ιστορικό σύνολο της ανθρώπινης κοινωνίας.

Μια πρώτη αντίληψη της ιστορίας χωρίζει τον πολιτισμό σε τρεις κύκλους. Τον ιαπωνοκινεζικό, τον μεσογειακό – ελληνορωμαϊκό, τον παλαιοαμερικανικό. Ένας άλλος χωρισμός είναι η διαίρεση σε αρχαία, μέση και νεότερη ιστορία. Μια τρίτη ανάλυση ο χωρισμός σε αγροτοκτηνοτροφική, βιομηχανική, επιστημονική περίοδο της ιστορίας και ούτω καθ’ εξής.

Η ανάγκη για τέτοια κατάτμηση της ιστορίας δεν προέρχεται μόνο από μεθοδολογικούς λόγους, αλλά αποτελεί συνέπεια της επιθυμίας πρόβλεψης της ιστορικής πορείας του κόσμου. Όπως ακριβώς στα φυσικά φαινόμενα η επιστήμη κατόρθωσε να κάνει αποτελεσματικές προβλέψεις, έτσι και στα κοινωνικά και στα ιστορικά φαινόμενα, η επιστήμη ελπίζει να επιτύχει ανάλογα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια δοκιμάζονται στην ιστορία ανάλογες θεωρίες.

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει πολιτικές που περιορίζουν τους αγρότες από…

4 hours ago

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται η απόφαση της αμερικανικής…

5 hours ago

Αρχιτεκτονικό γραφείο στα Χανιά στους φιναλίστ των ελληνικών “Όσκαρ” αρχιτεκτονικής

Στις 27 Ιανουαρίου 2025 στο αμφιθέατρο του Ωδείου Αθηνών θα πραγματοποιηθούν οι απονομές των βραβείων…

5 hours ago

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου στην Κωνσταντινούπολη…

5 hours ago

Χερσόνησος: Νεαροί έκλεβαν χρήματα που έβγαζαν παιδιά από τα κάλαντα

Βίαιη φραστική - και όχι μόνο - επίθεση που συνοδεύτηκε από αφαίρεση χρημάτων που προέρχονταν…

5 hours ago

Η Κρήτη στο επίκεντρο της νέας ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού

Σημαντική αλλαγή στο σκηνικό του καιρού προβλέπεται για τις επόμενες ημέρες, με την Εθνική Μετεωρολογική…

5 hours ago

This website uses cookies.