ΘΕΣΕΙΣ

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΝΙΚΟΛΑΪ ΓΚΟΓΚΟΛ

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΝΙΚΟΛΑΪ ΓΚΟΓΚΟΛ – NIKOLAI VASILIEVITCH GOGOL
(Σοροτσίντσι, Πολτάβα, Ουκρανία 1809 – Μόσχα 1852)

Μεγάλος ρώσος συγγραφέας, από τους ιδρυτές του νατουραλισμού και του νεώτερου μυθιστορήματος στη Ρωσία. Επιφανούς οικογενείας, διακατεχόμενος από την ιδέα της αποστολής και της προσφοράς προς την πατρίδα, ρέποντας προς την μυστικοπάθεια και τη θρησκοληψία, φίλος του Πούσκιν, ταξίδεψε στην Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία και Ιεροσόλυμα, ζώντας μια ασκητική και αγωνιώδη ζωή. Αγωνιζόμενος υπέρ του «μικρού ανθρώπου», προβάλλοντας την μετριότητα των ηρώων του, τη θλίψη και την οδύνη του κόσμου, το «ορατό γέλιο με αόρατα δάκρυα», σατυρίζοντας τη ρώσικη γραφειοκρατία, οδηγείται μέχρι την παραφροσύνη, ως καταφύγιο της αλαζονείας και της ασημαντότητας του προσώπου. Οι ανθρώπινες καρικατούρες του κόσμου του Γκόγκολ, οι «νεκρές ψυχές» του, συνεχίζουν και στην εποχή μας την προσπάθεια να βρουν κάποιο νόημα στη ζωή.

Έργα: Ωδή στην Ιταλία (1829), Γυναίκα (1830), Βραδιά στο τσιφλικάκι κοντά στη Ντίκανκα (1831-1832), Ταράς Μπούλμπα (1835), Πορτραίτο (1835), Η μύτη (1835), Αραβουργήματα (1835), Το ημερολόγιο ενός τρελού (1835), Λεωφόρος Νέφσκι (1835), Ο επιθεωρητής (1836), Μίργκοροντ (1836), Το παλτό (1841), Ο γάμος (1842), Νεκρές ψυχές ή Περιπέτειες του Τσίτσικς (1842), Εκλεκτά μέρη από την αλληλογραφία με τους φίλους μου (1847).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. Σένροκ, Vladimir Nabokov, Nicolai Gogol (1944), L.J. Kent, The Complete Tales of Nikolai Gogol, University of Chicago Press (1985), 2 τόμ.], D. Merejkowsky, Gogol et le Diable, 1939, Carl R. Proffer, The smile and Gogol’s Death Souls, 1967, Henri Troyat, Divided soul, The life of Gogol, 1973, Daniel Rancour-Laferriére, Out from under Gogol’s Overcoat, 1982, Victor Vinograd, Gogol and natural school, 1987, S. Karlinsky, The sexual Labyrinth of Nicolai Gogol, 1992, Edyta Bojanowska, Nicolai Gogol, Between Ukrainian and Russian Nationalism, 2007, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Ν.Π. Μιχαήλωφ).

Εικονογραφία: Προσωπογραφία, Αλέξ. Ιβάνοφ, 1847, Άγαλμα, Nik. Andeyev, Πλατεία Arbat, Μόσχα (τώρα οικία Γκόγκολ), Ανδριάντας, Ζ. Τσερετέλι, Vila Borghese, Ρώμη.

Μουσική: Η μύτη, όπερα Δημ. Σοστακόβιτς, 1930, Νεκρές ψυχές, όπερα Rodion Shchedrin, 1976.

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ: «Όλοι εμείς βγήκαμε από το παλτό του Γκόγκολ» (Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ).

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΝΙΚΟΛΑΪ ΓΚΟΓΚΟΛ, ΝΕΚΡΕΣ ΨΥΧΕΣ (ΜΕΡ. ΠΡΩΤΟ)

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

κ. Κουτσούμπα, όλος ο Τύπος χρειάζεται στήριξη, όχι μόνο κάποιοι λίγοι

Το "Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη", στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας…

44 mins ago

Έρχεται νέος φόρος, τώρα για τα κρυπτονομίσματα

«Αγοράστε ό,τι μπορείτε». Με αυτή τη φράση οι κρυπτο-ευαγγελιστές παραινούν τους -κυρίως retail- επενδυτές να…

2 hours ago

Τα κρυπτονομίσματα επιστρέφουν – Πώς θα αποφύγουμε την καταστροφή

Όλα δείχνουν πως το πάρτι των κρυπτονομισμάτων ξαναρχίζει. Το Bitcoin ανεβαίνει κατακόρυφα και οι "μεγάλοι παίκτες"…

2 hours ago

Brain drain: Επιταχυντής της πληθυσμιακής μείωσης η κρίση χρέους – Συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό οι νέοι

Η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελούν μείζον εθνικό πρόβλημα, καθώς η διαφορά μεταξύ γεννήσεων…

2 hours ago

Κοντά στην εκλογή προέδρου από την πρώτη Κυριακή στον ΣΥΡΙΖΑ

Κοντά στην εκλογή από την πρώτη Κυριακή των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ…

2 hours ago

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία ουσιαστική μείωση του χρόνου εργασίας από τη δεκαετία…

9 hours ago

This website uses cookies.