ΘΕΣΕΙΣ

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): XAΪΝΤΕΡΛΙΝ

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΧΑΙΛΝΤΕΡΛΙΝ – FRIEDRICH HÖLDERLIN
(Λωφφέν αμ Νέκαρ, Βυρτεμβέργη 1770 – Τίμπιγκεν 1843)

Από τους σπουδαιότερους γερμανούς ποιητές, στοχαστής, θιασώτης της Γαλλικής Επανάστασης και ένθερμος φιλέλληνας. Εγκατέλειψε τη θεολογία για την ποίηση και συνδέθηκε με την ομάδα του Εγέλου, Σέλινγκ, Σίλλερ και Φίχτε, αλλά από το 1801, λόγω πνευματικής διαταραχής, έζησε με λίγα μόνο φωτεινά διαλείμματα. Κατά την περίοδο αυτή μετέφρασε υποδειγματικά στα γερμανικά τον Οιδίποδα και την Αντιγόνη του Σοφοκλή. Το έργο του, υπόδειγμα κάλλους και τελειότητας, εμπνέεται από μια ρομαντική σύλληψη του ποιητικού σύμπαντος, όπου εναρμονίζονται το αρχαίο ελληνικό κάλλος και η ορμή του γερμανικού πνεύματος σε μια μεγάλη ώρα της λογοτεχνίας. Η ποίηση του Χαίλντερλιν, ανεβάζοντας την ανθρώπινη μοίρα στην κορυφή των ορφικών και διονυσιακών μυστηρίων, για να την γκρεμίσει κατόπιν στα βάθη της τραγικής της πτώσης, αποτελεί την αποθέωση του λυρισμού, του ρομαντισμού και της φιλοσοφικής ενατένισης της ζωής του 19ου αιώνα.

Έργα: Σωκράτης και Αλκιβιάδης (1784-1800), Διοτίμα (1797-1801), Υπερίων ή Ο ερημίτης της Ελλάδος (1797,1799), Ο θάνατος του Εμπεδοκλέους (1798-1799), Αρχιπέλαγος (1800), Ψωμί και κρασί (1800-1801), Πάτμος (1802-1806), Το μισό της ζωής (1803).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. N.v. Helligrath – L.v. Pigenot – F. Seebass, Hölderlin, Sämmtliche Werke, Berlin (1913-1923), 6 τόμ., D.E. Sattler, Basel – Frankfurt (1975-2003), 20 τόμ.], Jean Laplance, Hölderlin et la question du père, 1961, Maria Kohler, International Hölderlin, 1985, David Constantine, Hölderlin, 1988, Th. Eldon Ryan, Hölderlin’s silence, 1988, Gert Lernout, The poet and thinker, Hölderlin in France, 1994, Mart. Heidegger et al., Hölderlin’s Hymn “The Ister”, 1996, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Friedrich Hölderlin, Η ζωή και το έργο του (Ιστορία Ευρωπαϊκού Πνεύματος, κεφ. 192), Εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος – Λαρούς, Βικιπαίδεια.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΧΑΙΛΝΤΕΡΛΙΝ, ΥΠΕΡΙΩΝ

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…

1 min ago

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

59 mins ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

1 hour ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

1 hour ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

1 hour ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

8 hours ago

This website uses cookies.